Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Ο Φωκίδος Θεόκτιστος στην Ηλιούπολη


Είναι Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017 και η ώρα 5.00 το απόγευμα, ο ήλιος δύει και οι ακτίνες του παύουν να εκπέμπουν θερμότητα. Οι γύρω κορυφές των βουνών παραμένουν ακόμα λευκές από το χιόνι, υπενθυμίζοντας σε όλους μας το «πλυνείς με και υπέρ χιόνα λευκανθήσομαι» του Προφητάναξ Δαβίδ από τον 50ο ψαλμό. Οι λευκές κορυφές είναι μια υπενθύμιση του Θεού προς όλους μας, ότι όπως το χιόνι είναι λευκό έτσι πρέπει να λευκανθούν και οι ψυχές μας πριν παραδοθούν στα χέρια του Κυρίου μας και επιπλέον ότι όπως το χιόνι φεύγει γρήγορα έτσι κι ο χρόνος της ζωής μας φεύγει σύντομα και χάνεται, γι’ αυτό πρέπει άμεσα να λευκάνουμε την ψυχή μας τώρα που είμαστε ακόμα εν ζωή. 

Παρόλο όμως το εξωτερικό κρύο, εκατοντάδες ψυχές κατευθύνονται προς την ενορία της Αγίας Μαρίνας και Αγίου Νεκταρίου Ηλιουπόλεως. Όπως πλησιάζουμε ακούμε ύμνους και ψαλμωδίες να εξέρχονται εκ του Ιερού Ναού που λέγουν: «Κύριε εκέκραξα προς σε εισάκουσόν μου». Παρά το κρύο οι ψυχές μας θερμαίνονται από την ιερά υμνωδία του Εσπερινού που τελεί ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου. 

Θεωρούμε ότι δεν είναι τυχαίο που αυτή την ημέρα διάλεξε ο λευκανθής στο ιερό θυσιαστήριο του Χριστού μας, Γέροντας και Ηγούμενος του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ Σαρώφ, Αρχιμανδίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μ. Φωκίδος να προσκαλέσει τους φίλους και τα πνευματικά του παιδιά, κατόπιν ευλογίας και αδείας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης και Αγίου Νεκταρίου Ηλιουπόλεως για να κόψουν την βασιλόπιττα του νέου έτους.

Θεωρούμε ακόμα ότι δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την ημέρα 15 Ιανουαρίου του 2017 ο π. Νεκτάριος παρακάλεσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη του Φωκίδος κ. Θεόκτιστο να έρθει στην Αθήνα για να ευλογήσει την Βασιλειό – πιττα του Ησυχαστηρίου του καθώς και τα πνευματικά του παιδιά που θα παρευρίσκοντο στην ιερή αυτή εκδήλωση. Και λέμε ότι δεν είναι τυχαίο, διότι σαν σήμερα το 1847 βαπτίστηκε ο Άγιος Νεκτάριος και έλαβε το όνομα Αναστάσιος. Σαν σήμερα 15 Ιανουαρίου το 1877 ο Άγιος Νεκτάριος χειροτονείται διάκονος. Σαν σήμερα 15 Ιανουαρίου το 1889 ημέρα Κυριακή, ο Άγιος Νεκτάριος χειροτονείται Επίσκοπος με τον τίτλο του Πενταπόλεως. Σαν σήμερα 15 Ιανουαρίου το 1998 έγινε η αποκατάστασή του από την Αλεξανδρινή Εκκλησία που τον είχε εκδιώξει. 

Ναι τίποτα δεν είναι τυχαίο, η χάρις του Θεού όλα τα προνοεί. Η χάρις του Θεού τελικά επευλογεί, αγιάζει, δικαιώνει και χαριτώνει όσους αγωνίζονται για τη δόξα της Εκκλησίας του Χριστού και του Αγίου ονόματος του Τριαδικού Θεού μας.

Η κοπή της Βασιλειό – πιττας ήταν μια πνευματική πανδαισία. Αισθανόσουν παρούσα τη χάρη και την ευλογία του Θεού. Ο πνευματικός μας Πατέρας, διδάσκαλος, καθοδηγητής και υπεύθυνος των ψυχών μας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος ευλόγησε την πίττα του Ιερού Ησυχαστηρίου, ευλόγησε τα πνευματικά παιδιά του Γέροντα και ομίλησε προς το λαό του Θεού, που γέμισε τον Ιερό Ναό και τον γυναικωνίτη, με λόγια απλά, κατανοητά, καρδιακά, εμπειρικά και γεμάτα πνεύματος αγίου. Ήταν μια ομιλία παραδεισένια. Ο Δεσπότης της Φωκίδος Θεόκτιστος, άριστος διδάσκαλος του λόγου του Θεού και παιδαγωγός των ψυχών, βιώνει ο ίδιος τον Χριστό γι’ αυτό και γνωρίζει πώς να κάνει τις ψυχές των ανθρώπων να πάλλονται από Πνεύμα Άγιο σαν χορδές κιθάρας που εκπέμπουν ύμνους και δοξολογίες προς τον Άγιο Θεό μας.

Κανένας μας δεν ήθελε να τελειώσει αυτή η ιερή εκδήλωση την οποία τίμησαν και λάμπρυναν με την παρουσία τους οι Προϊστάμενοι των Ι. Ναών Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Νέας Ιωνίας π. Τιμόθεος Ηλιάκης, Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας Ηλιουπόλεως π. Χαράλαμπος Γεωργαντάς, Αγίας Φωτεινής Υμηττού π. Νικόδημος Σιδέρης, Αγίου Γεωργίου Καρέα π. Ειρηναίος Παναγιωτόπουλος
.
Μετά το τέλος της Βασιλειό – πιττας εκτός από την πίττα και ένα γλυκό που πήραν όλοι οι χριστιανοί, μοιράστηκαν δωρεάν και ως ευλογία από τον Μητροπολίτη μας το ημερολόγιο του 2017. Παρουσιάστηκε δε και το νέο βιβλίο του Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη που έγινε ανάρπαστο με τον τίτλο: «Ποθώ την αγιότητα – Πώς και πού θα τη βρω;».

Εκ του Ανδρώου Ιερού Ησυχαστηρίου Τρικόρφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: