Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Λονδίνο ή Τόκυο;

Ναπολέων Λιναρδάτος

Ο μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου ήταν καθησυχαστικός. Δεν υπάρχει σημαντικός λόγος ανησυχίας. Όπως έχει πει ο δήμαρχος, οι τρομοκρατικές επιθέσεις ανήκουν πλέον στην καθημερινότητα των μεγαλουπόλεων. Η τελευταία παρατήρηση, θα ήταν μια μεγάλη έκπληξη για τους δημότες του Τόκυο, οι οποίοι αν και ζουν σε μια μεγαλούπολη που πλησιάζει σε πληθυσμό τα 14 εκατομμύρια κάτοικους,  δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων.
Χωρίς να χρειαζόμαστε να κάνουμε μια εις βάθος στατιστική ανάλυση είναι πολύ εύκολο να κατανοήσουμε γιατί το Τόκυο είναι πολύ πιο ασφαλές από ότι πολλές ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Η Ιαπωνία έχει επιλέξει αυτό που θα κατήγγειλαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι ως κλειστά σύνορα. Οι μετανάστες στην Ιαπωνία είναι κάτι λιγότερο από το 2% του πληθυσμού. Το 2016 η Ιαπωνία ενέκρινε 28, επαναλαμβάνω 28, αιτήσεις για παροχή ασύλου. Επομένως η δήλωση του δημάρχου του Λονδίνου χρειάζεται αναδιατύπωση. Ναι, η τρομοκρατία γίνεται μέρος της καθημερινότητας, εφόσον αυτές οι μεγαλουπόλεις βρίσκονται σε κράτη που εφαρμόζουν την πολιτική των ανοιχτών συνόρων. Και πιο συγκεκριμένα, ανοιχτά σύνορα με την Μέση Ανατολή.
Κάτι που επίσης δεν έχει το Τόκυο και η Ιαπωνία γενικότερα είναι η, ας την ονομάσουμε επιδημία, κλειτοριδεκτομών. Σύμφωνα με το  Euronews, “οι βρετανικές αρχές υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 170.000 γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί αυτό τον ακρωτηριασμό, επίσης 65.000 κορίτσια κάτω των 13 ετών κινδυνεύουν να τον υποστούν.» Επίσης το Τόκυο δεν έχει το πρόβλημα που είχε η πόλη του Ρόδερωμ όπου συμμορίες Πακιστανών βίασαν και κακοποιήσαν τουλάχιστον 1.400 κορίτσια. Οι αρχές στην πόλη του Ρόδερωμ αποσιώπησαν το γεγονός γιατί τα θύματα ήταν λευκά κορίτσια και οι θύτες Πακιστανοί. Αλλά ίσως αυτές οι χιλιάδες των περιπτώσεων εγκληματικής συμπεριφοράς να είναι οι πολλές χιλιάδες εξαιρέσεις του κανόνα. Αλλά και πάλι, αυτό δεν θα εξηγούσε γιατί σύμφωνα με έρευνα που έγινε τα δύο τρίτα των μουσουλμάνων που ζουν στην Βρετανία λένε ότι δεν θα έδιναν στις αρχές αν είχαν πληροφορίες για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις.
Οι Γιαπωνέζοι, αντίθετα από ότι η ευρωπαϊκή πολιτική τάξη, κατανοούν το πόσο σημαντική είναι η κουλτούρα για την διατήρηση βασικών πολιτισμικών αγαθών, όπως η ασφάλεια και η ελευθερία. Έχουν αποφασίσει να συντηρήσουν ένα πολιτισμικό περιβάλλον για τους πολίτες της Ιαπωνίας και καταλαβαίνουν ότι η συνέχεια αυτού πολιτισμικού περιβάλλοντος δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και ανεξάρτητη από τις παραδόσεις και συνήθειες όσων απαρτίζουν την κοινωνία. Προτιμούν να ασχολούνται με τα προβλήματα μια μοντέρνας και πολιτισμένης κοινωνίας. Το γραφείο απολεσθέντων αντικειμένων της Αστυνομίας στο Τόκυο είναι τετραώροφο. Έχει περί τα 800.000 αντικείμενα, και κάθε μέρα προστίθενται περίπου 5.000. Πρόβλημα μιας πολιτισμένης κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: