Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Οκτακόσια Πενήντα βουλεύματα για τις πολεμικές αποζημιώσεις παραμένουν στα «αζήτητα»


Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Πρ. ΠαυλόπουλοςΣταυρόπουλος Λάμπρος 

Οκτακόσια πενήντα βουλεύματα που περιέχουν δικαστικά στοιχεία για τις πολεμικές αποζημιώσεις από τις καταστροφές των στρατευμάτων κατοχής, παραμένουν στα «αζήτητα» του Εφετείου Αθηνών ενώ είναι άγνωστο αν τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, που χειρίζονται το όλο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, γνωρίζουν την ύπαρξή τους και πολύ περισσότερο το περιεχόμενό τους.
Πρόκειται για μια ακόμη διάσταση στο θέμα των γερμανικών οφειλών προς τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Το θέμα φέρνει στο φως ο βουλευτής της ΝΔ κ. Πρ. Παυλόπουλοςμε ερώτησή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη και ζητεί αντίγραφα των δικογραφιών αυτών να περιέλθουν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο έχει επιληφθεί της όλης υπόθεσης μετά και τα σχετικά στοιχεία που συγκέντρωσε και του παρέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Το θέμα των 850 δικογραφιών έχει ως εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 6 της Συντακτικής πράξης 73/1945, συγκροτήθηκε Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο στην Κεντρική Υπηρεσία του Ελληνικού Εθνικού Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου (1941-1944), συγκείμενο από τους α) Δημήτριο Κιουσόπουλο, Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου (Πρόεδρος), β) Ανδρέα Τούση, Πρόεδρο Πρωτοδικών Αθηνών (Μέλος) και Σπηλ. Παυλόπουλο, Πρωτοδίκη (Μέλος), προκειμένου:
-  να διενεργήσει τις απαραίτητες ανακριτικές πράξεις κατά των υπευθύνων, που διέπραξαν εγκλήματα κατά του άμαχου Ελληνικού Λαού κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής (1941-44, Βούλγαροι, Ιταλοί, Γερμανοί) και
- να καταλογισθούν οι δέουσες ποινικές και λοιπές ευθύνες κατά των υπαιτίων.
Το Δικαστικό Συμβούλιο για κάθε σχηματισθείσα δικογραφία (850 συνολικά για όλη την Ελλάδα) εξέδωσε 850 παραπεμπτικά βουλεύματα, προκειμένου να δικασθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον του αρμόδιου Διαρκούς Στρατοδικείου της Χώρας. Και όπως επισημαίνει ο κ. Παυλόπουλος, τα εκδοθέντα 850 βουλεύματα περιγράφουν με σαφήνεια όχι μόνο τις ποινικές ευθύνες των υπαιτίων, αλλά και τις επανεχθείσες υπ’ αυτών καταστροφές σε κινητά και ακίνητα πράγματα των παθόντων.
Ωστόσο, μετά τη διάλυση του Ελληνικού Εθνικού Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου οι σχετικές δικογραφίες και τα παραπεμπτικά βουλεύματα παραδόθηκαν, για τα περαιτέρω, στο Εφετείο Αθηνών, όπου φυλάσσονται ως σήμερα τα πρωτότυπά τους.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: