Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Η εκκλησιαστική περιουσία.


Το νεοελληνικό κράτος στηρίχθηκε για την ανοικοδόμησή του στην εκκλησιαστική περιουσία.
Αυτή η περιουσία δεν αποκτήθηκε ούτε τοκογλυφία ούτε με επιτυχημένες εμπορικές πράξεις.
Η περιουσία της Εκκλησίας, δηλαδή οτιδήποτε ανήκει σε όλον τον πιστό ελληνικό λαό, δημιουργήθηκε από τις προσφορές των πιστών στην Εκκλησία σε γή, κτήματα, αγρούς, βοσκοτόπια, δάση, και από δωρεές βασιλιάδων και πασάδων.
Ο λαός πρόσφερε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας αυτής για να μην την αρπάξουν οι αετονύχηδες του κρατικού τομέα, είτε του βυζαντινού, είτε του τούρκικου είτε του νεοελληνικού.
Από την περιουσία αυτή παραχωρήθηκαν μεγάλες εκτάσεις για να αποκατασταθούν οι πολεμιστές του 1821, οι ακτήμονες και οι πρόσφυγες του 1923. Ακόμη τα μεγαλύτερα κοινωφελή ιδρύματα χτίστηκαν σε εδάφη που παραχώρησε η Εκκλησία, δηλαδή ο πιστός λαός μέσω των εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων του που είναι οι ιερείς.
Από αυτήν την περιουσία τράφηκαν οι κλέφτες και οι αρματολοί, από αυτήν και οι αντιστασιακοί.

Αυτή την εποχή, που η Ελλάς είναι υπό ξένη κατοχή, διότι ορισμένοι «υπηρέτες του λαού» άρπαξαν τον πλούτο της χώρας, τον ιδρώτα του εργάτη και τον κόπο του μικρομεσαίου, πήραν δάνεια που εξαφάνισαν σε τράπεζες και καλείται ο λαός να τα πληρώσει, αυτήν την εποχή που η Ελλάς καλείται να υποθηκεύσει τον ακίνητο πλούτο της, τα ορυχεία, της πετρελαιοπηγές, τον άνεμο, την θάλασσα, τα μνημεία, η μόνη περιουσία που δεν μπορεί να υποθηκευθεί και που θα ανήκει πάντα στον λαό είναι όση εκκλησιαστική περιουσία έχει απομείνει.
Γι αυτό
Το νού σας ιεράρχες. Δώστε αν θέλετε τα κειμήλια. Δώστε τα ευρώ, χαρίστε το παγκάρι. Αλλά ούτε εκατοστό από την γή. Θα βρείτε τον λαό μπροστά σας, και όχι με αγαθές διαθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: