Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Αν απεργήσεις, θα είσαι καθηγητής. Αν μπεις στην αίθουσα, θα είσαι δάσκαλος


school
Τον 4ο μ.Χ. δέσποζε ως ασκητική μορφή στην έρημο της Αιγύπτου ο Αντώνιος. Κάποια στιγμή ο Μέγας Κωνσταντίνος τον κάλεσε στη Βασιλεύουσα. Ο Αντώνιος υπήρξε επιφυλακτικός σχετικά με το αν θα έπρεπε να μεταβεί στη Νέα Ρώμη. Αποφάσισε και ρώτησε έναν υποτακτικό του, τον Παύλο τον απλό, να του πει τη γνώμη του. Ο Παύλος του απήντησε: “Αν πας στον καίσαρα θα είσαι ο Αντώνιος. Αν δεν πας θα είσαι ο Μέγας Αντώνιος”. Ο Αντώνιος έμεινε στην έρημο…
του Στρατή Μαζίδη
stratisΓνωστή επίσης και η κίνηση του Αλέξανδρου στις Ινδίες όταν του έδωσαν την περικεφαλαία με το νερό και αυτός το σκόρπισε στο διψασμένο στράτευμα.
Απλές αποφάσεις που έκαναν τη διαφορά. Αυτό ισχύει και σήμερα με τους εκπαιδευτικούς που μόλις τελειώσει ο αγιασμός, θα κλείσουν πάλι τα σχολεία.
Σέβομαι και κατανοώ απόλυτα τους φόβους και τις αγωνίες τους. Δεν είναι εύκολο να χάνεις την εργασία σου. Είναι δε ακόμη χειρότερο αν πρόκειται για κάποιον που ήταν μαθημένος να κάθεται 3 μήνες το καλοκαίρι κι άλλον ένα Πάσχα – Χριστούγεννα με το μισθό να μπαίνει στην τράπεζα και όντας κόκκινος συνδικαλιστής να κάνει τα μαύρα ιδιαίτερα ως καπιταλιστής στην τσέπη. Υπάρχουν όμως και αυτοί που δεν ήταν έτσι.
Σε αυτούς απευθύνομαι. Αν απεργήσεις, δεν πρόκειται να ωφεληθείς τίποτε. Αυτό έχει αποδειχθεί περίτρανα. Ποιος νοιάζεται στην κυβέρνηση αν θα είναι τα σχολεία ανοικτά; Άλλωστε θα αναγκαστείς αργότερα να τρέχεις τις σελίδες 10-10 να βγάλεις την ύλη σε κάτι που δε θα κατανοεί κανείς. Απεναντίας θέλουν όσο τίποτε να το τραβήξεις, για να σου γυρίσει μπούμερανγκ. Υπάρχουν πολλές μορφές αγώνα, τόσο εντός νόμου όσο και μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας.
Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Δεν παίζεται μόνο το κεφάλι το δικό σου αλλά το μέλλον όλου του ελληνικού λαού, το αύριό του. Με το να κλείσεις το σχολείο αύριο το πρωί, θα στερήσεις τα παιδιά από τη δυνατότητα να μάθουν και κυρίως να μορφωθούν από αυτά που εσύ ως ένας σωστός εκπαιδευτικός πέρα από ύλες, βιβλία και χαρτιά , οφείλεις να τους μάθεις. Ποιος θα εμπνεύσει και θα καλλιεργήσει τα παιδιά; Ποιος θα εργαστεί μαζί τους για να δημιουργηθούν οι πολίτες εκείνοι που θα ελευθερώσουν αυτή την πατρίδα;
Ποιος θα τα διδάξει; Ποιος θα τα ερεθίσει; Ποιος θα τα κεντρίσει; Για στάσου γιατί είσαι ένα ακόμη τούβλο στον τοίχο τραγουδούν οι Πινκ Φλόιντ. Θα τους επιβεβαιώσεις;
Απεναντίας αυτή η συγκυρία, αυτή η κοινωνική θύελλα που σαρώνει τα παντά, επιβάλλει τα σχολεία να λειτουργήσουν! Τα κρυφά σχολειά κράτησαν το υπόδουλο γένος όρθιο. Αν εσύ κλειδώσεις την τάξη, ποιος θα μάθει στα παιδιά; Ποιος οφελείται όταν ο άνθρωπος μένει στο σκοτάδι; Ο επικυρίαρχος.
Σκέψου λοιπόν πως αν απεργήσεις, θα είσαι ένας ακόμη καθηγητής. Αν όμως μπεις στην αίθουσα και διδάξεις πρώτος με το παράδειγμά σου, θα είσαι δάσκαλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: