Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Η νηστεία και τα παιδιά: η άποψη της επιστήμης και της Ορθόδοξης Πίστης


.
Καθώς μπήκαμε  στην περίοδο της νηστείας της Μεγάλης Τεσαρακοστής, για πολλούς υπάρχει ένας προβληματισμός: Μπορούν να νηστέψουν τα παιδιά και από ποια ηλικία; Μήπως θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους;  Και τελικά η νηστεία μπορεί να τα ωφελήσει πνευματικά; Αυτά και άλλα σχετικά ερωτήματα μας απασχολούν και ως υπεύθυνοι γονείς αναζητούμε απαντήσεις. (Απαραίτητη κρίνεται, σε κάθε περίπτωση, η καθοδήγηση και συμβουλή του πνευματικού μας πατέρα).
.
Οι αναρτήσεις  που είχα επιμεληθεί παλαιότερα-παρατίθενται επιστημονικά άρθρα παιδιάτρων σχετικά με την νηστεία των παιδιών, καθώς και απόψεις  παλαιοτέρων και σύγχρονων Πατέρων.
.
– για να τα διαβάσετε, κάνετε κλικ στους συνδέσμους (λινκ):
.
 (μέρος 1ο)Για το θέμα αυτό ανατρέξαμε αρχικά στους Λόγους του Γέροντος Παϊσίου, του διακριτικού γέροντος της εποχής μας που ασχολήθηκε με πολλή αγάπη και ενδιαφέρον  με θέματα που απασχολούν τους γονείς, τα παιδιά και την σύγχρονη οικογένεια. Στη συνέχεια παρατίθεται η άποψη παιδιάτρων καθώς τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
.
 (μέρος 2ο): περνάμε να δούμε την πνευματική τους ωφέλεια από την ευλογημένη νηστεία. Η επιστήμη καταδεικνύει ότι μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τον παιδικό οργανισμό, αλλά και οι Πατέρες της Εκκλησίας μας αποδεικνύουν τα σημαντικά οφέλη που έχει πέρα από το σώμα και στην αθάνατη ψυχή τους.
.
(μέρος 3ο) : (κείμενο της αδελφής Μαγδαληνής, μοναχής της Ι.Μονής Τιμίου Προδρόμου του Έσσεξ στην Αγγλία, πνευματικής θυγατέρας του Γέροντος  Σωφρονίου Σαχάρωφ.Μέσα από την πολυετή εμπειρία της που αποκόμισε από την επικοινωνία της με τα παιδιά στα κατηχητικά μαθήματα και στις συζητήσεις της με τα παιδιά που επισκέπτονται την Μονή, μεταφέρει αξιόλογες σκέψεις για την νηστεία, βλέποντάς την και από την οπτική πλευρά του παιδιού.)
.
.
Καλή Σαρακοστή, με το καλό να αξιωθούμε να  γιορτάσουμε την Ανάσταση του Κυρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: