Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Οι Νεάντερνταλ στην Κύπρο




Οι Νεάντερνταλ, ίσως, και το πιο παλαιό ανθρώπινο είδος ο Homo Erectus, ταξίδευσαν με πλεούμενα στη Μεσόγειο και  αποίκισαν νησιά όπως είναι  η Κρήτη και η Κύπρος, όπως προκύπτει από μία νέα έρευνα.


Οι επιστήμονες έχουν βρει στοιχεία που δείχνουν ότι ορισμένοι τύποι των ανθρωποειδών ήταν αρκετά έμπειροι  στα ναυτικά ταξίδια και είχαν μεγάλες ναυτικές ικανότητες.

«Πρέπει να γνώρισαν πως φτιάχνουν μία βάρκα ή άλλο μέσο μεταφοράς, για να επιπλεύσουν στη θάλασσα, είναι απίθανο να κολύμπησαν για να φθάσουν στα νησιά αυτά, χωρίς υποστήριξη μιας κατασκευής», δήλωσε ο Άλαν Σίμονς (Alan  Simmons) ο διευθυντής της έρευνας.

«Πολλά νησιά δεν έχουν πρόσβαση από την ξηρά και έτσι οι πανάρχαιοι άνθρωποι  έπρεπε να σκεφθούν να φτιάξουν ένα πλεούμενο και να μάθουν να το δουλεύουν»
Ο Σίμονς είναι καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα και ανέφερε ότι το πρώτο πλεούμενο που έφθασε μέχρι εμάς, υπήρξε πριν από περίπου 100 χιλιάδες χρόνια, ενώ δεν υπάρχει απόδειξη για ύπαρξή του σε προηγούμενη περίοδο.

Ωστόσο, ακόμη και αν υπήρχαν βάρκες ή σχεδίες που έγιναν  από ξύλο ή άλλα φυσικά υλικά, δεν θα μπορούσαν να διατηρηθούν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι επιστήμονες, εντούτοις, πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ο σύγχρονος άνθρωπος δεν πιστώνεται με την επινόηση του σκάφους και ότι ο πρώτος που πάτησε το πόδι του σε νησί της Μεσογείου ήταν  κάποιος από τους αρχαιότατους προγόνους του.

Για παράδειγμα στο νησί της Κρήτης έχουν βρεθεί εργαλεία, όπως αιχμηρά εργαλεία και μαχαίρια από χαλαζία που εκτιμούνται ότι είναι ηλικίας 170 χιλιάδων ετών.

Παλαιότερα πίστευαν ότι αυτό το νησί καθώς και η Κύπρος κατοικήθηκε από τους ανθρώπους πριν από εννέα χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, αυτά τα νησιά κατοικούνταν από αγρότες της νεολιθικής εποχής που μετοίκησαν  σε αυτά με τα νοικοκυριά τους.

Ευρήματα στο Ακρωτήρι της Κύπρου

Οι ανασκαφές στην περιοχή του Ακρωτηρίου, στην Κύπρο έχουν φέρει στην επιφάνεια, μικροσκοπικές ξύστρες και άλλα εργαλεία που είναι περίπου 9.000 ετών. 

Στην τοποθεσία αυτή βρέθηκαν απολιθώματα πυγμαίων ιπποπόταμων, τους οποίους προφανώς, αγαπούσαν οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού. Ίσως να κυνηγούσαν, αυτά τα μικρά και παχουλά ζώα, μέχρι, τελικά, να αφανιστούν από το νησί.

Ο Σίμονς πιστεύει ότι οι αρχαίο άνθρωποι ταξίδευαν μεγάλες αποστάσεις και αυτό αποδεικνύεται από τα ταξίδια που πραγματοποίησαν για την κατοίκηση της Αυστραλίας, πριν από 50 χιλιάδες έτη, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια: