Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Νικόλαος Μπούρας: Ένας άγνωστος Έλληνας ήρωας της Απόβασης στη Νορμανδία


Για την επέτειο των 70 ετών από την Απόβαση στη Νορμανδία, το Ίδρυμα για την Ημέρα του Όχι στην Ουάσινγκτον («Washington Oxi Day Foundation») τιμάει τους Έλληνες που συμμετείχαν στη Συμμαχική νίκη στις ακτές της Γαλλίας.
Ξεχωρίζει η ιστορία του Ελληνοαμερικάνου Νικόλα Μπούρα, ο οποίος ως πιλότος πέταξε σε χαμηλό ύψος κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στις ακτές της Νορμανδίας, βομβαρδίζοντας τις θέσεις των Ναζί.

Χάρη στη συγκεκριμένη αεροπορική επιχείρηση που επέφερε μεγάλο πλήγμα στην άμυνα των Γερμανών, εκτιμάται ότι οι συμμαχικές απώλειες περιορίστηκαν στους 200 στρατιώτες, αριθμός που θα ήταν πολλαπλάσιος χωρίς τις επιτυχίες της αεροπορίας.
Ξεχωρίζει ακόμη όμως και η τραγική ιστορία του στρατιώτη Έντι Λάμπρος, ο οποίος αν και επιβίωσε τις πρώτες ημέρες απόβασης - ποζάροντας με «τρόπαιο» μια σημαία των Ναζί, μια ημέρα μετά τη λήψη της συγκεκριμένης φωτογραφίας, αποτέλεσε ένα από τα 4.000 θύματα των Συμμάχων, που έδωσαν τη ζωή τους για την τελική νίκη.
Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουνίου 1944 στην εφημερίδα New York Times. Ο Έντι σκοτώθηκε στο καθήκον στις 7 Ιουνίου.
Ο πρόεδρος και ιδρυτής του Ιδρύματος, Άντι Μανάτος, δήλωσε για την 70η επέτειο:
«Είναι σημαντικό για όλους τους ανθρώπους που είναι ελεύθεροι σήμερα, να θυμούνται τις θυσίες των Έντι Λάμπρος, του Νίκου Μπόρα, του Ευθύμιου Χιμικλή και άλλων Ελλήνων που έδωσαν τη ζωή τους, μαζί με τους Συμμάχους, πολεμώντας τους Ναζί. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζεται από τους τρεις μεγάλους Συμμάχους -Αγγλία, Ρωσία και Αμερική- ως ο σύμμαχος του οποίου η προσφορά ήταν «απαραίτητη» για τη συντριβή του Χίτλερ».


defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια: