Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

14 Αυγούστου 1974 πέφτει νεκρός ηρωικά μαχόμενος ο ταγματάρχης Τάσος Μάρκου

 

14 Αυγούστου 1974 πέφτει νεκρός ηρωικά μαχόμενος ο ταγματάρχης Τάσος Μάρκου

Ήταν ήρωας, ίδιο αίμα με τον Λεωνίδα και τον Αυξεντίου

Γράφει ο Κώστας Μαυροσκούφης

Η πρώτη επίθεση προς τα ανατολικά των Τούρκων ξεκίνησε στις 07.00 της 14/8/74.
Οι δυνάμεις τους εξόρμησαν από το Τ/Κ χωριό Χαμίτ Μάντρες. Προπορεύονταν άρματα μάχης Μ-47 και Μ-48, ενώ έπονταν τάγματα πεζικού.

Η πρώτη αυτή επίθεση αποκρούσθηκε, ακολούθησε όμως άλλη. Οι Τούρκοι διέθεσαν στον συγκεκριμένο τομέα 80 περίπου άρματα (2 ίλες Μ-47 της 39ης Μεραρχίας και μία επιλαρχία Μ-48 της 28ης Μεραρχίας).

Τα πρώτα από αυτά διαπέρασαν αλώβητα τα ναρκοπέδια της Εθνικής Φρουράς, γεγονός που κατέδειξε ότι οι Τούρκοι ήδη γνώριζαν τα σημεία ναρκοθέτησης (τα σχεδιαγράμματα των ναρκοπεδίων που έστησε το 70 ΤΜΧ τα είχε μόνο η Ε.Φ. και το Αρχηγείο της Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών… οπότε καταλάβατε ποιος τα εδωσε στους Τούρκους).

Στις 10.00 η πίεση των επιτιθέμενων κατέστη αφόρητη και μετά από λίγο το 399 Τάγμα υποχώρησε.

Στην ίδια περιοχή αμύνθηκε κυπριακή δύναμη 200 περίπου ανδρών, υπό τον Κύπριο Ταγματάρχη (εκ ΣΣΕ) Τάσο Μάρκου.

Ο λεβέντης αυτός αξιωματικός προσπάθησε να συγκρατήσει τη γραμμή άμυνας που είχε ήδη διασπαστεί, αρνούμενος να υποχωρήσει.

Μπορεί να είναι εικόνα τον Πάρις Μάρκου

Ο τότε λοχαγός Αντρέας Στυλιανίδης, ο οποίος την περίοδο του Αυγούστου του 1974 συνεργάστηκε με τον ταγματάρχη Τάσο Μάρκου και τελούσε υπό τις διαταγές του, σε συνέντευξη του στον Βάσο Βασιλείου θυμάται:

«Οι Τούρκοι βρέθηκαν πίσω μας. Γύρω στις 6-7 π.μ., επειδή ήμουν σε ύψωμα, είδα τα άρματα και μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαμε επαφή με τον Τάσο μέσω τηλεφώνου. Του είπα “ρε Τάσο, έρχονται πίσω μας άρματα”. Ο Τάσος δεν τα είχε δει επειδή μπροστά του υπήρχε μικρό φράγμα με νερό και βρισκόταν χαμηλά. Ο Τάσος ρώτησε: “Πού βρέθηκαν ρε τα άρματα;”. Του είπα ότι ήταν πίσω μας. Ο Τάσος με ρώτησε αν μπορούσα να κάνω αντεπίθεση για να ανακαταλάβω το φυλάκιο που κατέλαβαν προηγουμένως οι Τούρκοι. Του εξήγησα την κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή μου και μου είπε “άσε, θα δω τι θα κάνω”.
Ήταν η τελευταία φορά που επικοινώνησα μαζί του… Εν πάση περιπτώσει, προέλαυναν τα άρματα. Παράλληλα, οι Τούρκοι διενήργησαν επίθεση με πεζικό και κατέλαβαν ένα ύψωμα όπου, αν δεν με απατά η μνήμη μου βρισκόταν το φυλάκιο “9”. Ενώ μιλούσα με τον Τάσο διακόπηκε η επικοινωνία. Από τους όλμους το πυροβολικό και την αεροπορία και τις εκρήξεις του καπνούς της μάχης δεν βλέπαμε πέραν των δέκα μέτρων. Φαίνεται ότι η γραμμή αχρηστεύτηκε από κάποιο βλήμα. Ο Τάσος βρισκόταν σε απόσταση περίπου 200 μέτρων»…

«Πιστεύω ότι εκεί έπεσε ο Τάσος. Με τον Τάσο βρίσκονταν περίπου δέκα άτομα που αποτελούσαν το επιτελείο του. Τα άρματα ακολουθούσε πεζικό το οποίο κατέλαβε και το ύψωμα στο οποίο αναφερθήκαμε. Ίσως ο Τάσος διενήργησε αντεπίθεση για να καταλάβει το ύψωμα και κάπου εκεί έπεσε».

Μπορεί να είναι εικόνα τον Πάρις ΜάρκουΟμως οι νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τάσος Μάρκου, αφού φρόντισε για την ομαλή αναδίπλωση των ανδρών του, πήρε μόνο δύο ανδρες και κινήθηκε με κατεύθυνση την Κυθραία ελπίζοντας να δημιουργήσει νέα γραμμή αμύνης.

Στο Κεφαλόβρυσο της Κυθραίας έδιωξε τους δύο άνδρες του και αυτός προχώρησε κρατώντας σφιχτά το “τσέχικο” στα χέρια του!

Ήταν η τελευταίοι που τον είδαν…

ΗΡΩΑΣ … ΙΔΙΟ ΑΙΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ!

https://infognomonpolitics.gr/2021/08/14-avgoustou-1974-peftei-nekros-iroika-machomenos-o-tagmatarchis-tasos-markou/?utm_campaign=socialwebsuite&utm_source=socialwebsuite.com&utm_medium=social

Δεν υπάρχουν σχόλια: