Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

H βιταμίνη C καταπολεμά τη φυματίωση σε εργαστηριακές συνθήκες


 
Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η βιταμίνη C μπορεί να εξουδετερώσει σε εργαστηριακές συνθήκες την πολύ-ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση.

Αυτή η αναπάντεχη ανακάλυψη ενδέχεται να διανοίξει νέα θεραπευτική «οδό» για την δύσκολα αντιμετωπίσιμη μόλυνση, σύμφωνα με το κείμενο της μελέτης Αμερικανών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Yeshiva που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Περίπου 650.000 άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από πολύ-ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση. Πλέον απαιτούνται νέες επαναληπτικές μελέτες ώστε να διαπιστωθεί εάν η βιταμίνη C μπορεί να αποτελέσει συστατικό σκευάσματος που θα βοηθήσει στη θεραπεία της φυματίωσης σε ανθρώπους.

«Ενώ τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης εμφανίζονται ελπιδοφόρα, απαιτούνται επιπρόσθετες έρευνες ώστε να καταστεί βέβαιο ότι οι παρατηρήσεις θα είναι «αδιάψευστες» προτού χρησιμοποιηθεί η Βιταμίνη C ως πρόσθετο συμπλήρωμα για τη θεραπεία της φυματίωσης

-- Δρ. Ibrahim Abubakar
-   
Στις εργαστηριακές μελέτες, η βιταμίνη C δρούσε ως αναγωγικός παράγων – μία διαδικασία που πυροδοτεί την παραγωγή ελευθέρων ριζών. Οι συγκεκριμένες ελεύθερες ρίζες «εξουδετέρωναν» τη φυματίωση, ακόμη και σε πολύ-ανθεκτικές στα φάρμακα περιπτώσεις που δεν θεραπεύονται μέσω των συμβατικών αντιβιοτικών.

Ο κύριος ερευνητής Δρ. William Jacobs, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Κολέγιο Ιατρικής Albert Einstein του Πανεπιστημίου Yeshiva, δήλωσε: «Καταφέραμε να αποδείξουμε (σ.σ pentapostagma.gr τη θεραπευτική επίδραση της Βιταμίνης C) μόνο σε εργαστηριακό σωλήνα, και δεν γνωρίζουμε εάν θα λειτουργήσει ευεργετικά στους ανθρώπους και στα ζώα».

{…} "Η προσπάθεια μας ενισχύεται από το γεγονός ότι η Βιταμίνη C έχει μικρό κόστος και είναι ευρέως διαθέσιμη και πολύ ασφαλής στη χρήση. Τελικά, η δουλειά που κάναμε μας δείχνει έναν νέο μηχανισμό που μπορούμε να εκμεταλλευθούμε για να επιτεθούμε κατά της Φυματίωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: