Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Καλύμνου Παϊσιος: Έχω την αίσθηση και νομίζω ότι μας θεωρούν μητροπόλεις τρίτης διαλογής!

mitropolitis-lerou-kalumnou-paisios
Συνέντευξη στη Στέλλα Μεϊμάρη
Ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παϊσιος μιλάει αποκλειστικά στο «Pentapostagma.gr» και εξηγεί τους λόγους που αισθάνεται ότι οι ιθύνοντες θεωρούν τη μητρόπολη που ποιμαίνει ως τρίτης διαλογής, τάσσεται κατά του τμήματος μουσουλμανικών σπουδών μέσα στη θεολογική σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δηλώνει ευτυχής να υπέγραφε πολύ σύντομα την πατριαρχική πράξη αγιοκατάταξης του Γέροντος Παϊσιου του Αγιορείτου.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:
 – Σεβασμιώτατε, ποιμαίνετε μια ακριτική περιοχή με πολλαπλά προβλήματα, τοπικά και εθνικά. Μάλιστα, έχετε δηλώσει χαρακτηριστικά πως οι ιθύνοντες πολλές φορές σας αντιμετωπίζουν ως «μητροπόλεις τρίτης διαλογής». Πως ανταπεξέρχεστε, αλήθεια, με την κρίση που διανύουμε;
Πράγματι από εννέα ετών και πλέον, ποιμαίνω επινεύσει πατρική της Αυτού Παναγιότητος την θεόσωστον Επαρχίαν Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου Καλύμνου και Αστυπαλαίας. Πράγματι έχω αυτήν την αίσθηση και νομίζω ότι μας θεωρούν μητροπόλεις τρίτης διαλογής. Πλην όμως δεν πρέπει έτσι, διότι ζούμε σε μια ακριτική περιοχή με πολλαπλά προβλήματα, τοπικά και εθνικά. Καθημερινώς τα νησιά μας επισκέπτονται είτε οικονομικοί μετανάστες είτε άνθρωποι πού διαφεύγουν από διάφορες καταστάσεις στις χώρες τους και επομένως η πολιτεία θα έπρεπε να έρχεται αρωγός σε ότι πράττουν οι μητροπόλεις της Δωδεκανήσου.
Η Εκκλησία και συγκεκριμένα η Μητρόπολις πού έχω την τιμή να ποιμαίνω, προσπαθεί να ανταποκριθεί με συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία, ιματιοθήκη, φαρμακείο, αλλά και παροχή συσσιτίου, προσπαθεί να στηρίξει τας ευπαθείς ομάδας, αλλά και μέσω των δύο γηροκομείων της Λέρου της Καλύμνου και της Στέγης Αρρένων Καλύμνου ανταποκρίνεται στο φιλανθρωπικό έργο της. Όμως τούτο το έργο το βοηθούν οι χορηγοί, πού ευτυχώς σε αυτήν χαλεπή εποχή υπάρχουν ακόμα και συντρέχουν το έργο της Εκκλησίας, αλλά και διάφορες κυρίες και δεσποινίδες, οι οποίες σαν καλές σαμαρείτισσες, εργάζονται οικειοθελώς για να βγει ένα ζεστό φαγητό, για να ντυθεί και να ποδεθεί ένας εμπερίστατος, για να έχει ένας αδελφός μας μια βοήθεια.
- Ποια είναι η γνώμη σας για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο;
H Eκκλησία μας είναι Εκκλησία της Αγάπης. Δεν κάνει διακρίσεις πτωχών ή πλουσίων, ελεύθερων ή δούλων. Οι πάντες είναι παιδιά Ιησού Χριστού. Λυπούμεθα για τις διακρίσεις πού υπάρχουν στον κόσμο. Οι νόμοι έρχονται και παρέρχονται. Ο νόμος της Εκκλησίας όμως είναι ο νόμος της αγάπης!
- Είστε υπέρ της ίδρυσης τμήματος μουσουλμανικών σπουδών μέσα στη θεολογική σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το οποίο, αν δεν κάνω λάθος, αποφοιτήσατε και εσείς ο ίδιος;
Νομίζω ότι στις θεολογικές σχολές, με την έδρα πού διαθέτουν της Θρησκειολογίας, δεν θα ήτο πρόσφορο να λειτουργήσει ξεχωριστό τμήμα ισλαμικών σπουδών, διότι οι φοιτητές, με γνώση της θρησκειολογίας , αλλά και της κοινωνιολογίας, παίρνουν μια εγκυκλοπαιδική γνώση περί των θρησκευμάτων.
- Αληθεύει ότι επίκειται αγιοκατάταξη του Γέροντος Παϊσιου του Αγιορείτου; Έχετε κάποια πληροφόρηση, ως ενεργό μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου;
Επί του παρόντος δεν γνωρίζω τι σχετικό, πλην όμως θα ήμουν ευτυχής και εγώ να υπογράψω την πατριαρχική πράξη αγιοκατάταξης για αυτήν την αγία Μορφή του ορθοδόξου μοναχισμού.
- Παρακολουθείτε σίγουρα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή. Θα λέγατε ότι ο Χριστιανισμός και οι Χριστιανοί τελούν σήμερα υπό διωγμό;
Πάντοτε ο Κύριος μας ήταν σημείον αντιλεγόμενον και εφ όσον ήταν ο Ίδιος σημείον αντιλεγόμενον, το αυτό και η Εκκλησία. Όμως ζη Κύριος, ζη και η Εκκλησία Του και ο λαός Αυτής. Βεβαίως, στα μέρη αυτά από τα χρόνια της Βίβλου έως και σήμερα, υπάρχει αυτή η ακαταστασία. Κύριος οίδε!
- Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του “Πενταπόσταγμα” σε μια τόσο δύσκολη περίοδο σαν και αυτή που διανύουμε;
Η αλληλεγγύη σήμερα, είναι το πρώτο μέσον με το οποίον μπορεί ο ένας άνθρωπος να επικοινωνήσει με τον άλλο. Δια της αγάπης! Η αγάπη είναι δώρον του Θεού. Άλλωστε από αγάπη έστειλεν ο Θεός τον Υιό Του, να ελευθερώσει τον άνθρωπο από κάθε Κακό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: