Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ


Πρωτοσυγκέλλου Ι.Μ. Φωκίδος Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη 21-6-2017

Αγαπητοί μου αδελφοί,
Η αγία μας Εκκλησία τιμά το μήνα Ιούνιο τους Αγίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο και μάλιστα τους ονομάζει Πρωτοκορυφαίους. Αναρωτηθήκατε ποτέ διατί ονομάζονται Πρωτοκορυφαίοι; Διότι για να φέρουν ψυχές κοντά στον Χριστό, εργάστηκαν και κοπίασαν ιεραποστολικά, σε όλη την τότε γνωστή οικουμένη, περισσότερο από όλους τους άλλους Αποστόλους.
Ήταν ο Πέτρος, αλλά και ο Παύλος πρόσωπα δυναμικά, εργατικά, ζηλωτές του Ευαγγελίου. Εργάστηκαν θυσιαστικά και όπως όλοι οι μαθητές του Κυρίου, δεν μερίμνησαν για το προσωπικό τους συμφέρον, αλλά για το συμφέρον της Εκκλησίας και το θέλημα του Κυρίου μας.
Αυτή η φλογερή αγάπη τους για τον Χριστό, αλλά και ο ιεραποστολικός τους ζήλος για να κερδίσουν ψυχές φέρνοντάς τες κοντά στον Κύριό μας, τους κατέταξε στη συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας μας στην πρώτη θέση. Έτσι έλαβαν τον τίτλο, Πρωτόθρονοι και Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι.
Ο Πέτρος, ο Παύλος αλλά και όλοι οι μαθητές και μαθήτριες του Κυρίου υπήκουσαν στην πρώτη εντολή του διδασκάλου τους, που τους κάλεσε στο αποστολικό αξίωμα με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Ελάτε κοντά μου και θα σας κάνω όλους αλιείς – ψαράδες δηλαδή – ανθρωπίνων ψυχών».
Ναι, όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του Κυρίου, μετά την Πεντηκοστή έγιναν ψαράδες ανθρωπίνων ψυχών. Έτρεχαν παντού, στα σπίτια των φίλων τους, των συγγενών τους, στην γειτονιά τους, σε τόπους κοντινούς και μακρινούς, για να μιλήσουν για τον Ιησού Χριστό, τον Σωτήρα των ψυχών τους. Γνωρίσαμε τον Μεσσία!!! Βρήκαμε τον Ελευθερωτή!!! Ελάτε κοντά Του, έλεγαν προς όλους.
Με την θυσιαστική τους δράση, οι Άγιοι Απόστολοι έφεραν δεκάδες, εκατοντάδες και χιλιάδες ψυχές κοντά στον Χριστό και την Εκκλησία Του. Στο ερώτημα του Χριστού προς τους Αποστόλους: «Πέτρο, Παύλο, Ιωάννη, Ανδρέα, Μάρθα, Μαγδαληνή κλπ, τι “σοδιά” φέρατε, τι ψυχές αλιεύσατε;», oι μαθητές του Κυρίου, άνδρες και γυναίκες είχαν να επιδείξουν πολλές ψυχές.
Ο διδάσκαλος χαίρει, διότι οι μαθητές Tου εργάσθηκαν στον αμπελώνα Του και έφεραν καρπό πολύ. Όμως αδελφοί μου, ο Κύριός μας δεν ήταν μόνο διδάσκαλος των πρώτων μαθητών, αλλά είναι και διδάσκαλος όλων μας. Εμείς οι κληρικοί, αλλά κι εσείς οι χριστιανοί άνδρες και γυναίκες, είμαστε οι σημερινοί μαθητές του Κυρίου μας.
Η εντολή του Ιησού, να γίνουμε ψαράδες ανθρωπίνων ψυχών, δεν απευθυνόταν μόνο προς τους 12 μαθητές και τις Μυροφόρες γυναίκες, αλλά είναι εντολή που ισχύει για όλους εμάς, αφού κι εμείς είμαστε οι σημερινοί μαθητές Του.
Εμείς γίναμε όμως ψαράδες ψυχών; Εμείς εργαζόμαστε νύκτα και μέρα για την διάδοση του Ευαγγελίου και για να φέρουμε και άλλες ψυχές κοντά στον Χριστό και την Εκκλησία Του; Εμείς εργαζόμαστε ιεραποστολικά, στο σπίτι μας, στην γειτονιά μας, στο χωριό μας, στην ενορία μας, στην πόλη μας; Εμείς θυσιαζόμαστε για την αγάπη του Κυρίου μας; Άραγε ο κάθε ένας από εμάς, αγωνίζεται για τη δόξα του Χριστού και το καλό της Εκκλησίας Του ή κοιτά το προσωπικό του συμφέρον;
Στην ερώτηση του διδασκάλου μας, πόσες ψυχές φέραμε κοντά στον Χριστό και στην Εκκλησία Του τι θα απαντούσαμε; Το ότι σήμερα στους ναούς μας προσέρχονται κυρίως άτομα της τρίτης ηλικίας, μαρτυρεί ότι δεν «ψαρεύουμε» ψυχές ανθρώπων.
Την στιγμή που οι αιρετικοί γυρνούν από πόρτα σε πόρτα και από πόλη σε πόλη για να διαδώσουν την πλάνη τους και την αίρεσή τους, εμείς φέρουμε τεράστια ευθύνη περιφρονώντας την εντολή του Χριστού. Όταν η ψυχή μας βρεθεί ενώπιον του Κριτηρίου, τι θα απολογηθούμε στον Κύριό μας, αν τα δίκτυα μας δεν έχουν αλιεύσει ψυχές ανθρώπων;
Το μήνυμα της σημερινής εορτής των Αγίων Αποστόλων είναι ξεκάθαρο προς όλους μας. Είναι μήνυμα παραδειγματισμού και μίμησης. Να γίνουμε όλοι ψαράδες ανθρωπίνων ψυχών. Όλοι μας να τρέξουμε όπως έτρεξαν και κοπίασαν οι εορτάζοντες Απόστολοι και Άγιοι, ώστε να μην βρεθούμε αναπολόγητοι ενώπιον του Κριτού, την ημέρα της Κρίσεώς μας.
Είμαστε υπεύθυνοι για τις ψυχές που χάνονται, διότι δεν γνώρισαν τον Χριστό. Είμαστε υπεύθυνοι που οι καρδιές των νέων μας δεν γνώρισαν και δεν αγάπησαν τον Χριστό ζώντας σήμερα μακρυά Του. Είμαστε υπεύθυνοι που δεν κερδίσαμε τις καρδιές και τις ψυχές φίλων, γειτόνων και συγγενών μας, ώστε να ζουν κοντά στον Χριστό και την Εκκλησία Του.
Ας εργαστούμε όλοι λοιπόν από σήμερα ως αληθινοί μαθητές του Κυρίου μας, όπως ο ίδιος μας ζήτησε. Ας γίνουμε ψαράδες ανθρωπίνων ψυχών σαν τον Πέτρο και τον Παύλο, τους Πρωτοκορυφαίους μαθητές και Αποστόλους Του. Αμήν.
 

Όσιος Σεραφείμ Σαρώφ

Δεν υπάρχουν σχόλια: