Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Τουρκία, υφαλοκρηπίδα, πετρέλαια. Ο Ηλίας Κονοφάγος αποκλειστικά στο newshub.gr

 

Ο Ηλίας Κονοφάγος είναι ένα πρόσωπο που το όνομα του έχει συνδεθεί με την ενεργειακή γεωγραφία και την γεωπολιτική των πραγμάτων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μιας και έχει διατελέσει στέλεχος σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως είναι η ΤΟΤΑΛ και τα ΕΛ.ΠΕ., ενώ διετέλεσε και μέλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων. Είναι μια προσωπικότητα που είχε την ευγενή καλοσύνη να μας παραχωρήσειτην παρακάτω αποκλειστική συνέντευξη στο newshub.gr.

Η ανακοίνωση για την έναρξη των ερευνών στα αλίπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί για την κοινοπραξία  Total – Exxon Mobil και ΕΛΠΕ  θα περίμενε κανείς ότι θα προκαλούσε την αντίδραση της Τουρκίας μιας και βρίσκονται ακριβώς στην Μέση Γραμμή μεταξύ των ΑΟΖ Ελλάδος και Λιβύης σύμφωνα με αυτά που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο. Με δεδομένο ότι αυτό αμφισβητείται από πλευράς Τουρκίας διά του παρανόμου τουρκολιβυκού μνημονίου, τι πιστεύετε ότι κρύβει αυτή η σιωπή της γείτονος σε αυτό το κρίσιμο χρονικό σημείο;

Η σιωπή της Τουρκίας βασίζεται στο οτι έχει ήδη ανακοινώσει ότι η Κρήτη ως Νήσος δεν διαθέτει υφαλοκρηπίδα και βάσει αυτού οι αδειοδοτήσεις προς την κοινοπραξία της Τοταλ-ΕξξονΜομπιλ-ΕΛΠΕ κατ΄αυτήν δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με το Τουρκο-Λιβυκο σύμφωνο ολόκληρη η υπεράκτια Κρήτη ανήκει στην Λιβυκή επικράτεια.

Όπως ανέφερε το δίκτυο ΑΛ ΤΖΑΖΙΡΑ η φιλοτουρκική κυβέρνηση της Λιβύης υπό τον Αλ Σάρατζ προέβη σε διαβήματα για συμφωνίες οριοθέτησης με Ελλάδα, Ιταλία και Αίγυπτο. Ποια είναι η δική σας η άποψη γι’ αυτήν την εξέλιξη αν λάβουμε υπ ‘όψιν ότι οι κινήσεις αυτές έχουν χαρακτηριστεί παγίδα από αρκετούς αναλυτές στην Ελλάδα;

Είναι γνωστό ότι ο Αλ Σάρατζ υπέβαλε πρόσφατα την παραίτηση του και αυτή την στιγμή δεν υφίσταται επίσημα αναγνωρισμένη από την διεθνή Κοινότητα Κυβέρνηση της Λιβύης. Άρα η πρόταση Σάρατζ δεν υφίσταται και η ελληνική Κυβέρνηση οφείλει σε συνεργασία με την Ιταλία να βρει τον τρόπο ολοκλήρωσης της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών

Έχοντας δουλέψει στο παρελθόν με την Total και γνωρίζοντας ότι παρακολουθείτε στενά τη γαλλική πολιτική σκηνή, τι πιστεύετε ότι πρέπει να περιμένουμε από τη γαλλική υποστήριξη και πόσο αυτή τελικά θα επηρεαστεί από τις διεθνείς πιέσεις, ιδίως όταν έχουμε γερμανική προεδρία στην Ευρωπαική Ένωση και αμερικανικές εκλογές;

Η Ελληνογαλλική προσέγγιση βρίσκεται σε εξέλιξη και η ολοκλήρωση της εξαρτάται από τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς, τόσο στο τομέα της προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού όσο και στον ενεργειακό τομέα.

Στον τομέα προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού υπάρχουν ακόμη σοβαρές αμφιβολίες απο που τελικά θα προέλθει ο εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο στο Ναυτικό μας, όσο και στην αεροπορία μας, δεδομένου ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν συζητήσεις, τόσο με τις  Η.Π.Α., όσο και με την  Γαλλία.

Στον τομέα της Ενέργειας η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι στρατηγικά εξαιρετικά ασαφής. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης μας εστιάζονται κυρίως στην προτεραιότητα δημιουργίας Κόμβου Εισαγωγών ορυκτού πλούτου από το εξωτερικό για την χώρα μας και κατά κανόνα δεν γίνεται ποτέ ιδιαίτερη αναφορά σε προσπάθειες δημιουργίας εγχώριου ορυκτού πλουτου.

Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών θα είναι καθοριστικό, ώστε να ξεκαθαριστεί το ενεργειακό τοπίο στην ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα σε μία πιο σαφή θέση των Η.Π.Α. σχετικά με την τουρκική ληστρική επιθετικότητα ιδιαίτερα εναντιον της πατρίδας, η οποία επηρεαζει ιδιαίτερα την ανάδειξη του εγχώριου ελληνικού μας υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των τελευταίων ημερών περιλαμβάνονται οι ζυμώσεις και το παρασκήνιο για την ατζέντα των θεμάτων που θα τεθούν στις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. Λαμβάνοντας υπ ‘όψιν ότι αναλυτές και ΜΜΕ εκφράζουν διαφορετικές απόψεις επί του θέματος. Ποία είναι η δική σας η άποψη;

Κατά την γνώμη μου η ατζέντα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει να περιλαμβάνει ένα και μόνο θέμα, την οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατών. Όλα τα άλλα πρέπει να θεωρηθούν απαράδεκτα σε αυτήν την φάση των διακρατικών μας σχέσεων.

Λόγω του κορονοϊου η αναμενόμενη Σύνοδος Κορυφής , στην οποία και θα ετίθετο το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία, πήρε αναβολή για τις αρχές Οκτωβρίου. Περιμένετε κάποια θεαματική απόφαση από την εν λόγω Σύνοδο;

Με δεδομένη την οικονομική σημασία της Τουρκίας για την Γερμανία και την Ευρώπη γενικότερα δεν περιμένω καμία θεαματική απόφαση στην σύνοδο του Οκτωβριου. Αλλά θα ήταν όμως επιτυχία εάν κατορθώναμε να υποβάλλουμε μία λίστα κυρώσεων προς έγκριση, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για  την περίπτωση που η κατάσταση θα οδηγούνταν κάποια στιγμή στα άκρα.

Πόσο αρνητικά θεωρείτε ότι θα επηρεάσουν τα κοινά ενεργειακά συμφέροντα μεταξύ Ρωσίας – Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας οι εξελίξεις σχετικά με την σύγκρουση Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν;

Ως γνωστόν η Ελλάδα έχει φροντίσει ήδη χωρίς ανταλλάγματα να εισαγάγει φυσικό αέριο από το  Αζερμπαιτζάν και από Ρωσία μέσω Τουρκίας, δημιουργώντας έτσι πλούτο και θέσεις εργασίας, τόσο στο Αζερμπαιτζάν όσο και στην Τουρκία.

Στα πλαίσια  αυτής της κατάστασης το συμφέρον τόσο του Αζερμπαιτζαν όσο και της Ρωσίας είναι η σύγκρουση να παραμείνει περιορισμένη και ή δυνατόν να μην επεκταθεί. Οπότε προσωπικά νομίζω ότι πιθανότατα η σύγκρουση αυτή θα τερματιστεί πριν τον επερχόμενο χειμώνα.

Τελειώνοντας να σημειώσω ότι πρόσφατα γιορτάσαμε τα 2.500 χρόνια της νικηφόρου Ναυμαχίας της Σαλαμίνας η οποία ως γνωστόν προήλθε από τον αθηναϊκό Ορυκτό Πλούτο Αργύρου στο Λαύριο.

Γνωρίζοντας σήμερα ότι  η πατρίδα μας διαθέτει σημαντικό υποθαλάσσιο ορυκτό πλουτο φυσικού αερίου, ιδιαίτερα στην υπεράκτια Κρήτη, είναι πλέον καιρός ο αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας να ανακοινώσει επιτέλους  εάν διαθέτει καποια στρατηγική ανάδειξη αυτού του εγχώριου ορυκτού μας πλούτου προς όφελος της οικονομίας μας αλλά και για την άμυνα της Πατρίδας μας.

https://www.antibaro.gr/article/28309

Δεν υπάρχουν σχόλια: