Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Ανοίγει η «Αγορά του Καταναλωτή» - εγκαινιάστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά



Θα λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα στις εγκαταστάσεις της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, με στόχο να προσφέρει τιμές περίπου 40% χαμηλότερα σε σχέση με αυτές της λιανικής.

Τα επίσημα εγκαίνια της «Αγοράς του Καταναλωτή» πραγματοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στον ειδικό χώρο που έχει δημιουργηθεί εντός του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας στη περιοχή του Ρέντη.
Η αγορά θα είναι ανοικτή από τις 08:00 το πρωί ως τις 17:00 το απόγευμα, επτά ημέρες της εβδομάδα, και εκτός από φρούτα και λαχανικά οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράζουν κρέας, ψάρια, αλλά και ψωμί.
Η Αγορά του Καταναλωτή δημιουργήθηκε προκειμένου οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν τρόφιμα και άλλα προϊόντα στη λιανική, αλλά σε τιμές χονδρικής. Προς το παρόν λειτουργούν περίπου τα μισά από τα 12 διαθέσιμα καταστήματα της αγοράς, που έχουν τη δυνατότητα να πωλούν τα προϊόντα τους σε οποιονδήποτε πελάτη, ανεξάρτητα από το αν αυτός είναι επαγγελματίας ή όχι.
Τα προϊόντα στα καταστήματα αυτά πωλούνται φθηνότερα κατά 40% έως και 50%, λόγω της απευθείας διάθεσης τους από τους παραγωγούς και τους χονδρεμπόρους και διατίθενται σε μικρές συσκευασίες κατάλληλες για νοικοκυριά.
Σαμαράς: «Με τον Ομπάμα είχα λιγότερους φωτογράφους»
«Με τον Ομπάμα είχα λιγότερους φωτογράφους», σχολίασε ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στη βόλτα του στα καταστήματα του Ρέντη ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς σημείωσε ότι είναι πρώτη φορά που επισκέπτεται πρωθυπουργός την αγορά του Ρέντη. Ο πρωθυπουργός δέχθηκε κέρασμα ρακί και κρητική γραβιέρα από παντοπωλείο με κρητικά προϊόντα, ενώ πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και η σύσκεψη στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.
«Κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη και ανάπτυξη είναι το τρίπτυχο σε μια Πολιτεία που θέλει να πετύχει», τόνισε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς σε ομιλία του, ενώ επισήμανε την ανάγκη στήριξης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων επισημαίνοντας πως με ανάλογες κινήσεις στηρίζονται οι ελληνικές οικογένειες που βιώνουν δύσκολες στιγμές και αυτό, όπως είπε, σημαίνει κοινωνική πολιτική.
«Να βοηθάμε τον αδύναμο πολίτη όχι με δανεικά αλλά με το νοικοκύρεμα του Δημοσίου», τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως αναγνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες.
«Ξέρω ότι πολλές φορές το Δημόσιο δεν βρίσκεται εκεί που πρέπει, δεν λειτουργούν τα πράγματα όπως πρέπει. Σας διαβεβαιώ όμως ότι βήμα-βήμα πηγαίνουμε καλύτερα», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, ζητώντας από τους πολίτες να θυμηθούν ποια ήταν η κατάσταση πριν από 16 μήνες.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στην καταπολέμηση της ακρίβειας τονίζοντας πως ήδη έχουν γίνει συγκεκριμένες κινήσεις προ αυτή την κατεύθυνση, όπως είναι το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων, η μείωση της γραφειοκρατίας, η ενοποίηση φορέων και το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων τις Κυριακές.
«Η Πολιτεία, στους τομείς του εμπορίου, ασκεί κοινωνική πολιτική. Δεν σημαίνει να αυξάνεις το έλλειμμα σε βάρος των πολιτών. Πρέπει να αξιοποιείς το πλεόνασμα και να στηρίζεις τους πολίτες. Το πραγματικό κοινωνικό κράτος δεν χτίζεται με λαϊκισμό ή παρακρατικούς μηχανισμούς. Κτίζεται όταν με αξιοπρέπεια ο πολίτης να μπορεί να απολαμβάνει φθηνές υπηρεσίες», είπε ο κ. Σαμαράς.
Και οι Στουρνάρας και Χατζηδάκης στην «Αγορά του Καταναλωτή»
Στα εγκαίνια της «Αγοράς του Καταναλωτή», εκτός από τον κ. Σαμαρά, παρευρέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος παρέλαβε και επιταγή 851.360 ευρώ ως τελευταία δόση από το συνολικό ποσό των 4,3 εκατ. ευρώ που αποδίδει ο Οργανισμός ως επιστροφή κεφαλαίου στο ελληνικό δημόσιο μια και ο Οργανισμός έχει καταφέρει να γυρίσει σε κερδοφορία.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ανέφερε στην τελετή των εγκαινίων: «Μεγαλύτερη υποχρέωσή μας είναι να στηρίξουμε τους καταναλωτές. Με το άνοιγμα της αγοράς του Καταναλωτή οι πολίτες θα δουν όφελος στην τσέπη τους αφού θα μπορούν να ψωνίζουν σε τιμές χονδρικής». Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ακόμη ότι απόφαση του υπουργείου είναι να υπάρξει αντίστοιχο μοντέλο και στη Θεσσαλονίκη ενώ πρόσθεσε ότι η ενεργοποίηση του σταθμού του ΟΣΕ που βρίσκεται κοντά στην αγορά θα συμβάλει στην εξυπηρέτηση των χονδρεμπόρων.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σημείωσε ότι «η επιστροφή στην κερδοφορία και η αύξηση του κύκλου εργασιών, σηματοδοτούν μια νέα εποχή για έναν νέο μεγάλο δημόσιο Οργανισμό που με εθνική εμβέλεια διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό στο χονδρεμπόριο τροφίμων και κατ' επέκταση σε όλο το φάσμα διακίνησης τροφίμων, διασφαλίζει την διάθεση των αγροτικών και αλιευτικών προϊόντων και εγγυάται την πρόσβαση των πολιτών στα αγαθά». Ο ίδιος ανέφερε ότι «στον ΟΚΑΑ, αποτυπώνεται η αποτελεσματικότητα της νέας αντίληψης για το Δημόσιο Μάνατζμεντ που εφαρμόζουμε στα πλαίσια της εθνικής προσπάθειας, η δυνατότητα ενίσχυσης των δημόσιων εσόδων και η ανταποδοτικότητα στους συναλλασσόμενους».
Παράλληλα ανέφερε: «για τον ΟΚΑΑ βασικός στόχος της δημιουργίας της Αγοράς του Καταναλωτή, είναι το όφελος του τελικού καταναλωτή. Πιστεύουμε πως τέτοιες ενέργειες που στηρίζουν έμπρακτα τον πολίτη είναι απαραίτητες και συμβάλλουν στην ενίσχυση της εθνικής μας οικονομίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_18/10/2013_523738

Δεν υπάρχουν σχόλια: