Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Η μεγάλη πλάνη. Ο μισός εβραϊκός πληθυσμός πίστεψε ότι ο Sabbatai Zevi ήταν ο ”Μεσσίας” το 1666. Πέρασε κι από Ελλάδα.. Τον περιμένουν…..αν δεν ήταν αυτός θα ”είναι” άλλος.

 

Η μεγάλη πλάνη. Ο μισός εβραϊκός πληθυσμός πίστεψε ότι ήταν ο ”Μεσσίας” ο Sabbatai Zevi το 1666. Τον περιμένουν…..αν δεν ήταν αυτός θα ”είναι” άλλος.

Η έλευση του ”Μεσσία” ως Sabbatai Zevi, τη 18η ημέρα (6+6+6), του
6ου μήνα , του έτους 1666.

Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν ακούσει για τον Εβραίο Sabbatai Zevi, ο οποίος δήλωσε ότι
είναι ο ”Μεσσίας” το 1666. 
Συγκέντρωσε οπαδούς πάνω από ένα εκατομμύριο πιστούς, ο μισός εβραϊκός πληθυσμός του κόσμου κατά τον 17ο αιώνα, διακηρύσσοντας ότι η λύτρωση ήταν διαθέσιμη μέσω πράξεων αμαρτίας.

Θεωρείται αιρετικός από πολλούς από τους σύγχρονους Ραβίνους ωστόσο, η φήμη του επεκτάθηκε πολύ μακριά. Οι οπαδοί του Sabbatai σχεδίαζαν να καταργήσουν πολλές από τις τελετουργικές εκδηλώσεις, επειδή, σύμφωνα με το Ταλμούδ, στη Μεσσιανική εποχή δεν θα υπήρχαν πλέον ιερές υποχρεώσεις. Μέρες νηστείας έγιναν μέρες γλεντιού και αγαλλίασης. Σεξουαλική ακολασία, μοιχεία, αιμομιξία και τα θρησκευτικά όργια ενθαρρύνονταν και ασκούνταν από Σαββατιανούς.

Μετά τον θάνατο του Sabbatai Zevi το 1676, η φιλοσοφία του θα συνεχιστεί. και επεκτάθηκε, από τον Καμπαλιστή διάδοχό του Jacob Frank. Frankisme, θρησκευτικό κίνημα του 18ου και 19ου αιώνα, με επίκεντρο το ηγεσία του Μεσσία που διεκδικεί Jacob Frank. Αυτός, όπως και ο Zevi,
εκτελούν παράξενες πράξεις που παραβιάζουν τα παραδοσιακά θρησκευτικά ταμπού
, όπως το φαγητό με λίπη που απαγορεύονταν από τους εβραϊκούς διατροφικούς νόμους, τελετουργικές θυσίες, προώθηση σε όργια και σεξουαλική ανηθικότητα.

Ο Τζέικομπ Φρανκ θα συνάψει τελικά μια συμμαχία που σχηματίστηκε από τον Adam Weishaupt και Meyer Amshel Rothschild που αποκαλούσαν το Τάγμα των Illuminati.
Οι στόχοι αυτής της οργάνωσης ήταν να υπονομεύσει τις θρησκείες του κόσμου και δομές εξουσίας, σε μια προσπάθεια να εγκαινιάσει μια παγκόσμια ουτοπική εποχή που κυβερνάται μυστικά από το κρυφό τους χέρι: τη Νέα Παγκόσμια Τάξη.
Χρησιμοποιώντας μυστικές εταιρείες, όπως οι Ελευθεροτέκτονες, η ατζέντα τους έχει παίξει
η ίδια μέσα στους αιώνες, μένοντας πιστή στο σενάριο. Η αντιπολίτευση αντιμετωπίζεται
από έναν σχεδόν απόλυτο έλεγχο των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης, ακαδημαϊκούς ηγέτες κοινής γνώμης, πολιτικών και οικονομικών. Ενώ για πολλούς εξακολουθεί να θεωρείται θεωρία συνωμοσίας,

όλο και περισσότεροι άνθρωποι με βάση την πραγματικότητα βλέπουν ότι αυτό δεν είναι απλώς μια
θεωρία, αλλά μια αληθινή συνωμοσία.

Το 1666, ένας εξαιρετικά χαρισματικός Ραβίνος και Καμπαλιστής με το όνομα Sabbatai Zevi (1626-1676) δήλωσε ότι ήταν ο ”Μεσσίας”. Γεννημένος από εύπορη οικογένεια στη Δυτική Ανατολία, ήταν ένας ιδιαίτερα εκκεντρικός μυστικιστής ο οποίος είχε επιτύχει μια τεράστια απήχηση πάνω από ένα εκατομμύριο πιστών κατά τη διάρκεια ζωής του, που ήταν περίπου ο μισός εβραϊκός πληθυσμός του πλανήτη τον 17ο αιώνα.

Η εξαιρετική δημοτικότητά του, σύμφωνα με ιστορικούς όπως ο καθηγητής Gershom Scholem, προέκυψε σε μεγάλο βαθμό από τη δημοσίευση και τη διαθεσιμότητα του αυτού που σήμερα ονομάζεται Λουριανική Καμπάλα. Πήρε το όνομά της από τον Ραβίνο Isaac Luria (1534-1572), αυτή η νέα Καμπάλα γνώρισε ευρεία διάδοση χάρη στην εφεύρεση του τυπογραφείου τον προηγούμενο αιώνα. Εβραίοι σε όλο τον κόσμο για πρώτη φορά είχαν πρόσβαση στην απόκρυφη λογοτεχνία σχετικά με το βαθύτερο νόημα πίστη τους και η δημοτικότητα του εβραϊκού μυστικισμού αυξήθηκε κατακόρυφα. Μετά από ένα ιδιαίτερα σκληρή περίοδο διώξεων στην ευρωπαϊκή ιστορία, αυτή η καμπαλιστική φιλοσοφία, μέσω ενός αρχαίου μυστικιστικού συστήματος, έδωσε στους Εβραίους έναν λόγο να είναι ενθουσιασμένοι και αισιόδοξοι.

Μέρος αυτού του συστήματος περιελάμβανε τρόπους ερμηνείας του υπερφυσικού σχέση μεταξύ γεγονότων και χρόνου· συχνά μέσω γραμμάτων και αριθμών με «μαγική» έμφαση που δίνεται στην αριθμητική αξία των ημερομηνιών σε μεγάλο βαθμό στις ευρέως διαδεδομένες προσδοκίες και ελπίδα που διατυπώνονται για τον ερχομό του Μεσσία

Η έλευση του ”Μεσσία” ως Sabbatai Zevi, τη 18η ημέρα (6+6+6), του
6ου μήνα , του έτους 1666.


Ο Sabbatai λένε τους εμφανιζόταν, μερικές φορές δίπλα στο κρεβάτι τους, και όταν εκείνοι ξυπνούσαν ομολογούσαν ότι ήταν ο Μεσσίας. Σύμφωνα με τον καθηγητή Gersham Sholem, μια ειλικρινής προσδοκία προέκυψε στην ψυχή πολλών Εβραίων, ειδικά στην Ευρώπη μετά την Ισπανική Ιερά Εξέταση, εκείνη τη Βιβλική προφητεία θα παραδοθεί μέσω μιας εβραϊκής πατρίδας.

Αλλοι έλεγαν ότι δεν μπορούσαν να δουν το πρόσωπο του γιατί έβγαζε φως. ( είχαν μπει στο τριπ)

Σύμφωνα με κάποιες κριτικές ερμηνείες της συμπεριφοράς του, ο Sabbatai έδειξε σημάδια αυτού που οι σύγχρονοι μελετητές πιθανότατα θα αποκαλούσαν μανιοκαταθλιπτική ψύχωση. Με άλλα λόγια, επέδειξε δημόσια κατά καιρούς εκστατική συμπεριφορά, που συχνά ακολουθούνται από κρίσεις απομόνωσης ή πιθανώς κατάθλιψη. Παραβίασε και αυτός πολυάριθμους θρησκευτικούς νόμους, από τους διατροφικούς περιορισμούς μέχρι τη διάπραξη πράξεων σεξουαλικής ανηθικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, ο Zevi είναι ασυνήθιστος, ή κοινωνικά ανήθικος και θρησκευτικά Η απαράδεκτη συμπεριφορά τον έδιωξε τελικά από τη Σμύρνη γύρω στο 1650,
και περιπλανήθηκε για χρόνια στην Ελλάδα, τη Θράκη, την Αίγυπτο και τη Συρία. 
Το 1665

Η ζωή του άλλαξε για πάντα όταν γνώρισε τον Νάθαν της Γάζας στην Παλαιστίνη, τον Ραβίνο
που τον έπεισε ότι ήταν πράγματι ο Μεσσίας για να εισαγάγει μια νέα εποχή,
 και που θα γινόταν γνωστός ως ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του και διερμηνείς. Ο Sabbatai Zevi πείστηκε και αποκαλύφθηκε επίσημα μετά σημαντική ενθάρρυνση από τον Nathan, κάνοντας την ανακοίνωσή του στο έτος 1666 ως εκπλήρωση της Μεσσιανικής προφητείας. Σύντομα απέκτησε ένθερμη υποστήριξη η Διασπορά (περιοχές εκτός Παλαιστίνης που εποικίστηκαν από Εβραίους) υποσχόμενος επιστροφή σε μια εβραϊκή πατρίδα, ένα μήνυμα που τότε έγινε δεκτό.

Παρά την ισχυρή υποστήριξη και τη δημοτικότητά του μεταξύ του εβραϊκού λαού, κορυφαίοι Ραβίνοι της Ιερουσαλήμ απέρριψαν τον ισχυρισμό του Sabbatai ως Μεσσία. Αυτοί βασικά του είπαν να φύγει από την πόλη ή θα τον αφορίσουν. Πολύ απογοητευμένος, αλλά απτόητος, ο Sabbatai επέστρεψε στην Τουρκία, όπου ο Σουλτάνος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας είχε ήδη επιτρέψει να εκτυλιχθεί το φαινόμενο Zevi για αρκετά χρόνια.

Αν και στην αρχή ο Σουλτάνος ​​δεν παρενέβη στο κίνημα του Sabbatai,η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήρθε, σύμφωνα με μια από τις πολλές φημολογούμενες μαρτυρίες, όταν ο Sabbatai διακήρυξε δημόσια ότι, τον επόμενο χρόνο, ο Ναός στην Ιερουσαλήμ θα ήταν κτισμένος εκ νέου. Ο Σουλτάνος ​​τα πήρε. Η πιο κοινά αποδεκτή εκδοχή της συνέχειας. Η ιστορία είναι ότι ο Σουλτάνος ​​πρόσφερε στον Sabbatai Zevi την επιλογή ενός από τα δύο δημόσιος εξισλαμισμός ή αποκεφαλισμός. Όπως το έθεσε τόσο απαλά ο Σουλτάνος: «Το κεφάλι σου ή το τουρμπάνι»….. (συνεχίζεται)

Kαι αυτή η διδακτική ιστορία δείχνει πως η εσχατολογία του Ιουδαϊσμού αναμένει σταθερά ”Μεσσία” στη θέση του Μεσσία του Χριστού..

Ο Σαμπατάι Σεβί ή η λύτρωση μέσω της αμαρτίας

Την κρίσιμη στιγμή που η προφητεία επρόκειτο να εκπληρωθεί, όταν οι μάζες της διασποράς ήταν έτοιμες να υποδεχτούν τη Βασιλεία, ο ”Μεσσίας” αιχμαλωτίστηκε από τους Οθωμανούς και ασπάστηκε το Ισλάμ. Η αποστασία, η εγκατάλειψη της θρησκείας του και του λαού του, βιώθηκε μαζικά ως προδοσία χειρότερη από τον θάνατο. Από μια ορισμένη άποψη, η καμπαλιστική σκέψη δεν ανέκαμψε απο τότε ποτέ πλήρως.

Παραδόξως, η τραγωδία στην περίπτωση του Σαμπατάι Σεβί δεν είναι τίποτε άλλο από την πρωτοφανή επιτυχία του. ‘Απειροι ψευδομεσσίες έχουν σημαδέψει την εβραϊκή ιστορία, οι οποίοι χάθηκαν στην άμμο της συλλογικής λήθης

Αυτός που στα σαράντα του θα γινόταν το επίκεντρο του μεγαλύτερου μεσσιανικού κινήματος στην εβραϊκή ιστορία γεννήθηκε στη Σμύρνη..Λύτρωση μέσω της αμαρτίας (σσ αυτή είναι η εποχή μας) Πεπεισμένοι ότι ο ”Μεσσίας” είχε βρει την αληθινή λυτρωτική χειρονομία, 300 οικογένειες τον ακολούθησαν και προσηλυτίστηκαν μαζί του στο Ισλάμ. Συνεχίζουν να ζουν σήμερα στην Τουρκία, όπου ονομάζονται Dönmehs.

dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: