Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Είσαι πλούσιος; Πας χειρουργείο! Είσαι φτωχός; Πας… Παράδεισο!


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Αυτό που με έμφαση υπογραμμίζουν όλοι οι κυβερνητικοί – με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα – με κάθε ευκαιρία είναι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πρόσφερε πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους. Αυτό είπε και στην τελευταία του εμφάνιση στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Τσίπρας:
«Η πρόσβαση των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες Υγείας είναι πια μια πραγματικότητα για τη χώρα μας. Μια σημαντική τομή που αφορά πάνω από 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας και τους απαλλάσσει από ένα δυσβάσταχτο κόστος. Έχουν δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία».
Πέραν του γεγονότος ότι η πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δομές υγείας είχε νομοθετηθεί επί της προηγούμενης κυβέρνησης – με έναν νόμο και δύο υπουργικές αποφάσεις – η κατάσταση που επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επικρατεί στον χώρο της δημόσιας υγείας είναι, κατά γενική ομολογία, αφόρητη και επικίνδυνη.
Αυτή τη στιγμή πρόσβαση αξιοπρεπή και πλήρη στη δημόσια υγεία δεν έχουν ούτε οι ασφαλισμένοι, ούτε οι ανασφάλιστοι.
Δηλαδή κανένας νόμος δεν εφαρμόζεται στην πράξη.
Και πώς να εφαρμοστεί όταν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν λειτουργούν για κανέναν, καθώς εκατοντάδες κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές και ο κ. Πολάκης προκάλεσε την γνωστή εμπλοκή με τους φακέλους των υπό πρόσληψη και την αφαίρεσή τους από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Σήμερα, λειτουργούν 600 κλίνες ΜΕΘ και παραμένουν κλειστές (λόγω έλλειψης προσωπικού) περί τις 200, ενώ καταγγέλλεται ότι στις μονάδες πηγαίνουν εκείνοι που έχουν ελπίδες επιβίωσης, ενώ οι υπόλοιποι αφήνονται στα χέρια του Θεού.
Πώς να εφαρμοστεί όταν χρειάζεται να γίνει φασαρία για να βρεθούν χημειοθεραπευτικά σκευάσματα – για πρώτη φορά ως γνωστόν οι χημειοθεραπείες στο Λαϊκό Νοσοκομείο δεν πραγματοποιήθηκαν επί δύο εβδομάδες.
Πώς να εφαρμοστούν όταν οι καρκινοπαθείς περιμένουν στην ουρά για τις ακτινοθεραπείες τους. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει καταθέσει αναφορά στον εισαγγελέα για τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών για τις μεγάλες αναμονές για έναρξη ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη και εγκληματική αναμονή που μπορεί να φθάνει έως και τους έξι μήνες», στην οποία υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς προκειμένου να ξεκινήσουν ακτινοθεραπείες. Ανέφεραν μάλιστα ότι ενώ στη χώρα μας θα έπρεπε να λειτουργούν, σύμφωνα με τα διεθνή standards, 60 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, λειτουργούν μόνο 37 εκ των οποίων μόνο τα 24 στον δημόσιο τομέα. Στην ίδια αναφορά επεσήμαναν ότι εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, κινδυνεύουν να «ακυρωθούν» σημαντικές δωρεές της ιδιωτικής πρωτοβουλίας προς το δημόσιο.
Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, στα τέλη Μαρτίου το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε προσλήψεις ακτινοθεραπευτών σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν τμήματα ακτινοθεραπείας! Με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν δωρεές (όπως αυτή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος των 16 εκ. ευρώ), για την προμήθεια επτά γραμμικών επιταχυντών, υπό τον όρο, βέβαια, ότι θα έχει διασφαλιστεί η λειτουργία τους.
Την ίδια ώρα, στις 20 Μαϊου, κατά την παρέμβασή της στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επεμβατικής Ακτινολογίας, η γιατρός κυβερνητική εκπρόσωπος τα παρουσίαζε όλα ρόδινα, λέγοντας πως «σε συνθήκες ακόμη λιτότητας, εξαιρέσαμε την Υγεία από τους περιορισμούς των δημοσίων δαπανών» και ότι «για πρώτη φορά στην εξαετία, αυξήθηκε το όριο των δαπανών: στον προϋπολογισμό του 2016 κατά 300 εκατομμύρια ευρώ για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, και κατά 34 εκατομμύρια για τις υγειονομικές Περιφέρειες και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».
Προφανώς δεν είπε την αλήθεια, καθώς αυτά είναι νούμερα απλά γραμμένα στα χαρτιά. Στην πραγματικότητα, αν και τα νοσοκομεία μας πρέπει να λαμβάνουν 150 εκ. ευρώ τον μήνα, η χρονιά κοντεύει να κοψομεσιαστεί και δεν έχουν δοθεί συνολικά πάνω από 200 εκ. ευρώ.
Και από «θα» και υποσχέσεις άλλο τίποτε η κ. Γεροβασίλη, που μεταξύ άλλων είπε επίσης ότι «προσλαμβάνουμε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό» (!), «ενισχύουμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας»(!) και, και: «ως το τέλος Μαΐου, για πρώτη φορά, θα γίνεται εκκαθάριση λογαριασμών στο 100%, στους προμηθευτές των δομών υγείας»!
Φυσικά, ουδέν συνέβη! Τα ψέματα συνεχίζονται ακόμη και έναν τόσο ευαίσθητο τομέα!
Και τέλος, πώς να εφαρμοστεί οποιοσδήποτε νόμος όταν λείπουν τα υλικά και πρέπει να τα κουβαλούν οι ασθενείς από το σπίτι τους ή να τα αγοράζουν. Κι’ αυτό διότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους έφθασαν τα 2 δις ευρώ.
Και εδώ υπάρχει ζήτημα ισότητας και Δημοκρατίας.
Ως γνωστόν, όπως προέκυψε από τα καταγγελθέντα για το ΑΧΕΠΑ, εξαιτίας των τρομερών ελλείψεων σε υγειονομικό υλικό και σε άλλα βασικά είδη, υπάρχουν ελλείψεις και σε κάποια πολύ ακριβά υλικά, απαραίτητα για εγχειρήσεις και σοβαρές διαγνωστικές εξετάσεις.
Για το ΑΧΕΠΑ έγινε γνωστό ότι οι ασθενείς που αγοράζουν (για να κάνουν τη δουλειά τους) τέτοια υλικά, όπως καθετήρες ή απινιδωτές ή άλλα αναγκαία για να χειρουργηθούν, τα προσφέρουν στο νοσοκομείο υπό την μορφή «δωρεάς» - έτσι βαφτίζουν αυτές τις αγορές και έτσι γίνεται αποδεκτή η προσφορά τους.
Με τη διαφορά ότι η «δωρεά» αφορά τον εαυτό τους – άρα δεν πρόκειται για δωρεά.
Πρόκειται για ένα καθαρά ταξικό πρόσημο στο πολύτιμο αγαθό της υγείας, καθώς αυτοί που έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τα για τα αναγκαία υλικά υποβάλλονται στις αναγκαίες εξετάσεις και μπαίνουν στο χειρουργείο, παραβιάζοντας έτσι τη σειρά (κατά τα λοιπά, έβαλαν στο «παράλληλο πρόγραμμα» τη λίστα χειρουργείου!)
Και αυτό συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία!
Παρακάμπτουν τη σειρά στα χειρουργεία οι έχοντες και οι άλλοι… στα χέρια του Θεού!
Πρόκειται για την πιο ντροπιαστική παραβίαση του Συντάγματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κατά τα λοιπά… δεύτερη φορά αριστεροδεξιά!
Έτσι γίνεται σ’ αυτά τα καθεστώτα. Οι πλούσιοι πάνε στο χειρουργείο και η εργατική τάξη στον… Παράδεισο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: