Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Στο υπουργείο Εξωτερικών ο πλήρης φάκελος για γερμανικές αποζημιώσεις



Ο φάκελος συντάχθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έπειτα από κυβερνητική εντολή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες.





Πλήρης φάκελος για την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων έχει πλέον σχηματισθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κατόπιν σχετικής κυβερνητικής εντολής.

Ο φάκελος έχει διαβιβασθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου έχουν ήδη λάβει χώρα δύο συναντήσεις για το εν λόγω θέμα. Η πρώτη συνάντηση οργανώθηκε έπειτα από την επιστροφή του υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου από την Κροατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Πηγή: http://www.skai.gr/


Αναδημοσίευση στη Γερμανία, αντιδράσεις στην Αθήνα



Αίσθηση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Βήμα της Κυριακής", για το πόρισμα ειδικών του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις αποζημιώσεις που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα.
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται, με εκτενές δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση, το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel", που υπολογίζει ότι οι Γερμανοί χρωστούν στην Ελλάδα 162 δισ. ευρώ.
Στο δημοσίευμα, που έχει τίτλο "Αποτέλεσμα της απόρρητης έκθεσης της Αθήνας: Η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα αποζημιώσεις", γίνεται αναφορά και στην αποκάλυψη που έκανε το "Βήμα της Κυριακής" ότι η πορισματική έκθεση έχει χαρακτηριστεί απόρρητη και βρίσκεται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυριακάτικη έκδοση του Βήματος, "ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και το υπουργείο Εξωτερικών έχουν πλέον στα χέρια τους το πόρισμα των 80 σελίδων με στοιχεία, αποδείξεις και νομικά επιχειρήματα για τις οφειλές των Γερμανών προς τη χώρα μας".
Στο δικό του δημοσίευμα, το "Der Spiegel" υπογραμμίζει ότι το ρεπορτάζ της ελληνικής εφημερίδας δεν αναφέρει συγκεκριμένα ποσά. Ωστόσο, το γερμανικό περιοδικό υπολογίζει ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 ακόμα για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, συνολικά δηλαδή 162 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί μα το 80% του σημερινού ελληνικού ΑΕΠ.
Οι πληροφορίες για την ολοκλήρωση του πορίσματος και τη διαβάθμισή του ως απόρρητο έγγραφο προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποστηρίζει ότι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα στον Βόλφκανγκ Σόιμπλε κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο και ζητά από τον πρωθυπουργό να το αξιοποιήσει και να ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες.
"Μετά από αυτή την εξέλιξη δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά, εάν συνεχίσει η κυβέρνηση, και ο κ. Σαμαράς προσωπικά, να κρατάει στο συρτάρι, αναξιοποίητο, το συγκεκριμένο πόρισμα. Ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια για το κρίσιμο αυτό ζήτημα" επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η Χρυσή Αυγή "αντιπροτείνει τον συμψηφισμό του εξωτερικού μας χρέους με το κατοχικό δάνειο", ώστε -όπως επισημαίνει- "να κοπεί η φόρα σε όσους ορέγονται τον ελληνικό ορυκτό πλούτο και στοχεύουν στη διάλυση της οικονομίας μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: