Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024

Αριστεία, φεουδαρχία, πολεοδομία – Το «παράδειγμα» Χαϊδάρι

 

 on 10/12/2024

Κίμων Ε. Φουντούλης,
Γεωλόγος
kimonfountoulis.eu

Η κυβέρνηση εκπονεί μέσω του υπερ-υπουργείου ΤΕΕ (Tεχνικό Eπιμελητήριο Ελλάδος) νέα «τοπικά πολεοδομικά σχέδια (ΤΠΣ)».

Στο Χαϊδάρι το ρεζουμέ και το ζουμί έχουν ως εξής: α) Καθαρά και ξάστερα πολεοδόμηση, δηλαδή οικοπεδοποίηση δασών και αναδασώσεων Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ, Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών (Δαφνί), Δρομοκαΐτειου Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, δάσους Πάρκου Νεολαίας στο Δάσος Χαϊδαρίου, τμήματος Ζώνης Α απόλυτης προστασίας του όρους Αιγάλεω στο Σκαραμαγκά. Περί τα 4.000 στρέμματα. β) «Χειρουργική» σημειακή ένταξη στο σχέδιο ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου, τελεσίδικα παρανόμως κατασκευασμένου στη Ζώνη Α απόλυτης προστασίας (απόφαση Διοικ. Εφετείου, πρακτικό ΣτΕ). Δεν αναφέρεται στο κείμενο του προτεινόμενου ΤΠΣ αλλά χαράζεται στο χάρτη που το συνοδεύει. Αυτό ενόσω οι εξαγορές ιδιωτικών σχολείων δίνουν και παίρνουν.

Έτσι ενώ η κυβέρνηση και η αυτοδιοίκηση κάνουν κατάχρηση της «καραμέλας», πλέον, «Κλιματικής Κρίσης», έρχονται να επιδεινώσουν τις συνθήκες διαβίωσης στο Λεκανοπέδιο Αθηνών, για περισσότερους από τρία (3) εκατομμύρια κατοίκους. Θέλει μέθοδο και γνώση για να το πετύχεις και κατά πως φαίνεται η αριστεία κάνει θαύματα.

Το Χαϊδάρι χαρακτηρίζεται από πλούσια δάση, κρίσιμα για την Αθήνα, αλλά και χώρους όπως το Στρατόπεδο που αποτελούν το σημαντικότερο καταφύγιο συγκέντρωσης πληθυσμού π.χ. σε σεισμούς όπως έγινε και το 1999. Και βεβαίως τη μόνη υποδομή εκπαίδευσης στρατιωτικής εφεδρείας στην Αθήνα.

Το όρος Αιγάλεω προστατεύεται από αυστηρά πολλαπλά καθεστώτα διαφύλαξης φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος: τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καταφύγιο άγριας ζωής, ζώνες προστασίας ορεινού όγκου, τόπος ιστορικού ενδιαφέροντος, αρχαιολογικοί χώροι, δασική νομοθεσία.

Τόσο οι μελετητές για το νέο σχέδιο Χαϊδαρίου όσο και οι συνάδελφοι του ΤΠΣ Κερατσινίου αλλά και Ασπροπύργου ΔΕΝ αναδεικνύουν τη προστασία και σημασία του ορεινού όγκου! Κι εδώ προκύπτει το ερώτημα: δίνει γραμμή το υπουργείο Περιβάλλοντος; Μήπως το υπερ-υπουργείο ΤΕΕ; Είναι σύμπτωση; Παντού διακρίνονται προσπάθειες επέκτασης των πόλεων σε βάρος της φύσης, αντί να επιδιώκονται βελτιώσεις στις πόλεις για να απορροφήσουν και στηρίξουν και τους αδύνατους των παραγκουπόλεων.

Προσοχή τους αδύνατους! Γιατί οικόπεδα εκτός σχεδίου έχουν και καλοβαλμένοι που επιδιώκουν πλούτο!

Οι μελετητές του Χαϊδαρίου χρησιμοποιούν και ιατρική ορολογία. Διαπιστώνουν «μυωπική προσέγγιση της τοπικής κοινωνίας στη συμπόρευση με τους αναπτυξιακούς πόρους της περιοχής με σκοπό την ενισχυμένη αποδοτικότητα». Ακόμη κι η Χούντα που διά του «ορθοπεδικού» λόγου του δικτάτορα Παπαδόπουλου (ο διαβόητος «γύψος» στη κοινωνία και τη δημοκρατία), ακόμη κι αυτοί για το Αιγάλεω όρος πήραν μέτρα προστασίας ήδη από το 1968. Τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στα χαρτιά, αλλά αναγνώρισαν το πρόβλημα. Τώρα η μυωπία των αρίστων εκφράζεται με τη βουλιμική επίθεση στη δημόσια γη, το περιβαλλοντικό απόθεμα.

Τι άλλο προβλέπει το σχέδιο για το Χαϊδάρι; Τίποτα νέο. Ξαναφέρνει το παλιό «θέλω» της φεουδαρχίας για ανατολική περιφερειακή Αιγάλεω. Έτσι ο σχεδιαζόμενος δρόμος μέσω ή/και πάνω από υφιστάμενες γειτονιές Δάσους και Δαφνίου ως την Αφαία, θα τις επιβαρύνει με κυκλοφοριακό φόρτο, θα δώσει ευκαιρία οικοπεδοποίησης λόγω των «κοιμώμενων» «τίτλων ιδιοκτησίας» εκτός σχεδίου. Αλήθεια τι δείχνει το κτηματολόγιο γι’ αυτές τις περιοχές του Ποικίλου Όρους (οροσειρά Αιγάλεω);

Τι δε λέει το σχέδιο; Ότι τα «οικόπεδα» που επιδιώκεται να μπουν στο σχέδιο θα δώσουν πολύ λιγότερη εισφορά σε γη σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό αφορά όλη την Ελλάδα κι’ έτσι οι συνθήκες θα είναι χειρότερες από τις υφιστάμενες συνοικίες.

Το σχέδιο οικοδόμησης του Στρατοπέδου δεν είναι νέο. Είχε επιχειρηθεί και το 2004-20005. Πάει όμως πιο πίσω, περισσότερα επι-δέξια, αριστο-τεχνικά «χειρουργικά» και να πως: Ήδη από το 1985 με το σχέδιο ένταξης του Άνω Δάσους, επί δημαρχίας Κυριάκου Ντηνιακού, αριθμήθηκε το εκτός σχεδίου και εκτός συναλλαγής Στρατόπεδο ως οικοδομικό τετράγωνο Ο.Τ. Γ451! Το επανέλαβε σε τροποποιήσεις σχεδίου γύρω – γύρω από το Στρατόπεδο, και το 2003 αλλά και το 2010, η δημοτική αρχή Μαραβέλια επιχείρησε να δώσει όρους δόμησης που διά της μεταβατικής ιδιότητος αλλά και περιβαλλοντικής ιδιωτείας, θα αφορούσε όλη τη μη δασική έκταση του Στρατοπέδου. Καλλιτεχνική πολεοδομική παρέμβαση, πλην όμως με απόφαση Γενικού Γραμματέα και όχι Υπουργού, βασισμένο σε νόμο που «έπεσε» στο ΣτΕ, δίχως προεδρικό διάταγμα. Προσπάθησαν όμως πολλοί μαζί τοπικά, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ. Ο όλος τοπικός ΣΥΡΙΖΑ συμβίωνε με ανεξάρτητα αγύριστα κεφάλια…εν τέλει κατέστη κι αυτός συναινετικός κι ευέλικτος, διά της συλλογικής αποσιώπησης των κρίσιμων( γαλλιστί mougasion). Ως τα σήμερα δε τους βγήκε.

Σε ότι αφορά τη πολεοδόμηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων να επισημάνουμε πως εγκαταστάθηκαν σε δασικές εκτάσεις για λόγους …υγείας. Με τη προτεινόμενη οικοπεδοποίηση το πρώτο θύμα θα είναι το δασικό και άλλο πράσινο.

Κλείνοντας πρέπει να αναφερθούμε και να εξηγήσουμε τον χαρακτηρισμό υπερ-υπουργείο για το ΤΕΕ. Το επιμελητήριο των μηχανικών δεν είναι μόνο εκπρόσωπος των συμφερόντων τους. Είναι πλέον εργοδότης τους. Μοιράζει χρήμα, συμβάσεις άρα δύναται να ελέγχει την απασχόληση αρκετών. Λειτουργεί το ηλεκτρονικό σύστημα των τακτοποιήσεων αυθαιρέτων, των νέων οικοδομικών αδειών, υποδέχεται τις καταγγελίες για πολεοδομικές παρανομίες και είναι στη διακριτική του ευχέρεια να δώσει καθεστώς ανωνυμίας-προστασίας στους καταγγέλλοντες. Χειρίζεται κονδύλια για πρόγραμμα «εξοικονομώ» από το οποίο χρηματοδοτούνται και εξαρτώνται πολλοί ιδιοκτήτες κτιρίων. Διακρίνουν οι πολιτικοί, οι νομικοί, οι δικαστές, οι διδάσκοντες διοίκηση κάποιες συγκρούσεις συμφερόντων; Ανησυχούν για ενδεχόμενη εκτροπή σε κακοδιοίκηση; Όταν αθροίζονται καταγγελίες για ίδια πρόσωπα μελετητών, ιδιοκτητών, διοικητικών λειτουργών τι κάνει το ΤΕΕ, τις επεξεργάζεται, που αναφέρει τα αποτελέσματα; Δεν αισθάνεται η Κυβέρνηση πως πλέον λειτουργεί οιωνεί ως προστασίας του πολίτη, κλιματικής αλλαγής, εσωτερικών, υποδομών,…; Αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση, είναι υποχώρηση του κράτους. Και σε συνδυασμό με άλλα περισσότερο ορατά προβλήματα ενισχύει την ανησυχία για το «αποτυχημένο κράτος» (failed state).

◊ ◊ ♦ ◊ ◊

Δεν υπάρχουν σχόλια: