Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Παίζοντας μπάσκετ με τα εθνικά θέματα


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Καλά είναι τα χαμόγελα και η προπαγάνδα για τα τρίλεπτα με τον Ομπάμα και τον τρόπο με τον οποίο ο Αμερικανός Πρόεδρος σύστησε τον κ. Αλέξη Τσίπρα στη σύζυγό του Μισέλ και την στήριξη για το χρέος και τα λοιπά και τα λοιπά, αλλά η ουσία είναι μία:
Η Ελλάδα δεν έλαβε μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Ισλαμικό Κράτος υπό τον κ. Ομπάμα, διότι σ’ αυτήν έλαβαν μέρος τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία».
Φυσικά εκεί που φτάσαμε δεν μπορούσε να γίνει κάτι το διαφορετικό.
Αλλά αποτελεί και αυτό τμήμα της έλλειψης προετοιμασίας.
Υποτίθεται ότι το πρόγραμμα ήταν γνωστό. Και επομένως ήταν γνωστό ότι η ΠΓΔΜ θα βρισκόταν εκεί ως «Μακεδονία».
Μιλώντας για προετοιμασία, υπάρχει κάποια ανταλλαγή εγγράφων επί του θέματος;
Και για ποιο λόγο, όπως πληροφορηθήκαμε, «η Ελλάδα δεν θα είχε δικαίωμα παρέμβασης»;
Αυτό ποιος το διαπραγματεύτηκε – τη στιγμή που η χώρα μας υφίσταται τις μεγαλύτερες συνέπειες λόγω ακριβώς της κατάστασης στη Συρία;
Υπάρχει κείμενο που κατατέθηκε και εξηγεί τους λόγους της απουσίας μας προς τους υπολοίπους;
Υπήρχε δηλαδή η σχετική προετοιμασία;
Διότι, από όσο γνωρίζουμε όσοι έχουμε λάβει μέρος σε τέτοιες συναντήσεις, εκ των προτέρων έχουμε προβλέψει τι θα συμβεί και έχουμε προετοιμάσει την ανάλογη «φασαρία».
Επίσης:
Ποιος ο λόγος για τον ευχάριστο περί μπάσκετ διάλογο μπροστά στις κάμερες μεταξύ του κ. Τσίπρα και του Αλβανού ομολόγου του Έντι Ράμα;
Από όσο γνωρίζουμε, όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ανάμεσα σε δύο χώρες, φωτογράφοι και κάμεραμεν παίρνουν εικόνες, αλλά όλα τα άλλα γίνονται με σοβαρό τρόπο και κεκλεισμένων των θυρών.
Όπως πληροφορηθήκαμε αρμοδίως, ο κ. Τσίπρας επισήμανε στον κ. Ράμα την σημασία επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, στην βάση του διεθνούς δικαίου και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού, κάνοντας αναφορά και στα θέματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Σωστά, αλλά η εικόνα που έφθασε στα ελληνικά σπίτια ήταν υπερβολικά φιλική, ως εάν να μην υπήρχε κανένα πρόβλημα.
Δεν είναι υποχρεωμένοι όλοι να θυμούνται ότι μόλις στις 30 Ιουλίου, ο κ. Ράμα, σε συνέντευξη Τύπου στα Τίρανα, αναφέρθηκε με προκλητικό τρόπο στο θέμα της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, λέγοντας ότι «εάν δεν υπάρξει συναίνεση μέσω των διαβουλεύσεων, όπως συμφωνήσαμε, τότε θα κριθεί από τρίτους, για τους οποίους θα αποφασίσουμε από κοινού».
Αμφισβήτησε δηλαδή τη συμφωνία του 2009 για την υφαλοκρηπίδα και το «οικόπεδο 5», την οποία έτσι κι’ αλλιώς ακύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, κατόπιν προσφυγής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Ο κ. Ράμα μάλιστα είχε πει πως «δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας» και πως δεν δέχεται υποδείξεις για την τοποθέτηση στελέχους του ακραίου και με ναζιστικό παρελθόν κόμματος των Τσάμηδων στην Αντιπροεδρία της Βουλής.
«Κανείς δεν πρέπει να ξαφνιάζεται», είχε πει ο κ. Ράμα, «αν το αλβανικό κράτος ζητάει από τις ελληνικές αρχές, με βάση τις διπλωματικές πρακτικές, πληροφορίες για τις έρευνες στο Ιόνιο. Και δεν είναι μυστικό να πω ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, η προσπάθεια να βρούμε κοινή γλώσσα και να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα. Εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον, για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς». 
Ειδικά για το θέμα του Σπετίμ Ιντρίζι, που προερχόμενος από το κόμμα των Τσάμηδων τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος της Βουλής, ο κ. Ράμα είχε πει: «Ως προς το θέμα αυτό, όπως εμείς δεν φανταζόμαστε να υποδείξουμε στην Αθήνα ποιον να επιλέξει στην ηγεσία του κοινοβουλίου ή της κυβέρνησής της, έτσι δεν φανταζόμαστε την Αθήνα να κάνει το ίδιο σε εμάς».
Με τη διαφορά ότι ο κύριος αυτός ανήκει σε κόμμα με αλυτρωτικές απόψεις, ο οποίος μετά την ανάληψη του αξιώματός του, στις 22 Μαΐου, είχε πει:
«Αισθάνομαι προνομιούχος για το αξίωμα, είναι μια θετική εκτίμηση που γίνεται στο κόμμα PDIU, στους ψηφοφόρους μας αλλά και στην υπόθεση την οποία το κόμμα μας εκπροσωπεί. Είμαι πεπεισμένος ότι όταν οι Αλβανοί της Τσαμουριάς στην Ελλάδα θα κερδίσουν τα δικαιώματά τους, σύντομα θα έχουμε και τσάμη Αντιπρόεδρο στην Βουλή της Ελλάδος».
Όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά για να κάνουμε αστειάκια για το μπάσκετ…
http://www.elzoni.gr/html/ent/966/ent.57966.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια: