Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Ανακαλύφθηκε ο τάφος του Αγίου Θεοκτιστου!

d3290778fd1c787867d45b335ef077e5_L
Aρχαιολόγοι της ρωσικής πόλης Νοβγοροντ κατά την διάρκεια της ανασκαφής στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου ανακάλυψαν τον τάφο του Αγίου Αρχιεπισκόπου Θεόκτιστου, όπως αναφέρει στο «Interfax» ο εκπρόσωπος του Κρατικού Μουσείου του Νοβγοροντ.
Ο τάφος καθαρίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης στο μοναστήρι του καθεδρικού ναού του Αγίου Γεωργίου. Αρχαιολόγοι έχοντας σκάψει τα πατώματα στο καθεδρικό ναό του XVII-ΧΧ αιώνα βρήκαν τα λείψανα των δύο θρόνων.
Σύμφωνα με το μουσείο, το ερώτημα παραμένει το κατά πόσον ο τάφος του αγίου θα είναι ανοιχτός για έρευνα. “Οι επιστήμονες έχουν προετοιμαστεί για το άνοιγμα στον τάφο, αλλά για να τον ανοίξουν, θα πρέπει να έχουν την ευλογία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ενώ μια τέτοια ευλογία οι ερευνητές δεν έχουν λάβει ακόμα,.” – Είπε ο συνομιλητής του πρακτορείου.
Την Έρευνα που διεξάγεται για δεύτερο έτος στον ναό την πραγματοποιει η αρχιτεκτονική και αρχαιολογική ομάδα της αρχαιολογικής αποστολής του Νοβγοροντ. Επικεφαλής της ομάδας είναι αντίστοιχο μέλος της RAS, ο Διδάκτωρ των Τεχνών Βλαντιμίρ Σεντώφ (Μόσχα).
Ο αρχιεπίσκοπος Θεόκτιστος διοικούσε την επαρχία του Νόβγκοροντ στην αρχή του XIV αιώνα. Τα λείψανά του αποδείχτηκαν θαυματουργά. Τον XVII αιώνα η Εκκλησία κατέταξε στους αγίους το πρόσωπο του αρχιεπισκόπου, και από τότε τα λείψανά του ήταν στη Μονή του Αγίου Γεωργίου
Η μονή βρίσκεται κοντά στο Νόβγκοροντ στον ποταμό Βολχοφ στην πηγή της λίμνης Ιλμενι και είναι ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Ρωσίας. Τώρα εδώ βρίσκεται η κατοικία του Μητροπολίτη του Νόβγκοροντ Λέοντα και μια εκκλησιαστικη ακαδημία.
Σύμφωνα με τα χρονικά την κατασκευή του καθεδρικού ναού στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου ξεκίνησε ο εγγονός του Βλαδίμηρου του Μονομάχου ο πρίγκιπας του Νόβγκοροντ Βσεβολοντ Μστισλαβοβιτς το 1119.Για πολλούς αιώνες ο Ναός ήταν ο τόπος ταφής των πριγκίπων. Στις μέρες μας στον καθεδρικό ναό, για πρώτη φορά από το 1930 διεξάγονται εκτεταμένες επισκευές και εργασίες αποκατάστασης. Προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2015.
agioritikovima.gr
http://www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: