Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Άρθρο - χαστούκι στο Ψηφιακό Σχολείο και τα DVD της Άννας Διαμαντοπούλου



πηγή: tvxs.gr και Περισπωμένη
Ένα σχολείο χωρίς υπολογιστές στη «Μέκκα» της τεχνολογίας
Κι όμως σε ένα σχολείο που βρίσκεται στην καρδιά της Σίλικον Βάλεϊ και στο οποίο φοιτούν τα παιδιά των εργαζομένων στην Google, την Apple, την Yahoo και άλλων τεχνολογικών κολοσσών, δεν υπάρχει ούτε ένας υπολογιστής, ούτε μια οθόνη. Η χρήση οποιουδήποτε τεχνολογικού γκάτζετ απαγορεύεται στις σχολικές αίθουσες, ενώ οι εκπαιδευτικοί συστήνουν στους μαθητές τους να μην τους χρησιμοποιούν ούτε στο σπίτι.
Την ώρα που στον υπόλοιπο κόσμο ο τεχνολογικός εξοπλισμός θεωρείται απαραίτητος στην εκπαίδευση, οι νέες τεχνολογίες γίνονται μέσο διδασκαλίας και οι μαθητές ενθαρρύνονται στη χρήση τους, στην καρδιά της Μέκκας της Τεχνολογίας, το μολύβι, το χαρτί και το χάρτινο βιβλίο είναι τα μόνα εργαλεία διδασκαλίας που κρίνονται αποδεκτά...

Περίπου 160 σχολεία στις Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία, καθώς θεωρείται ότι η χρήση υπολογιστών έχει αρνητικές συνέπειες στη φυσική δραστηριότητα, τη δημιουργική σκέψη, την επικοινωνία ανάμεσα στους μαθητές και τη συγκέντρωση των παιδιών στο μάθημα.

«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανείς την τεχνολογία για να μάθει γραμματική», δηλώνει στους "New York Times" ένας εργαζόμενος της Σίλικον Βάλεϊ, τα παιδιά του οποίου φοιτούν σε σχολείο όπου δεν υπάρχει ούτε ένας υπολογιστής και το οποίο ακολουθεί την εκπαιδευτική μέθοδο του αυστριακού φιλόσοφου και παιδαγωγού Ρούντολφ Στάινερ.

«Η ιδέα ότι μια εφαρμογή του iPad μπορεί να διδάξει καλύτερα τα παιδιά μου πώς να διαβάζουν ή να μάθουν ευκολότερα αριθμητική είναι απλώς γελοία» προσθέτει. Πρόκειται μάλιστα για έναν πατέρα που εργάζεται στην Google και δεν πηγαίνει πουθενά χωρίς το iPad ή το smart phone. Η κόρη του, όμως, που πηγαίνει στην πέμπτη τάξη του Δημοτικού, «δεν ξέρει πώς να χρησιμοποιήσει το Google». Ο γιός του πηγαίνει στο Γυμνάσιο κι έχει μόλις αρχίσει να μαθαίνει.

Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι του σχολείου στη Σίλικον Βάλεϊ επικαλούνται στοιχεία δέκα ετών, σύμφωνα με τα οποία το 94% των αποφοίτων συνέχισαν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

3 σχόλια:


Ανώνυμος είπε...
Οι πληροφορίες σας άκρως ενδιαφέρουσες ειδικά για το σημερινό σχολείο που τείνει να "αγιοποιήσει" τη σύγχρονη τεχνολογία ως εκπαιδευτικό μέσο. Μήπως γνωρίζουμε περισσότερα για τη μέθοδο-"φιλοσοφία", που\ αναφέρετε στο άρθρο?
Αντιοικουμενιστής είπε...
Εξαίρετη η πληροφορία! Εξαίρετο το άρθρο! Εύγε και στο Blog δια την ανάρτηση! Πολλά συγχαρητήρια!
Ανώνυμος είπε...
Τρίτη, 15 Νοέμβριος 2011 18:34 A.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εχουμε μπροστά μας τέσσερα μεγάλα ζητήματα ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr Στο υπουργείο Παιδείας έχουμε μπροστά μας τέσσερα μεγάλα ζητήματα: Την αναδιάρθρωση της Περιφερειακής εκπαίδευσης – πώς δομούνται με ένα νέο σχήμα Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση – το Νέο Λύκειο και το Τεχνολογικό Λύκειο, τις εισαγωγικές εξετάσεις και το νόμο για την Έρευνα. Αυτά είπε σήμερα στη Βουλή η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και τόνισε: «Όλα αυτά θα περάσουν από τη Διακομματική Επιτροπή για την Παιδεία, ώστε με συνεργασία όλων των κομμάτων να έρθουν στη Βουλή με τον πλέον συναινετικό τρόπο. Στα θέματα της Παιδείας η συναίνεση είναι βασική προϋπόθεση». μην ξεχνάμε την μείωση των ορών του μθήματος στο λύκειο: θα μας το φάει η συναίνεση

Δεν υπάρχουν σχόλια: