Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Συλλογή Υπογραφών – Όχι στην κατάργηση της Αντιγόνης ως υποχρεωτικού μαθήματος [Β΄ Λυκείου]

Συλλογή Υπογραφών – Όχι στην κατάργηση της Αντιγόνης ως υποχρεωτικού μαθήματος [Β΄ Λυκείου]

Μια πρωτοβουλία του Ιστολογίου Ελευθερία και Γλώσσα
Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας να μην υιοθετήσει και να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της πρότασης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, έτσι όπως αυτή δημοσιεύτηκε στον τύπο (http://www.avgi.gr/article/10839/7814860/apokleistiko-to-neo-polykladiko-lykeio-ton-epilogon) με βάση την οποία το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών στην Β΄ Λυκείου όπου διδάσκεται η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή θα είναι πλέον μάθημα επιλογής και επομένως θα το διδάσκεται ένας μικρός αριθμός μαθητών.
Η «Αντιγόνη» είναι ένα αριστούργημα της παγκόσμιας ποιητικής παράδοσης κι εμείς οι Έλληνες έχουμε το προνόμιο να συνομιλούμε αμεσότερα με την αρχαία ελληνική γραμματεία. Ολόκληρες γενιές έχουν διαπαιδαγωγηθεί με τη σύγκρουση του προσηλωμένου στην τήρηση των νόμων αλλά αυταρχικού Κρέοντα και την ατίθαση αλλά συγκινητικά αφοσιωμένη στις διαχρονικές ανθρώπινες αξίες Αντιγόνη. Πρόκειται για ένα από τα πλουσιότερα έργα σε νοήματα, αξίες και πρότυπα πέρα από την καθεαυτό λογοτεχνική του αξία. Στίχοι του όπως: «Έρως ανίκατε μάχαν», «δεν γεννήθηκα για να μισώ αλλά για να αγαπώ μαζί με άλλους», «τίποτα πιο φοβερό από τον άνθρωπο», «κανείς θεσμός χειρότερος από το χρήμα δεν βλάστησε ανάμεσα στους ανθρώπους» και τόσοι άλλοι, εξακολουθούν να συγκλονίζουν με την εκφραστική τους δύναμη καλύπτοντας ποικίλες πλευρές της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των κοινωνικών σχέσεων. Το κείμενο προσφέρεται για την διεξαγωγή γόνιμων συζητήσεων και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών που αποκτούν έτσι ασφαλέστερα κριτήρια για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Το γεγονός ότι αποτελεί παράλληλα και ένα κείμενο πολιτικής φιλοσοφίας, βαθιά δημοκρατικό, οδήγησε και την δικτατορία του Μεταξά στην απόφαση να απαγορεύσει την διδασκαλία της «Αντιγόνης» στο σχολείο. Παράλληλα όμως είναι κι ένα κείμενο που αναδεικνύει σε ύψιστη αξία την φρόνηση.
Για όλους τους παραπάνω λόγους επομένως, θα ήταν τραγικό σφάλμα να στερήσουμε από τη νέα γενιά την ευκαιρία να συνομιλήσει στο πλαίσιο ενός αναμορφωμένου και σύγχρονου μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.

Υπογράψτε ΕΔΩ

Περιοδικό Άρδην

Δεν υπάρχουν σχόλια: