Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Η Ορθόδοξη Χριστιανική μας πίστη και τα Ελληνικά Γράμματα …αποτελούν τους ..βασικούς παράγοντες, που θα βοηθήσουν τα παιδιά.

Κύπρου Χρυσόστομος: Η Ορθόδοξη Χριστιανική μας πίστη και τα Ελληνικά Γράμματα …αποτελούν τους ..βασικούς παράγοντες, που θα βοηθήσουν τα παιδιά.

Γενική Συνέλευση Παγκύπριας Συν/διας Ομοσπονδιών Συνδέσμου Γονέων Δημοσ. Σχολ. Μέσης Εκπαίδευσης

Χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου
Αγαπητοί μας,
Με πολλή χαρά, και ανταποκρινόμενοι σε παράκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, απευθύνουμε εγκάρδιο χαιρετισμό αγάπης και τιμής προς όλους σας, με την ευκαιρία και της σημερινής ετήσιας Γενικής σας Συνέλευσης.
Κατά γενική ομολογία, ο ρόλος και η προσφορά σας ως Γονέων τόσο στην ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας, όσο και στη μόρφωση και διάπλασή τους σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες, είναι πρωτεύοντες. Άλλωστε, το πρόβλημα της σωστής ανατροφής, της μόρφωσης και της διαπαιδαγώγησης των νέων μας, αποτελεί απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση για την προκοπή της κοινωνίας μας, και γενικότερα για την ευτυχία του κόσμου ολόκληρου. Γι’ αυτό και σας συγχαίρουμε θερμά για την τεράστια συμβολή σας και τους ανεκτίμητους κόπους και θυσίες σας, στους οποίους υποβάλλεστε για τα παιδιά σας.
Τονίζουμε, ότι η κοινωνία και η Πατρίδα μας είχαν πάντοτε, και έχουν και σήμερα, ανάγκη από καλούς νέους. Από νέους, που διακρίνονται για την αγάπη τους προς την Πατρίδα και το σεβασμό τους προς την Εκκλησία. Από αυτούς διεξήχθηκαν όλοι οι εθνικοί μας αγώνες και σ’ αυτούς στηρίχθηκε η μέχρι σήμερα εθνικοθρησκευτική μας επιβίωση.
Δεν μας διαφεύγει, βέβαια, ότι διατυπώνονται ευκαιριακά κάποια παράπονα, αλλά και ασκείται μερικές φορές αυστηρή κριτική, για την όλη ζωή και τη συμπεριφορά των σημερινών μας νέων. Από τη δική μας πλευρά θα λέγαμε ότι αυτά τα παράπονα και αυτή η κριτική σε βάρος των νέων δεν είναι πρωτόγνωρα. Αντίθετα γίνονταν και στο παρελθόν, σε κάθε εποχή και σε κάθε τόπο. Η ιδιαιτερότητα, που παρουσιάζει η σημερινή μετανεωτερική εποχή, συνίσταται στην πληθώρα των προκλήσεων, των πειρασμών και των κινδύνων, που απειλούν τους νέους μας. Πολύμορφα και πολύτροπα είναι τα ρεύματα, τα συστήματα και οι ιδεολογίες, που βομβαρδίζουν στις μέρες μας τους νέους. Πολλά και δελεαστικά είναι και τα κηρύγματα όλων αυτών των αντιπνευματικών ρευμάτων και συστημάτων, αλλά και οι υποσχέσεις που οι διάφοροι επιτήδειοι δίδουν προς τη νεολαία για επίγειους παράδεισους, για κοσμικές επιτυχίες και για εξωτικές ευτυχίες. Και όλοι, βέβαια, αντιλαμβανόμαστε ότι οι νέοι μας είναι εξαιρετικά ευάλωτοι μπροστά σε όλες αυτές τις προκλήσεις.
Εδώ ακριβώς είναι που τίθεται το χρέος και η ευθύνη όλων, προπάντων όμως εσάς των Γονέων. Να προσφέρουμε, δηλαδή, προς τους νέους μας όλα εκείνα τα ηθικοπνευματικά εφόδια, που θα τους κρατήσουν όρθιους στη ζωή, αγωνιστές και ήρωες για τα σπουδαία, τα μεγάλα και τα υψηλά!
Είμαστε βέβαιοι ότι, ως Γονείς, αντιλαμβάνεστε την τεράστια σημασία που είχαν -και έχουν- η πίστη στο Θεό, τα Ελληνικά Γράμματα και η Ελληνική Παιδεία στη ζωή και στην όλη πορεία των νέων μας. Είναι αυτά που μας κράτησαν δεμένους με τις ρίζες μας σε εποχές δύσκολες και σε χρόνους δίσεκτους. Άλλωστε, από την Εκκλησία και την Ορθόδοξη Χριστιανική μας πίστη, αλλά και από τα Ελληνικά Γράμματα και την Ελληνική μας Παιδεία, αντλούσε πάντοτε ο λαός μας δυνάμεις και ενίσχυση.
Αλλά και σήμερα, στους κρίσιμους τούτους χρόνους ημικατοχής που διερχόμαστε, η Ορθόδοξη Χριστιανική μας πίστη από τη μια μεριά, και τα Ελληνικά μας Γράμματα και η Ελληνική μας Παιδεία από την άλλη, αποτελούν αναμφίβολα τους κύριους και βασικούς παράγοντες, που θα βοηθήσουν τα παιδιά μας στην πνευματική τους ανέλιξη, αλλά και στην αληθινή ευτυχία και προκοπή τους.
Υπογραμμίζουμε ότι, η Εκκλησία, όπως καλά γνωρίζετε, ήταν -και είναι- πάντοτε ιδιαίτερα ευαίσθητη στο θέμα της μόρφωσης και της πνευματικής και ψυχικής καλλιέργειας των νέων μας, οι οποίοι και σε τελευταία ανάλυση αποτελούν και το μέλλον του τόπου μας. Γι’ αυτό συμμετέχει στις αγωνίες και στους αγώνες σας για τα παιδιά σας, που είναι και δικά της παιδιά, αλλά και θα συνεχίσει και στο μέλλον να προσφέρει σ’ αυτούς, με τα μέσα και τις δυνατότητες που διαθέτει, τα αναγκαία πνευματικά εφόδια, θωρακίζοντάς τα από τους κάθε μορφής κινδύνους, που τους απειλούν, και βοηθώντας τα να βρίσκονται και να βαδίζουν πάντοτε στο δρόμο της αρετής.
Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζουμε και πάλι τη σημερινή σας Γενική Συνέλευση και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες της.
Ευχέτης προς Κύριον
+ ο Κύπρου Χρυσόστομος
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου
5 Δεκεμβρίου 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: