Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Εκεί οδεύουμε και εμείς! Ξεσπάει η σλοβακική κυβέρνηση: "Μείναμε άοπλοι-Η Δύση μας πρόδωσε..."


 
Η Δύση δεν τήρησε την υπόσχεσή της και δεν έχει παραδώσει στην Σλοβακία το σύστημα Patriot και τα 700 εκατομμύρια ευρώ που τις είχε τάξει ως αντάλλαγμα στο S-300 και στα 13 μαχητικών MiG-29 που είχε παραδώσει στο Κίεβο

Σε πρόσφατη συζήτηση με το τοπικό μέσο ενημέρωσης Standard, ο Σλοβάκος υπουργός άμυνας Ρόμπερτ Κάλινακ (Robert Kalinak) τόνισε την δραματική μείωση που σημειώθηκε στο οπλοστάσιο της χώρας του. 


H προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας εστίασε στην ενίσχυση των ουκρανικών αμυνών, παραδίδοντας γενναιόδωρα συστήματα αεράμυνας S-300, μία μοίρα μαχητικών MiG-29, πυροβόλα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο. Ως αποτέλεσμα αυτών των παραδόσεων οι σλοβακικοί αιθέρες έμειναν απροστάτευτοι, σύμφωνα με τον σημερινό υπουργό άμυνας.

«Έχουμε μείνει χωρίς συστήματα αεράμυνας και στρατιωτική αεροπορία. Τα 700 εκατομμύρια ευρώ που μας υποσχέθηκαν ως αντάλλαγμα στην παράδοση των αεροσκαφών MiG δεν είναι πουθενά. Μάλλον αυτά τα αεροσκάφη αποτέλεσαν δώρο της προηγούμενής μας κυβέρνησης στην Ουκρανία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κάλινακ.

Τι Είχαν Δώσει οι Ρουμάνοι;

Σύμφωνα με την BulgarianMilitary, η οποία καλύπτει την εν λόγω είδηση, το 2022 η Σλοβακία συνέδραμε σημαντικά στις προσπάθειες της Ουκρανίας κατά του ρωσικού στρατού στέλνοντας στην χώρα ένα σύστημα αεράμυνας S-300 δωρεάν. Έναν χρόνο μετά, δηλαδή το 2023, οι Σλοβάκοι υποστήριξαν περαιτέρω το Κίεβο στέλνοντας 13 μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29. 

Ως αντάλλαγμα για την βοήθειά της, η Δύση υποσχέθηκε στην Σλοβακία ένα σύστημα αεράμυνας Patriot (για να αντικατασταθεί το σύστημα S-300 που έστειλε) και 700 εκατομμύρια ευρώ (για την μία μοίρα MiG).

Όπως όλα δείχνουν όμως πέρασαν αρκετοί μήνες αλλά καμία από τις δύο αυτές δυτικές υποσχέσεις δεν έχουν εκπληρωθεί και όπως είναι λογικό οι Σλοβάκοι αρχίζουν και ανησυχούν. Να σας ενημερώσουμε επίσης πως τον Σεπτέμβριο του 2023 έγιναν κοινοβουλευτικές εκλογές στην Σλοβακία με αποτέλεσμα να ψηφιστεί νέα κυβέρνηση, η οποία προφανώς και κατηγορεί την προηγούμενη για την σημερινή κατάσταση.

Ο αρχηγός του σλοβακικού κόμματος «Κατεύθυνση – Σλοβακική Σοσιαλδημοκρατία», σημερινός πρωθυπουργός της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο (Robert Fico), είναι ενάντια στην πολιτική ακούσιων αποστολών στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο, διότι όπως υποστηρίζει οι αποστολές αυτές αποδυναμώνουν τον σλοβακικό στρατό. Παράλληλα πιστεύει πως η Ουκρανία δεν έχει ρεαλιστικές ελπίδες νίκης κατά της Μόσχας.

πενταποσταγμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: