Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

«Ο Ψύλλος»-ταινία

«Ο Ψύλλος»: Η πολυβραβευμένη ελληνική ταινία που πρέπει να δουν όλα τα παιδιά




Ψύλλος είναι ο τίτλος μια χειρόγραφης εφημεριδούλας, που εκδίδει και συντάσσει ένας δωδεκάχρονος μαθητής, σ’ ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Ολυμπίας. Ο Ηλίας Σεϊτανίδης.
«Ο Ψύλλος»: Η πολυβραβευμένη ελληνική ταινία που πρέπει να δουν όλα τα παιδιά
«Ψύλλος» είναι όμως κι ο ίδιος ο μικρός Ηλίας, γιατί είναι τόσο πολύ ταυτισμένος με την εφημερίδα του, ώστε κανείς πια να μην τον φωνάζει με το πραγματικό του όνομα.

Κι όπως γράφει ο ίδιος σ’ ένα φύλλο της εφημερίδας του, «ο Ψύλλος είναι ένα όνειρο, τα ταξίδια που θέλω να κάνω, είναι το σπάσιμο των συνόρων του μικρού χωριού μου, είναι τα φτερά που με βοηθούν να πετάξω μακριά…».

Γιατί η τακτική ταχυδρόμηση της εφημερίδας του σε διάφορα μέρη και τα γράμματα που λαμβάνει ως απάντηση, είναι ο μοναδικός τρόπος που έχει βρει για να ταξιδεύει και να ξεφεύγει, έστω νοερά, από τα στενά όρια του χωριού του.

Για τους γονείς του, ανθρώπους του μεροκάματου, είναι μια ασχολία χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, ενώ για τους συγχωριανούς του, μια γραφικότητα προς χλευασμό. Μέχρι που καταφθάνει από την Αθήνα μια δημοσιογράφος, για να πάρει συνέντευξη από το νεαρό «εκδότη». Το απροσδόκητο ενδιαφέρον της πρωτεύουσας θα μεταστρέψει την πεποίθηση όλων για την αξία της φυλλάδας, όμως ο μαθητής θα παραμείνει πιστός στους στόχους και τις επιθυμίες του.

Ο Ψύλλος είναι μια απόπειρα για ονειροπόληση, αισιοδοξία κι ελπίδα -το τσίμπημα στην κοιμισμένη ευαισθησία μας. Είναι πάνω απ’ όλα η ομορφιά των αθώων παιδικών ματιών.

Βραβεία και Διακρίσεις:

-Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία για Παιδιά και Νέους για τη διετία 1989-1990.
-Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του τμήματος Kinderfilm, Berlin International Film Festival 1991.
-Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Chicago International Children’s Film Festival 1991.
-Βραβείo Καλύτερoυ Σεναρίoυ Ένωσης Ιρλανδών Σεναριoγράφων, Cinemagic International Film Festival Belfast 1992.
-Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, International Film Festival Sofia 2000.
-Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Festival Du Grain α` De΄Moudre 2001.
-Εθνική Ελληνική Υποψηφιότητα για Βραβείο Καλύτερης Νέας Ευρωπαϊκής Ταινίας, European Film Academy.

Απολαύστε την

πηγη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: