Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

ΕΙΖΑ ΤΖΕΝΙΓΚΖ. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Έιζα Τζένιγκζ
Ας κοιτάξουμε αυτή τη φωτογραφία. Ας δούμε αυτό το πρόσωπο. Είναι ένας άνθρωπος που αντίστοιχό του δεν υπάρχει στην παγκόσμια ιστορία. Το όνομά του Έιζα Τζένιγκζ.
Γεννήθηκε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και τον Αύγουστο του 1922, λίγες μέρες πριν την καταστροφή της Σμύρνης, βρέθηκε στην πόλη, να εργάζεται ως γραμματέας της YMCA.
Όταν η μοιραία πόλη πυρπολήθηκε και μισό εκατομμύριο περίπου πρόσφυγες Ελληνικής και Αρμενικής καταγωγής ήταν αποκλεισμένοι στην παραλία, χωρίς ελπίδα σωτηρίας, αυτός ήταν ο μόνος δυτικός που είχε παραμείνει εκεί. Αρνήθηκε να φύγει, έτσι ώστε να μπορέσει να σώσει ζωές. Ναι. Κι’ αν έσωσε λέει. Τριακόσιες πενήντα χιλιάδες! Έσωσε 350.000 ανθρώπους! Πως;
Συναντήθηκε με τον Κεμάλ και εκμαίευσε από αυτόν προθεσμία 7 και μετά επιπλέον 4 ημερών, για να φύγουν οι πρόσφυγες… Ύστερα θα ξεκινούσαν οι Τούρκοι τις εκτοπίσεις στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας όσων προσφύγων δεν είχαν μπορέσει να φύγουν.
Πως όμως θα έφευγαν, με τι μέσα θα διασώζονταν;
Ο Έιζα, έπεισε καταρχήν τον πλοίαρχο ενός πλοίου να μεταφέρει όσους μπορούσε. Έναν άλλο, τον πλήρωσε με δικά του χρήματα. Και μετά βρέθηκε στη Μυτιλήνη όπου εξεβίασε (ναι, εξεβίασε) την Ελληνική κυβέρνηση αναγκάζοντάς την να δεχτεί να σώσει τους Έλληνες που παρέμεναν αποκλεισμένοι στην κατεστραμμένη Σμύρνη.
Μόνο μετά από δική του παρέμβαση στάλθηκαν Ελληνικά πλοία στην χαμένη πόλη και μάζεψαν σταδιακά όλους τους πρόσφυγες. Μάλιστα ο θρύλος λέει πως το τελευταίο πλοίο με Μικρασιάτες πρόσφυγες απέπλευσε από την Σμύρνη 6 ώρες πριν λήξει η προθεσμία που ο Έιζα είχε πάρει από τον Κεμάλ.
Πως ζεις όταν ξέρεις ότι έσωσες 350.000 ανθρώπους; Γιατί δεν ξέραμε αυτόν τον άνθρωπο, γιατί δεν υπάρχει στα βιβλία της ιστορίας μας; Γιατί δεν έχει το όνομά του η πιο κεντρική πλατεία στην Αθήνα;
Ο Asa K. Jennings πέθανε το 1933, σε ηλικία 56 ετών. Στα 22 είχε περάσει μια ασθένεια που τον είχε αφήσει φρικτά καμπούρη, τον είχε συρρικνώσει σε ύψος 1,60 και τον είχε αφήσει ευάλωτο και φιλάσθενο. Και όμως δεν πτοήθηκε. Και όμως προχώρησε. Ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της μοίρας, και σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι, απόγονοι όσων έσωσε, ζουν χάρη σε αυτόν.
Στο πρόσωπο του Έιζα Τζένιγκζ, το γλυκό πρόσωπο ενός ασθενικού άντρα, βλέπουμε το υπέροχο της ανθρώπινης φύσης που μας εμπνέει.
http://www.votegreece.gr/archives/48565

1 σχόλιο:

Νίκος Θεοδωρίδης είπε...

Η προτομή του υπήρχε στο πάρκο Χρυσοστόμου Σμύρνης μέχρι την διαμορφωση της από τον
Δήμο Νεας Σμυρνης.
Μετά το τέλος των εργασιών και ενώ ολες οι άλλες προτομές μπήκαν στην θέση τους,
η προτομή του ήρωα Τζενιγκζ εξαφανίστηκε μυστηριωδώς χωρίς να ξέρει κανείς πως
και χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς να την επιστρέψει στην θέση της.
Πρέπει να ξεκινήσετε αγώνα για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας.