Ραντεβού με το… μέλλον ετοιμάζεται να δώσει το Λαύριο, έχοντας βάλει στόχο να φτάσει στα «σύννεφα» με την απόλυτη στήριξη της τεχνολογίας.

Η απόφαση της Μicrosoft να εγκαταστήσει στο Λαύριο – όπως όλα δείχνουν – την επένδυση μαμούθ για τη δημιουργία τριών data center, αναμένεται να αλλάξει άρδην τα δεδομένα για την περιοχή, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μετάβασή της σε μια νέα, πιο σύγχρονη εποχή που δεν θα θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν. Το Λαύριο ετοιμάζεται να περάσει από το χθες και την εποχή των μεταλλείων στο… αύριο και την εποχή των υπερσύγχρονων data center. Μια περιοχή με τεράστια ιστορική και μνημειακή σημασία δύναται να μετεξελιχθεί στην «καρδιά» της τεχνολογίας.


Ο τεχνολογικός κολοσσός μπορεί να μην έχει ανοίξει ακόμη «τα χαρτιά του» για τον τόπο εγκατάστασης της φιλόδοξης επένδυσής του στην Ελλάδα, ωστόσο ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, έσπευσε να προβεί… σε αποκαλύψεις. Από το βήμα συνεδρίου ο κ. Λουκάς αποκάλυψε πως η εγκατάσταση των data center της Microsoft θα γίνει στο Λαύριο και συγκεκριμένα στο πρώην εργοστάσιο της κλωστοϋφαντουργίας «Αιγαίον», της οικογένειας Καρέλλα, έκτασης 100 στρεμμάτων.H μετάβαση θα χρειαστεί σίγουρα χρόνο, ωστόσο όταν και εφόσον υλοποιηθεί, το Λαύριο θα έχει καταστεί ένας πραγματικός τεχνολογικός κόμβος, με όλη την περιοχή να αλλάζει, να αναγεννιέται και να δρέπει τα οφέλη μιας τέτοιας επένδυσης.

Η αμερικανική εταιρεία, μάλιστα, φαίνεται να αναζητά επιπλέον χώρους συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων για την ανάπτυξη υποστηρικτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή, όπως αποθήκες και κατοικίες για τα στελέχη των data center.