Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ένας νεκρός από συγκρούσεις στο Κάιρο μεταξύ Χριστιανών και Αστυνομίας.

Προηγήθηκε η κηδεία των τεσσάρων Χριστιανών οι οποίοι σκοτώθηκαν το Σάββατο στην πόλη Κουσούς, στα περίχωρα της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Η τελετή μετατράπηκε γρήγορα σε διαδήλωση κατά του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, και των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι των υποστηρίζουν.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και περισσότεροι από 60 τραυματίστηκαν την Κυριακή στην Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και εκατοντάδων Χριστιανών έξω από την μεγαλύτερη Κόπτικη εκκλησία του Καΐρου.

Προηγήθηκε η κηδεία των τεσσάρων Χριστιανών οι οποίοι σκοτώθηκαν το Σάββατο στην πόλη Κουσούς, στα περίχωρα της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Οι τέσσερις άνδρες έχασαν της ζωή τους κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με μέλη της Μουσουλμανικής κοινότητας. Ένας Μουσουλμάνος έχασε επίσης τη ζωή του. Αιτία της αντιπαράθεσης ήταν κάποια σχέδια που ζωγράφισαν νεαροί χριστιανοί στον τοίχο ενός ισλαμικού ινστιτούτου.

Τα επεισόδια της Κυριακής ξεκίνησαν αφότου ακούστηκαν ριπές έξω από την Κόπτικη εκκλησία. Η τελετή μετατράπηκε γρήγορα σε διαδήλωση κατά του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, και των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι τον υποστηρίζουν.

Στρέφοντας τα «βέλη» τους κατά του ισλαμιστή προέδρου, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «Φύγε», και «Αυτή είναι η χώρα μας, δεν πρόκειται να φύγουμε».

Οι αστυνομικοί επενέβησαν, εκτοξεύοντας δακρυγόνα κατά του συγκεντρωμένου πλήθους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Associated Press, Χριστιανοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν επίσης με μία άγνωστη ομάδα ανδρών που πετούσαν πέτρες προς το μέρος τους.

Τα αιματηρά επεισόδια των τελευταίων ημερών ακολουθούν μία σειρά περιστατικών θρησκευτικής βίας στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου, καθώς η ένταση μεταξύ της χριστιανικής και της μουσουλμανικής κοινότητας στην Αίγυπτο έχει αυξηθεί έπειτα από την ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

Η Αίγυπτος έχει πληθυσμό περίπου 85 εκατομμυρίων κατοίκων, εκ των οποίος περίπου το 10% είναι Χριστιανοί. Η Κόπτικη μειονότητα παραπονιέται επί χρόνια για άνιση μεταχείριση σε βάρος της από την πλευρά των Αρχών.

Πηγή: http://www.skai.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: