Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ

Εδώ είμαστε και πάλι με το θέμα – ανάθεμα των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, και των ακριβοθώρητων επιτροπών.
Ένα θέμα που πραγματικά «καίει» γιατί εxει να κάνει με την ταλαιπωρία χιλιάδων ασθενών και των οικογενειών τους οι οποίοι αυτή τη στιγμή στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, σε συνθήκες ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ σε ένα υποτιθέμενο «σύγχρονο και δίκαιο» κράτος.
Χωρίς να φταίνε σε κάτι, αντιμετωπίζουν την ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ όλων εκείνων που σχεδιάζουν και αποφασίζουν για τις ζωές όλων μας, είτε ανήκουμε σε κάποια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, είτε έχουμε την υγεία μας.
Να υπενθυμίσω ότι όσο περιμένει κάποιος να περάσει από ΚΕΠΑ, από επιτροπή, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΟΧΗ τόσο οικονομική (επίδομα – σύνταξη, κλπ) όσο σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν ασφαλιστική κάλυψη!
Να υπενθυμίσω επίσης, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που περιμένουν να περάσουν επιτροπές, ΖΟΥΣΑΝ από τα όποια επιδόματα έπαιρναν τα οποία τώρα έχουν κοπεί.
Είχε πει ο αρμόδιος ότι θα επαναχορηγηθούν οι αναπηρικές συντάξεις εκείνων που περιμένουν για να περάσουν από τα ΚΕΠΑ, αλλά, άφησε απ’ έξω όλους εκείνους που έπαιρναν αναπηρικά επιδόματα – βοηθήματα.
Οι διαμαρτυρίες των ατόμων με αναπηρία για τις ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ καταστάσεις που βιώνουν στους διάφορους συλλόγους είναι πάρα πολλές και ετοιμάζονται πλέον και νομικές ενέργειες.
Και έρχεται η  Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), έχοντας γίνει και αυτή αποδέκτης χιλιάδων διαμαρτυριών από ασθενείς και προσπαθεί να αποκαταστήσει μια ακόμα αδικία που διαπράττεται σε βάρος των ατόμων με αναπηρίες!
Ας δούμε το άρθρο!
«Με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) ζητά παράταση χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης, αλλά και πάσης φύσεως επιδομάτων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που παραμένουν στις λίστες αναμονής των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Πιο συγκεκριμένα ζητά διάταξη με την οποία θα αναφέρεται ότι «στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας, παρατείνεται έως το χρόνο έκδοσης της Γνωμάτευσης Αναπηρίας, με το ίδιο ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του δικαιώματος, όπως και στις περιπτώσεις λήξης του δικαιώματος χορήγησης πάσης φύσεως αναπηρικών επιδομάτων (προνοιακών, εξωϊδρυματικού, απολύτου αναπηρίας κ.λπ.).
Η διάταξη αφορά αλλαγή και τροποποίηση επί του άρθρου 66 του νόμου 4144/2013 (ΦΕΚ 88Α΄/18.4.2013) με το οποίο ρυθμίζεται η παράταση χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης, στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που παραμένουν στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.
Μάλιστα, στη συζήτηση επί του νόμου στην Βουλή εν αναμονή της ψήφισής του, η ΕΣΑμεΑ είχε επισημάνει ότι οι τελικές ρυθμίσεις του άρθρου 66 ήταν ημιτελείς. Είχε επισημάνει ότι την 31η Οκτωβρίου θα υπήρχε η ίδια κατάσταση, με δεκάδες χιλιάδες κόσμου να περιμένουν στις λίστες.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «τώρα, λίγες ημέρες πριν 31η Οκτωβρίου είμαστε ακριβώς σε αυτή τη θέση και χρειάζεται άμεση και γρήγορη λύση!».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ»
Το ερώτημα ΟΛΩΝ όμως είναι ΑΝ ΘΕΛΕΙ το κράτος να δώσει πραγματικά κάποια λύση, η αν έχει αποφασίσει τον ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΟΛΩΝ όσων περιμένουν να περάσουν από τα ΚΕΠΑ από κάθε παροχή, πράγμα που πολύ φοβούνται οι ενδιαφερόμενοι.

Βασίλης Τσούγκαρης


pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια: