Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

7 κίνδυνοι για την υγεία που παραμονεύουν στο γραφείο σας

 
Είχατε σκεφτεί ποτέ ότι η δουλειά σας μπορεί να είναι η αιτία που είστε άρρωστος; Oι ειδικοί επιμένουν ότι το γραφείο σας μπορεί να είναι...η εστία μόλυνσης, που απειλεί τη σωματική και ψυχική σας υγεία - Από τις τουαλέτες και την κοινόχρηστη καφετιέρα μέχρι τον αέρα που αναπνέετε, η αλήθεια είναι ότι το γραφείο σας μπορεί να σας αρρωστήσει. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος παραμονεύει στο γραφείο σας.

Επαγγελματικό άσθμα
Αν φτερνίζεστε στη δουλειά σας, αλλά αισθάνεστε υπέροχα όταν φεύγετε από το γραφείο, μπορεί να είστε κυριολεκτικά, αλλεργικοί στην εργασία. Το λεγόμενο επαγγελματικό άσθμα αποτελεί περίπου το 10% όλων των περιπτώσεων του άσθματος των εργαζομένων και περιλαμβάνει συμπτώματα που προκύπτουν μόνο στην εργασία.

Ο αλλεργιολόγος και εκπρόσωπος του Αμερικανικού Κολεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, dr.Kevin P. McGrath, επισημαίνει ότι τα συμπτώματα βελτιώνονται ή φεύγουν, όταν οι ασθενείς βρίσκονται εκτός εργασίας για μερικές ημέρες ή την εβδομάδα των διακοπών. Βέβαια, οι αιτίες που προκαλούν το επαγγελματικό άσθμα ποικίλλουν ανάλογα με τον χώρο εργασίας σας: από ζωικές πρωτεΐνες και χημικές ουσίες, μέχρι κόλλες, λατέξ γάντια και αναπνευστικά ερεθιστικά, όπως το χλώριο και άλλα αέρια. Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να είστε αλλεργικός, κλείστε ένα ραντεβού με κάποιον αλλεργιολόγο, για να αξιολογήσετε τον προσδιορισμό των αιτίων και την πιθανή θεραπεία σας.
Υπερθέρμανση
Η εργασία και η παραγωγικότητα επηρεάζονται σημαντικά από τη θερμοκρασία του χώρου. Αν ένα γραφείο υπερθερμανθεί, επιβραδύνεται η αποδοτικότητα των εργαζομένων και αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχημάτων, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήγαγε ο Οργανισμός Προστασίας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Επιπλέον, ο ζεστός αέρας στις αίθουσες συνεδριάσεων σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα (σε μεγάλο βαθμό από την αναπνοή των εργαζομένων) κατά τη διάρκεια μιας μακράς παρουσίασης ή ενός meeting μπορεί να προκαλέσει υπνηλία και μείωση της ικανότητας λήψης αποφάσεων, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives. Η μελέτη έδειξε ότι η ικανότητα λήψης αποφάσεων και η παραγωγικότητα μειώθηκαν όσο αυξάνονταν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα.

Οθόνες υπολογιστών
Κοιτάζοντας την οθόνη του υπολογιστή για ώρες, μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία, πονοκεφάλους, κούραση των ματιών, θολή όραση και άλλα συμπτώματα του συνδρόμου όρασης των υπολογιστών. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για τα άτομα που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούν ορισμένα φάρμακα (π.χ. ορισμένα αντικαταθλιπτικά και αντιυπερτασικά ), των ατόμων με αυτοάνοσες ασθένειες, των μετα-εμμηνοπαυσιακών γυναικών και των ατόμων που εργάζονται σε άγονα ή μολυσμένα περιβάλλοντα.

Οι πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν είναι να χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα, να προβάλετε τις οθόνες στο ύψος των ματιών, να κάθεστε μακριά από αεραγωγούς, να χρησιμοποιείτε υγραντήρες και να κάνετε συχνά διαλείμματα. Δείτε έναν οφθαλμίατρο εάν το πρόβλημα επιμένει.

Κοινόχρηστες επιφάνειες και αντικείμενα
Ο νοροϊός (norovirus) είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες της ιογενούς γαστρεντερίτιδας. Η μετάδοσή του, γίνεται με τα τρόφιμα, από άνθρωπο σε άνθρωπο, από το νερό ή από κοινόχρηστες επιφάνειες και αντικείμενα. Ο νοροϊός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και προκαλεί πόνο στο στομάχι, εμετό και διάρροια σε συνδυασμό με πυρετό.

Οι χώροι του γραφείου αποτελούν βασική «εστία μόλυνσης» λόγω των αρκετών κοινόχρηστων χώρων και αντικειμένων που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι. Μία πολύ καλή τακτική πρόληψης και προστασίας είναι η επιμελής και σωστή υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό ή / και αλκοολούχο τζελ χεριών.

Επαγγελματικά...μικρόβια
Η κοινή χρήση ενός γραφείου με κάποιον συνάδελφο, σας βάζει σε κίνδυνο για την ανταλλαγή μικροβίων. Μάλιστα σύμφωνα με μελέτη, που διεξήχθη από μικροβιολόγους και επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του San Diego και της Arizona, είναι πιο εύκολο οι άντρες συνάδελφοι να μεταδίδουν τα μικρόβια από ότι οι γυναίκες.

Οι ερευνητές βρήκαν 10% έως 20% περισσότερα βακτήρια στα γραφεία των ανδρών σε σχέση με των γυναικών. Μία αιτία είναι το λιγότερο επιμελές πλύσιμο των χεριών τους μετά τη χρήση της τουαλέτας, ενώ και το φυσικό μέγεθος ενός άντρα βοηθά τη μεγαλύτερη δυνατή εξάπλωση των βακτηριών.
Λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας
Μπορεί οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας να είναι μία καλή περιβαλλοντική λύση, αλλά μπορεί να αποβεί επιζήμια για το δέρμα σας. Έρευνα του Πανεπιστημίου Stony Brook στη Νέα Υόρκη, αποκάλυψε ότι οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα, αν βρίσκεστε σε κοντινή απόσταση.

Μάλιστα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν σημαντικές υπεριώδεις εκπομπές από συγκεκριμένους λαμπτήρες, που επιτρέπουν την απελευθέρωση του επικίνδυνου φωτός.

Εκφοβισμός
Ο εκφοβισμός (bullying) δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα της παιδικής ηλικίας. Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους σύμφωνα με μελέτη του kariera.gr αισθάνεται εκφοβισμό στο χώρο εργασίας του. Ενώ ο ορισμός της παρενόχλησης ποικίλλει και αναφέρεται συνήθως σε επιθετική συμπεριφορά, που σχετίζεται με την εργασία ως κύριο στόχο να προκαλέσει σωματική ή ψυχική βλάβη σε άλλους, τα παραδείγματα εκφοβισμού περιλαμβάνουν περιπτώσεις ψευδούς κατηγορίας για λάθη άλλων, εύσημα άλλων για δική σας δουλειά, επιθετική συμπεριφορά από συνάδελφο μπροστά σε άλλους συναδέλφους ή άσκηση και επιβολή εξουσίας ανώτερου προς κατώτερο βαθμολογικά συνάδελφο.

Τα άτομα που υπόκεινται σε τέτοιου είδους συμπεριφορές συχνά παρουσιάζουν αϋπνία, πεπτικά προβλήματα, κατάθλιψη και διάφορες μορφές στρες. Αν είστε στόχος τέτοιας συμπεριφοράς ζητήστε βοήθεια όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

clickatlife.gr


pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια: