Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

οι πάνσοφοι ψαράδες…


Το πρώτο, από τα βίντεο, που τώρα δημοσιεύονται  έχει σχέση με τη γιορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
Εικόνα
Και για μένα έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι εκφωνήθηκε στο πατρικό μου χωριό, το Σταυροχώρι (Δοβίτσινο) της Ευρυτανίας. Χωριό, που βρισκόταν στα βορινά του δυτικού τμήματος του Παναιτωλικού, πίσω απ’ τον Κούτουπα, σε μια χαράδρα, που μοιάζει με ανοιχτό βιβλίο. Και που βέβαια τώρα διασώζονται λείψανά του…
Εικόνα
Το κήρυγμα είναι ειπωμένο στην απλοϊκή γλώσσα των συγχωρινών μου , που συγκεντρωθήκαμε εκεί, προκειμένου να τιμήσουμε τη μνήμη των Αποστόλων, Πέτρου και Παύλου, που μαζί με τον Άγιο Νικόλαο είναι τα κυριότερα προσκυνήματα του πατρικού μας χωριού.
Η ηλεκτρονική  διεύθυνση του κηρύγματος αυτού είναι:https://www.youtube.com/watch?v=7tJTuzrdg-8
Εικόνα
Επειδή όμως εφέτος  η γιορτή Πέτρου και Παύλου συμπίπτει με την Γ.΄(Τρίτη) Κυριακή Ματθαίου παραθέτω και το βίντεο της Κυριακής αυτής. Για να διατηρείται έτσι, όσο γίνεται και η σειρά των Κυριακών κηρυγμάτων, αλλά και γιατί το περιεχόμενο της ευαγγελικής περικοπής της έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι αναφέρεται στη θεία πρόνοια, αλλά και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Στις δύο, δηλαδή, παραμέτρους, που συνιστούν την πεμπτουσία της κοινωνικής συμπεριφοράς και διαβίωσης των ανθρώπων.
Το βίντεο της Κυριακής αυτής έχει ηλεκτρονική διεύθυνση:https://www.youtube.com/watch?v=uC7znFs1okA
Υπάρχει όμως σχετικά με την ακολουθία των γιορτών των ημερών αυτών και 3ο  βίντεο αφιερωμένο στη γιορτή των Δώδεκα Αποστόλων.
Αυτό έρχεται να μας θυμίσει το τεράστιο έργο, που πραγματοποίησαν οι απλοί αυτοί άνθρωποι, που τους έκαμε σοφούς το Άγιο Πνεύμα. Έργο, που για τους περισσοτέρους δεν βρέθηκε κάποιος ιστορικός να το καταγράψει ή κάποιος ποιητής να το εξυμνήσει. Που όμως γράφτηκε με πύρινα και άσβεστα γράμματα στις καρδιές, όχι μόνο των συγχρόνων τους, αλλά και των ανθρώπων όλων των εποχών. Παρότι τα μόνα στοιχεία για τα περιστατικά της ζωής  και της δράσης των περισσοτέρων, που έχουμε στη διάθεσή μας, προέρχονται απ’ την παράδοση.
Εικόνα
Αλλά και  όσων τα γραπτά μνημεία ή όσα κάποιοι άλλοι έγραψαν γι’ αυτούς διασώθηκαν αποτελούν πνευματικούς θησαυρούς άφθαστης ομορφιάς και σοφίας.

Το 3ο αυτό βίντεο παρουσιάζει προβλήματα ήχου. Προβλήματα, που, ωστόσο γίνονται ηπιότερα, όταν ακούγεται σε χαμηλή ένταση.
Η ηλεκτρονική του διεύθυνση είναι:
Ευχαριστώ όσους θα  τιμήσουν τα βίντεο αυτά με την ακρόασή τους και ενδεχομένως με το σχολιασμό τους.
παπα-Ηλίας
https://www.youtube.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: