ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Τεράστιο ενδιαφέρον δείχνουν χιλιάδες  Κινέζοι πολίτες ,επιστήμονες και άλλοι για την έκθεση αρχαίων ελληνικών τεχνολογικών επιτευγμάτων στο Πεκίνο, η οποία προσελκύει τεράστιο ενδιαφέρον .  
Πρόκειται για το κινεζικό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (CSTM)στο Πεκίνο, στο οποίο οι σημερινοί πολίτες της χώρας αυτής παίρνουν μια μεγάλη αίσθηση του καινοτόμου ελληνικού μυαλού, εν μέσω των αυξανόμενων διμερών δεσμών της Ελλάδος με την Κίνα.

Από το αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων  (μηχανικός αναλογικός υπολογιστής), με το οποίο οι αρχαίοι Έλληνες υπολόγιζαν με ακρίβεια τη θέση του ήλιου, του φεγγαριού και ενδεχομένως των πλανητών στον ουρανό, τα «ρομπότ» που μπορούν να περπατούν και να «γεμίζουν» κρασί  αυτόματα και πολλά άλλα , οι Έλληνες του αρχαίου κόσμου γοητεύουν ακόμη και σήμερα μια άκρως απαιτητική κοινωνία όπως είναι η κινεζική .
Ειδικά το αλληλεπιδραστικό μοντέλο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ενός αρχαίου ελληνικού αναλογικού υπολογιστή που χρονολογείται από τον 2ο-1ο αιώνα π.Χ. που αποτελεί το κύριο έκθεμα συγκεντρώνει τα βλέμματα χιλιάδων επισκεπτών ως το τεχνολογικό θαύμα της αρχαίας Ελλάδος.
Η εκδήλωση ονομάζεται «ΕΥΡΗΚΑ»! και είναι μια έκθεση της Αρχαίας Ελληνικής  Επιστήμης, Τέχνης και Τεχνολογίας, η οποία  εγκαινιάστηκε επίσημα στο Μουσείο στις 3 Νοεμβρίου 2017.
Η έκθεση διοργανώνεται από κοινού από το Μουσείο του Πεκίνου  και το Μουσείο Ηρακλειδών στην Αθήνα. Συνολικά, εμφανίζονται 53 μοντέλα αρχαίων κατασκευών τα οποία θα παραμείνουν εκεί  μέχρι τις 7 Μαρτίου 2018.
Οι χιλιάδες Κινέζοι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε πρωτοποριακές ελληνικές εφευρέσεις, οι οποίες είναι γνωστές και στην μακρινή Κίνα.
Η έκθεση παρουσιάζει ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα, από τον τομέα των κατασκευών και των δημοσίων έργων, τις μετρήσεις του χώρου και του χρόνου, τη μηχανολογία, την αυτοματοποίηση, την αστρονομία, τη ναυπηγική βιομηχανία μέχρι την τεχνολογία,  τις τέχνες και τον αθλητισμό, την στρατιωτική τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες.
Οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται καθημερινά από τα εκθέματα που ενσωματώνουν την αρχαία ελληνική καινοτομία και σοφία. Πολλοί Κινέζοι μάλιστα μέσω του  smartphone  παρουσιάζουν τα  εκθέματα στους  υποστηρικτές των κοινωνικών μέσων άλλων περιοχών της Κίνας .
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται τόσα πολλά αντικείμενα σε διάφορα θέματα», ανέφερε ο Παύλος Φίρος, ιδρυτής του Μουσείου Ηρακλειδών, στην κινεζική εφημερίδα  People’s Daily.
Ο ίδιος τόνισε  ότι παρόλο που  Κίνα και  Ελλάδα ευρίσκονταν σε μεγάλη απόσταση , και οι δύο πολιτισμοί ενθαρρύνουν τις καινοτομίες και καλλιεργούν νέες ιδέες.
Ο κ. Φίρος τόνισε ότι προσβλέπει σε περαιτέρω συνεργασία με το κινεζικό Μουσείο για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης των επιτευγμάτων και την ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των δύο μεγάλων εθνών.
Σύμφωνα με τον Γιν Χάο, επιμελητή του Μουσείου καινοτομίας του Πεκίνου  οι εκθέσεις αποτελούν αποκορύφωμα για την εφαρμογή της φιλόδοξης πρωτοβουλίας της Κίνας «Δρόμος του Μεταξιού» , ενώ μίλησε για  μια καλή αρχή στην συνεργασία μεταξύ Κινέζων και Ελλήνων .
Η κ . Ελισάβετ Φωτιάδου, σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών στην Κίνα, δήλωσε ότι ξεκίνησε εποικοδομητικά η αμοιβαία συνεργασία στους τομείς της αποκατάστασης των τεχνολογικών επιτευγμάτων, του δράματος, της κινηματογραφικής τέχνης, των βιβλίων και της μετάφρασης.
Η ενίσχυση των διαπροσωπικών επαφών ήταν σύμφωνη με τους  διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών που θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση μεταξύ τους, ανέφερε η ίδια.
Υπενθυμίζουμε ότι οι  Κινέζοι όταν γράφουν την λέξη Ελλάδα την σχηματίζουν με  δύο ιδεογράμματα (希臘) τα οποία επέλεξαν με βάση την προφορά.
Δηλαδή πήραν ένα ιδεόγραμμα που προφέρεται «σι», άλλο ένα που προφέρεται «λα», τα ένωσαν για να φτιάξουν τη λέξη «Σι-Λα» με την οποία προσδιορίζουν την Ελλάδα.
Το πρώτο ιδεόγραμμα σημαίνει «ελπίδα» και το δεύτερο αντιστοιχεί στον μήνα Δεκέμβριο του παραδοσιακού κινεζικού ημερολογίου. Και τα δύο όμως μαζί, όταν ενωθούν, σημαίνουν «ο άλλος μεγάλος πολιτισμός».
Το παραπάνω είναι ενδεικτικό του σεβασμού που τρέφουν για τη χώρα μας. Οι Κινέζοι άλλωστε είναι ίσως ο μοναδικός λαός στον κόσμο που δεν αποκαλεί την Ελλάδα «Greece» ή κάτι παρόμοιο. Περίπου το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού που ομιλεί την κινεζική γλώσσα ονομάζει  την Ελλάδα «Σι-Λα» και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από την οικονομική κρίση.
πηγή