Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Αυτά είναι μερικά από τα όσα προσφέρει η Εκκλησία. Το κράτος και οι ΜΚΟ που 'κονομάνε από παντού, τί προσφέρουν;


Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ:"Να φορολογηθεί η Εκκλησία,αλλά να σταματήσουν οι υπερβολές"!

Τ ην εξεύρεση ενός Modus Vivendi μεταξύ πολιτείας και Εκκλησίας στη διαπραγμάτευση για την εκκλησιαστική περιουσία και τη φορολόγηση των «ιερών» ακινήτων ζητάει ο μητροπολίτης Πειραιώς σε παρέμβασή του στοAmen.gr. Ο κ. Σεραφείμ επισημαίνει ότι «πολιτική δεν γίνεται ούτε με ατάκες, ούτε και με πομφόλυγες» επισημαίνοντας ότι είναι αδήριτη η ανάγκη σφαιρικής αντιμετώπισης του ζητήματος της Εκκλησιαστικής περιουσίας. Εκτίμησή του είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ειλικρινής διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και Ιεράς Συνόδου, προκειμένου να λυθεί οποιαδήποτε εκκρεμότητα σχετικά και με το ύψος της φορολογίας της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά και της αξιοποίησης των δεσμευμένων ακινήτων.

«Το βασικό μας πρόβλημα δεν θα πρέπει να είναι το ΕΤΑΚ. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει οικονομική κρίση και εμείς είμαστε πρόθυμοι σε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή να συνδράμουμε στα δημόσια οικονομικά» αναφέρει. Υπογραμμίζει όμως ότι για λόγους ισόνομης αντιμετώπισης με τα υπόλοιπα ΝΠΔΔ η αυξημένη φορολογία δεν θα πρέπει να παγιοποιηθεί. «Αυτό είναι απαράδεκτο» λέει χαρακτηριστικά.

«Η Εκκλησία είναι ένας οργανισμός με ιστορία 2000 χρόνων. Η ζωή της υπερβαίνει τη ζωή κρατών, κομμάτων και κυβερνήσεων. Είναι επόμενο να διαθέτει μεγάλη περιουσία. Αυτή όμως δεν ανήκει στα πρόσωπα» σημειώνει. Τονίζει μάλιστα ότι η εκκλησιαστική περιουσία δεν είναι προσωπικό κτήμα των αρχιερέων μιας και οι μητροπολίτες και η διοίκηση της Εκκλησίας είναι απλός διαχειριστής της περιουσίας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

«Δεν είμαστε κερδοσκοπικός οργανισμός, δεν είμαστε τραπεζίτες, παράγουμε φιλανθρωπικό έργο» τονίζει ο κ. Σεραφείμ. «Συντηρούμε δεκάδες ιδρύματα, χρηματοδοτούμε σχολεία, παρέχουμε χιλιάδες μερίδες συσσιτίου σε απόρους ανθρώπους. Αυτά τα έργα δεν πρέπει από κάπου να χρηματοδοτηθούν;» διερωτάται. «Για αυτό ζητούμε» συνεχίζει «Να μας δοθούν προς αξιοποίηση τα δεσμευμένα ακίνητα».

Σε ό, τι αφορά το μέγεθος, αλλά και την πραγματική αξία της περιουσίας της Εκκλησίας ο μητροπολίτης Πειραιώς χαρακτηρίζει υπερβολές τα όσα ακούγονται. Αναγνωρίζει ότι στο παρελθόν η περιουσία ήταν μεγαλύτερη από ότι είναι σήμερα. Εξαιτίας όμως των απαλλοτριώσεων στις οποίες προχώρησε κατά καιρούςτο κράτος έχει απομειωθεί σημαντικά.

«Η Εκκλησία δεν μπορεί να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την κοινή γνώμη για τα περιουσιακά της. Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Εκκλησία έχει βγει ζημιωμένη. Κανείς δεν λέει ότι το κράτος πήρε από την Εκκλησία 2000 στρέμματα στη Βάρη για να χτιστεί η Σχολή Ευελπίδων και σε αντιπαροχή μας δίνουν 7 στρέμματα στην οδό Δεινοκράτους, τα οποία δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε γιατί είναι δεσμευμένα ως διατηρητέος χώρος» λέει χαρακτηριστικά.

Συμφωνούμε απόλυτα με τον Σεβασμιώτατο!Κανείς δε λέει τίποτα όχι μόνο για την εκκλησιαστική περιουσά που καταπατήθηκε απο΄το Κράτος,αλλά και για το τεράστιο φιλανθρωπικό της έργο.Προχθές,η Ιερά Συ΄νοδος έδωσε ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία:

-Ενδεικτικώς αναφέρονται εν συνόλω τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα και οι κοινωνικές δραστηριότητες που λειτουργούνται και συντηρούνται από την Εκκλησία της Ελλάδος, τις Ιερές Μητροπόλεις, τις Ιερές Μονές και τις Ενορίες :

20 Βρεφονηπιακοί - Παιδικοί Σταθμοί.

84 Γηροκομεία - Στέγες Γερόντων.

13 Θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων.

30 Διάφορα Ιδρύματα.

8 Ιδρύματα για Άτομα με ειδικές ανάγκες.

54 Κατασκηνωτικά Κέντρα.

33 Ιδρύματα Νεότητος.

10 Νοσοκομεία - Ιατρεία.

6 Ξενώνες.

36 Οικοτροφεία - Ορφανοτροφεία.

195 Συσσίτια - Τράπεζες Αγάπης.

44 Σχολές Αγιογραφίας.

136 Σχολές Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής.

47 Διάφορες Σχολές.

35 Τράπεζες Αίματος.

1 Οίκος Τυφλών.

13 Φοιτητικές Εστίες.

7 Ιδρύματα Ψυχικής Υγείας.

Ενδεικτικώς αναφέρεται ότι για το έτος 2008 δαπανήθηκαν τα εξής ποσά για το γενικό φιλανθρωπικό και προνοιακό έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων Ηλείας και Νικαίας :

-Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, για την ενίσχυση απόρων, από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της και τα Ενοριακά, την σύτισση αστέγων και για την λειτουργία των ιδρυμάτων της, δηλαδή για όλο το φιλανθρωπικό και προνοιακό της έργο, το ποσό των 10.914.844,56 Ευρώ.

-Η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, το ποσό των 8.430.291,07 Ευρώ.

-Η Ιερά Μητρόπολη Νικαίας, το ποσό των 2.038.732 Ευρώ.

Πηγή.

Σε όποιους φαίνονται μικρά και ασήμαντα τα παραπάνω νούμερα,ας μας πουν ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ,ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ,ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ,ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΛΠ.

Να φορολογηθεί λοιπόν η εκκλησιαστική περιουσία,αλλά με σύνεση και σεβασμό.Όλα τα υπόλοιπα,είναι εκ του πονηρού...!



http://hellas-orthodoxy.blogspot.com/2009/11/blog-post_06.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: