Πειραιώς Σεραφείμ
Αγαπητά μου παιδιά,
Η Εκκλησία μας σας καλωσορίζει και φέτος μαζί με όλους όσους σας αγαπούν στο σχολείο σας. Το νιώθει και δικό της σπίτι, γι’ αυτό σας υποδέχεται εδώ μαζί με τους δασκάλους σας. Με την προσευχή και τη φροντίδα της το στηρίζει και το υπηρετεί εδώ και αιώνες, αντιμετωπίζοντας συχνά κινδύνους και διωγμούς. Μα συνεχίζει να ευλογεί την προσπάθειά σας να μάθετε και να εργαστείτε φιλότιμα από την πρώτη κιόλας μέρα που ξεκινάτε, αν και ξέρει πως δεν λείπουν και σήμερα, δυστυχώς, αυτοί που αδιαφορούν ή γυρνούν την πλάτη στην αγάπη της.
Μη σας παραξενεύει αυτό, παιδιά μου. Όταν υπάρχει αγώνας για γνώση, η Εκκλησία τρέχει αμέσως να βοηθήσει, προσφέροντας Εκείνον που είναι η ζωντανή Αλήθεια, δηλαδή τον Χριστό. Όπου οι άνθρωποι κάνουν πράξη τις εντολές Του, φωτίζονται κι ελευθερώνονται από κάθε είδους δεσμά. Τέτοια ήταν τα σχολεία, που συμβούλευε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός τους υπόδουλους Χριστιανούς να χτίζουν, και τέτοιους δασκάλους να πληρώνουν, αντί να εξασφαλίζουν κτήματα και σπίτια σαν κληρονομιά για τα παιδιά τους. Γι’ αυτό τον άκουσαν ακόμη και οι τότε σοφοί της Ευρώπης, συμπληρώνοντας πως όπου ανοίγει ένα τέτοιο σχολείο, κλείνει μία φυλακή. Αν, λοιπόν, κάποιοι σας θέλουν σκλαβωμένους σε κακές συνήθειες κι αιχμάλωτους στο ψέμα, χτυπούν και σήμερα μαζί με το σχολείο και την Εκκλησία μας.
Δεν είστε, αγαπημένα μου παιδιά, μικροί για να γνωρίσετε την Αλήθεια. Χρειάζεστε όμως έμπειρους οδηγούς και συμπαραστάτες, ώστε να ερευνήσετε, να μελετήσετε και να δημιουργήσετε, όπως ταιριάζει στην ηλικία σας. Στο σπίτι σας είναι οι γονείς σας, στο σχολείο οι δάσκαλοί σας, στην Εκκλησία μας οι πνευματικοί σας πατέρες. Εμπιστευτείτε τους και ξεκινήστε αγαπημένοι κοντά τους αυτή την προσπάθεια. Η Αλήθεια δεν αποκαλύπτεται σ’ όποιον πιστεύει πως μόνος του μπορεί να την βρεί, ούτε σ’ όποιον απλώς μαθαίνει παπαγαλίζοντας όσα γράφουν οι σελίδες των πολλών σας βιβλίων. Φανερώνεται όταν αγωνιζόμαστε και ζούμε μαζί. Κι επειδή από τη μικρή μας πατρίδα, την Ελλάδα, πέρασαν και περνούν χιλιάδες παιδιά που διώχτηκαν από τις δικές τους πονεμένες πατρίδες, δείξτε τους εσείς με το παράδειγμά σας ποιός είναι ο δρόμος που οδηγεί στην Αλήθεια και την ελευθερία. Αν ο διπλανός μας, ο «πλησίον» όπως λέμε στη γλώσσα της Εκκλησίας, ακολουθήσει λάθος μονοπάτι, το χρέος της αγάπης μας είναι να τον βοηθήσουμε να βρεί το σωστό για να περπατήσει με ασφάλεια, μακριά από κάθε κίνδυνο της ψυχής και του σώματος.
Ο Θεός να φωτίζει και να ευλογεί την πορεία σας!
Καλή σχολική χρονιά!
Με όλη μου την αγάπη
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
+ Ο Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ
Μ Η Ν Υ Μ Α
ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΦΑΛΗΡΟΥ, ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ & ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΡΕΝΤΗ
κ.κ. Σ Ε Ρ Α Φ Ε Ι Μ
ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ – ΛΥΚΕΙΩΝ
Αγαπητά μου παιδιά,
Mελετώντας την πορεία των Ελλήνων στο διάβα των αιώνων, διαπιστώνει κανείς με θλίψη, πως υπάρχει ένα πάθος, το οποίο μας συνοδεύει σε κάθε ιστορικό μας βήμα. Τούτο το πάθος δεν είναι άλλο από αυτό της διχόνοιας.
Αμέτρητα γεγονότα μαρτυρούν την τραγική αυτή πραγματικότητα. Έριδες, συγκρούσεις, διχασμοί, πόλεμοι εμφύλιοι. Αίμα αδελφικό έχει ποτίσει αναίτια τα χώματα του πονεμένου τόπου μας.
Καί παρότι η ιστορία μας προειδοποιεί για τα δεινά της διχόνοιας, εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες, σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς, εμφανιζόμαστε διχασμένοι, αποξενωμένοι από τα πιστεύω μας, από τους συνανθρώπους μας, από τους ίδιους μας τους εαυτούς.
Τούτη η επισήμανση, στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, κρίνουμε πως είναι και σημαντική και απαραίτητη, γιατί σε σας τους νέους στηρίζουμε τις ελπίδες μας για μία ουσιαστική αλλαγή στην νοοτροπία μας. Η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να αρχίσει μέσα από το σχολειό σας. Με την βοήθεια και την καθοδήγηση των καθηγητών σας μπορεί το σχολείο να γίνει ένα αληθινό εργαστήρι ενότητας και αδελφοσύνης.
Πως μπορεί όμως να υλοποιηθεί τούτο το όνειρο;
Πρώτα από όλα εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία συνεργασίας με τους συμμαθητές σας. Η συμμετοχή σας σε μια συζήτηση μέσα στην τάξη, σε μια ομαδική εργασία, σε μια γιορτή του σχολείου σας, ακόμα και η παρουσία σας σε μια εκδρομή, μπορούν να γίνουν τέτοιες ευκαιρίες ενότητας. Μην αδιαφορείτε, μη λέτε εύκολα το «βαριέμαι», γιατί αυτή η στάση είναι που οδηγεί μία κοινωνία στον κατακερματισμό της.
Έπειτα θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μην αφήνετε πράγματα μικρά και ασήμαντα να μπαίνουν ανάμεσα σε σας, τους συμμαθητές και τους καθηγητές σας. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, κάθε πρόσωπο είναι ξεχωριστό. Αν έχει κανείς υπομονή και αγάπη, μπορεί να ωφεληθεί από την αλήθεια και την ομορφιά που κρύβει μέσα στη ψυχή του κάθε άνθρωπος.
Καί κάτι τελευταίο. Μην ενδώσετε στην εύκολη λύση της βίας, είτε αυτή είναι σωματική είτε ψυχολογική, εκεί που υπάρχουν αντιθέσεις και διαφορές με τους συμμαθητές σας. Με θλίψη ακούμε πως τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, γνωστού και ως bullying (μπούλινγκ), αυξάνεται ανησυχητικά ανάμεσα στους μαθητές. Ας μην επιτρέψετε στους εαυτούς σας, μα ούτε και στους συμμαθητές σας τέτοιες συμπεριφορές που οδηγούν άλλους στον πόνο και στην μοναξιά, και άλλους στην σκληρότητα και στον εκβαρβαρισμό. Τούτες οι πρακτικές είναι που υπηρετούν και εδραιώνουν τη διχόνοια ανάμεσά μας.
Στο τόπο αυτό που αξιωθήκαμε να ζούμε, εδώ και 2000 χρόνια, έχει καταστεί εγγυητής της μεταξύ μας ενότητας το πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Είναι Εκείνος που ένωσε τον Θεό με τον άνθρωπο, τον ουρανό με τη γη, τους Ιουδαίους με τους Έλληνες, τον άνδρα με τη γυναίκα. Αυτός μπορεί και σήμερα να μας δώσει αυτό που μας λείπει, εκείνο που χρειαζόμαστε: την ενότητα.
Ευχόμαστε ο Χριστός, ο Κύριος και Διδάσκαλος όλων των ανθρώπων, να συντροφεύει εσάς και τους άξιους καθηγητές σας στα μαθήματα και να ευλογεί τις προσπάθειές σας για γνώση και ενότητα.
Καλή σχολική χρονιά!
Με όλη μου την αγάπη
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
+ ο Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ