Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Γιατί να γιορτάσουμε;

Το ερώτημα για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης.
Του Παναγιώτη Κωστόπουλου*
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το 2021 και τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης. Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με το ερώτημα για ποιο λόγο θέλουμε να γιορτάσουμε.
Αν και θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο, προφανώς δεν πρέπει να γιορτάσουμε για να «δημιουργηθεί μια ενιαία εικόνα branding της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους», όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης. Αυτό το λεκτικό, αντικατέστησε το λεκτικό της αρχικής διατύπωσης διάταξης του άρθρου 113, ότι σκοπός της Επιτροπής «Ελλάδας 2021» θα ήταν «η ανάπτυξη εθνικού αφηγήματος της Ελλάδας με σκοπό τη δημιουργία ενιαίας εικόνας και ταυτότητας της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους».
Η αρχική διατύπωση έπεσε βαριά και δύσπεπτη σε αρκετούς, όμως ήταν αυτή που έπρεπε να διατηρηθεί κατά τη γνώμη μου, μαζί με μια αναφορά για αυτά που πετύχαμε το 1821, με ποιο τρόπο τα πετύχαμε και κάτω από ποιες συνθήκες. Με την αρχική διατύπωση, αμέσως προκύπτει το επόμενο ερώτημα. Σήμερα έχουμε ταυτότητα ως έθνος και αν ναι, ποια είναι; Επίσης, θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε διακριτή ταυτότητα στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον και αν ναι, ποια θα πρέπει να είναι;
Σε μεγάλο βαθμό οι Έλληνες, αλλά και όλοι οι Ευρωπαίοι, δείχνουν κουρασμένοι και αποπροσανατολισμένοι. Οι ρυθμοί ζωής και η τεράστια τεχνολογική πρόοδος εξάντλησαν τον σημερινό άνθρωπο που τρέχει χωρίς να ξέρει γιατί. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη νοήματος. Ο σημερινός Έλληνας έχει απομακρυνθεί από την πηγή έμπνευσής του πολιτισμού του που δεν είναι άλλη από την αρχαία Ελληνική Γραμματεία και τους άγιους Πατέρες της Εκκλησίας μας. Επομένως, ακολουθεί μηχανικά τον λεγόμενο «δυτικό τρόπο ζωής», που απέχει πολύ από τους πυλώνες του ευρωπαϊκού πνεύματος και την ελληνική ιστορία και παράδοση.
Όπως παρατηρούμε η συζήτηση για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης, είναι μεγάλη. Τώρα δε που ανοίγει, θα αρχίσουν πάλι να μας μιλούν οι ανιστόρητοι φωστήρες και οι κάθε λογής εθνοαποδομητές, περί δημιουργίας του ελληνικού έθνους το 1821 και κάθε άλλου αντιεπιστημονικού φληναφήματος. Η συζήτηση πρέπει να γίνει και να τεθούν τολμηρά ερωτήματα, υπαρξιακού χαρακτήρα για το έθνος μας, τα οποία θα καθορίσουν το συλλογικό μας μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ελληνισμός χρειάζεται ένα νέο όραμα, μια πολιτισμική επανάσταση και το 2021 μας δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία, να στραφούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.
*Ιδιωτικός Υπάλληλος
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”, στις 22/08/2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια: