Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Η ΠΕΘ δεν συμμετέχει στον προσχηματικό διάλογο των προειλημμένων αποφάσεων του ΙΕΠ για το μάθημα των Θρησκευτικών

Ανοιχτή απαντητική επιστολή
της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων(ΠΕΘ)
προς τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής(ΙΕΠ)
ΠΡΟΣ
Τον Αξιότιμο Πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, καθηγητή κ. Γεράσιμο Κουζέλη
Κοινοποίηση :
  • Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, Πρόεδρο και άπαντες τους Ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος,
  • Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο,
  • Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αλέξιο Τσίπρα,
  • Πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνο Καμμένο,
  • Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νικόλαο Φίλη,
  • Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
ΘΕΜΑ: Η ΠΕΘ δεν συμμετέχει στον προσχηματικό διάλογο των προειλημμένων      
             αποφάσεων   του ΙΕΠ για το μάθημα των Θρησκευτικών

                                    Κύριε Πρόεδρε,
Με την από 10/5/2016 Πρόσκλησή σας, καλείτε την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) σε συνάντηση  με την Επιτροπή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), για την εξέταση του περιεχομένου και την «αναβάθμιση» του μαθήματος των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Απαντώντας στην Πρόσκλησή σας, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:
1) Ένας διάλογος προκειμένου να είναι αντικειμενικός, ουσιαστικός και να εγγυάται την αποτελεσματικότητα, με σεβασμό σε όλους τους συμμετέχοντες, προϋποθέτει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο από μηδενική βάση. Δυστυχώς, όμως, σύμφωνα με ό, τι διαπίστωσαν μέλη της ΠΕΘ, που συμμετείχαν στη θεωρούμενη από σας συζήτηση και διαβούλευση, η υπό την προεδρεία σας συσταθείσα Επιτροπή, κατόπιν εντολής του κ. Υπουργού Παιδείας, δεν συζητάει καμία άλλη πρόταση για το μάθημα των Θρησκευτικών, πέραν των πολυθρησκειακών - πολυθεϊστικών πιλοτικών Προγραμμάτων Σπουδών. Τα Προγράμματα όμως αυτά, όπως γνωρίζετε, αποτελούν για την Ένωσή μας, όχι αναβάθμιση, αλλά υποβάθμιση και οντολογική αλλοίωση του μαθήματος και, φυσικά, απορρίπτονται άρδην ως αντιπαιδαγωγικά, αντισυνταγματικά, αντιθεολογικά και αντορθόδοξα, αφού οδηγούν σε μια νέα μορφή ειδωλολατρίας.
Η μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε κοκτέϊλ θρησκειών, που επιχειρείται, χωρίς ουσιαστικό διάλογο, μέσω της επιβολής των ως άνω Προγραμμάτων, εάν τελικά εφαρμοστεί - παρά τη ρητή και τεκμηριωμένη αντίθεση τόσο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος όσο και της μεγάλης πλειονοψηφίας των θεολόγων και του ορθόδοξου Ελληνικού λαού- θα είναι μια απροκάλυπτη δίωξη, εκ μέρους του ΙΕΠ και του Υπουργείου Παιδείας, της ορθόδοξης πίστεως των μαθητών, αφού αποτελεί καθαρή κατήχηση και προσηλυτισμό στην πολυθεϊα και πανθρησκεία.  
2) Η ΠΕΘ, όπως γνωρίζετε, έχει ζητήσει εγγράφως και αιτιολογημένα από τον Υπουργό (σχετ. έγγραφο, αρ. Πρωτ. 51, 7/4/2016), την εξαίρεση (5) πέντε μελών της Επιτροπής του ΙΕΠ για το μάθημα των Θρησκευτικών, επειδή παραβιάζεται η αρχή της αμεροληψίας. Το αίτημά μας αυτό, μέχρι σήμερα, δεν έχει εισακουστεί ούτε καν έχει απαντηθεί.
3) Η ΠΕΘ, επίσης, έχει ζητήσει εγγράφως και αιτιολογημένα από τον Υπουργό (σχετ. έγγραφο, αρ. Πρωτ. 61, 18/4/2016), την παραίτηση συγκεκριμένου Σχολικού Συμβούλου, που αναφέρεται σε δημοσίευμα εφημερίδας («Ορθόδοξη Αλήθεια» 13/4/2016), από κάθε επιτροπή που συμμετέχει και αφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς και του έτερου παράγοντα του Υπουργείου που αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.  Η αίτησή μας αυτή μέχρι σήμερα δεν έχει εισακουστεί ούτε καν έχει απαντηθεί.
4) Η ΠΕΘ σας έχει ενημερώσει επανειλημμένως στο παρελθόν ότι εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία του θεολογικού κόσμου στην Ελλάδα, αλλά, παρ’ όλα αυτά, δεν συμμετέχει και δεν κλήθηκε ποτέ να συμμετάσχει, παρά τα διαρκή αιτήματά της περί αυτού, σε καμία επιτροπή διαλόγου που αφορούσε τη σύνταξη ή την αναμόρφωση νέων Προγραμμάτων Σπουδών. Απλά προσκαλείται, τώρα, προσχηματικά να νομιμοποιήσει μια αντινομία που εξελίσσεται τα τελευταία πέντε χρόνια, σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών, από τα ίδια πρόσωπα που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια πάντοτε και αδιάκοπα στις επιτροπές για το μάθημα των Θρησκευτικών, ενώ, ταυτόχρονα, αποτελούν μέλη ιδρυθέντος πρόσφατα Σωματείου που αντιστρατεύεται τους σκοπούς της Ένωσής μας.  Για τον λόγο αυτόν η ΠΕΘ δεν αναγνωρίζει άλλα σωματεία ισχνών μειοψηφιών, που παράνομα και καταχρηστικά αυτοπροβάλλονται ως Πανελλήνιες Θεολογικές Ενώσεις και με τα οποία εσείς, καθώς φαίνεται από το έγγραφό σας, διαβουλεύεστε μαζί τους.
Ως εκ τούτων σας δηλώνουμε ότι :
1) Αρνούμαστε κατηγορηματικά να συμμετάσχουμε σε έναν εμφανώς σύντομο και προσχηματικό διάλογο, που μοναδικό στόχο έχει απλά την «αλληλογνωριμία» μας και μια απλή ενημέρωση εκ μέρους σας. Άλλωστε τα πολυθρησκειακά και συγκρητιστικά Προγράμματα, που, με εντολή του κ. Υπουργού, θέλετε να εφαρμόσετε, ενάντια στις πνευματικές αρχές, τις αξίες και τα πρότυπα του Ελληνικού λαού, δεν αμφισβητούνται απλώς, αλλά έχουν ήδη αποδομηθεί, ως ακατάλληλα για τους μαθητές, μέσω επιστημονικών, παιδαγωγικών και θεολογικών κριτηρίων σε πανελλήνια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και σε ημερίδες. Γι΄  αυτόθεωρούμε εμπαιγμό τη συμμετοχή μας σε μια τέτοια τυπική και καθόλου ουσιαστική διαβούλευση και δεν επιθυμούμε να συμπράξουμε σε έναν μεθοδευμένο μονόλογο, όπου οι αποφάσεις καθώς φαίνεται είναι πολιτικές και προειλημμένες και ήδη εκτελούνται -(βλέπε απόφαση κ. Φίλη για μείωση ωρών του μαθήματος των Θρησκευτικών στα Δημοτικά Σχολεία και δηλώσεις του Υπουργού στα ΜΜΕ για εφαρμογή των πιλοτικών Προγραμμάτων)- καθιστώντας τον διάλογο αυτόν μια προσχηματική παρωδία.
2) Σας δηλώνουμε ότι τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις σας για το μάθημα, που βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τη βούληση της συντριπτικής πλειονοψηφίας του θεολογικού και εκκλησιαστικού κόσμου αλλά και του συνόλου του ελληνικού λαού καθώς επίσης και του Ελληνικού Συντάγματος, του Εκπαιδευτικού Νόμου 1566/1985, του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος και των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και των διοικητικών Δικαστηρίων, θα τις αντιπαλέψουμε με κάθε νόμιμο τρόπο.
Με τιμή
Για το ΔΣ της ΠΕΘ
        Ο Πρόεδρος                                                       Ο Γενικός Γραμματέας
Κωνσταντίνος Σπαλιώρας                                     Παναγιώτης Τσαγκάρης
Δρ Θεολογίας                                                           Mr Θεολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: