Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Η επιτήρησις της Συμφωνίας των Πρεσπών

Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 16 Ιουλίου 2019.
Κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες η είδηση ότι τα Σκόπια θα αφαιρέσουν τον Ήλιο της Βεργίναςαπό τα εθνικά τους σύμβολα (βλέπε και Εστία, 3.9.2018)
Κατ’ αρχάς αυτό δεν είναι «χάρη», για να χαρούμε. Είναι υποχρέωση που πρέπει απαραίτητα να τηρούν, η οποία απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για να δούμε, τηρείται;
Το άρθρο 8(3) γράφει τα εξής:
«Εντός έξι μηνών από τη θέση σε ισχύ της παρούσης Συμφωνίας, το Δεύτερο Μέρος θα προβεί στην αφαίρεση του συμβόλου που απεικονιζόταν στην προηγούμενη εθνική σημαία του από όλους τους δημόσιους χώρους και δημόσιες χρήσεις στην επικράτειά του. Αρχαιολογικά τεχνουργήματα δεν εντάσσονται στο πεδίο αυτής της πρόνοιας»
Το ελληνικό αυτό εθνικό σύμβολο παραμένει σε επίσημη χρήση σε πληθώρα Δήμων του κράτους των Σκοπίων (Bogdanci, Ilinden, Krivogastani, Kamenica, Novaci, Caska, Demir Kapija, Karpos), σε δημόσιες υπηρεσίες, στην Προεδρία της Δημοκρατίας κλπ.
Ούτε καν την εφαρμογή της – κατάπτυστης – Συμφωνίας δεν παρακολουθεί η κυβέρνηση και ειδικότερα ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Με ποιες εγγυήσεις άλλωστε να το κάνει; Την ημέρα της κύρωσης στη Βουλή καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν απευθύνθηκε στην Χρυσή Αυγή λέγοντας ότι οι ιδεολογικοί της πρόγονοι παρέδωσαν τη Μακεδονία στους Βούλγαρους. Αυτό τον ένοιαζε εκείνη τη στιγμή. Πράγματι, οι νεοναζί το έκαναν αυτό κατά την κατοχή.
Προηγήθηκαν όμως οι Κομμουνιστές, οι οποίοι υϊοθέτησαν το αίτημα για ανεξάρτητη Μακεδονία από την εποχή της Τρίτης Διεθνούς γύρω στο 1924. Οι ιδεολογικοί τους απόγονοι εκχώρησαν αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του όρου «Μακεδόνας», και του επιθέτου «μακεδονικός» όχι σε Βούλγαρους, αλλά σε υποτιθέμενους «Μακεδόνες», σε απόγονους των Βουλγάρων. Αυτό δεν κρίθηκε άξιο σχολιασμού από τον κ. Δένδια. Το είπε όμως ευθαρσώς λίγα λεπτά μετά, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ!
Η ΝΔ δεν πρέπει να ξεχνάει ότι μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου ψηφίστηκε από 378,000 περισσότερους ψηφοφόρους. Αυτοί της έδωσαν την αυτοδυναμία. Τι ψήφισαν αυτοί στις ευρωεκλογές και ποια θέση είχαν τα κόμματα αυτά για το θέμα; Αν κάνουν τις αφαιρέσεις οι αρμόδιοι θα βγάλουν το συμπέρασμα ότι η αυτοδυναμία της ΝΔ οφείλεται απολύτως σε όσους δεν την εμπιστεύτηκαν στις ευρωεκλογές λόγω Πρεσπών, αλλά που στις εθνικές εκλογἐς αναθεώρησαν τις προτεραιότητες της ψήφου και έκριναν ότι προηγείτο να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία.
Το να περιφρονείται και το τμήμα αυτό που έδωσε την εξουσία στη ΝΔ, αλλά και οι ίδιες οι υποσχέσεις της ΝΔ περί αυστηρής τήρησης της Συμφωνίας, είναι πέρα από κάθε λογική.
Κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο ορατό ότι η κυβέρνηση έχει πολλούς λόγους και τρόπους να καταγγείλει τη Συμφωνία. Ένα πράγμα να ξέρει: ότι οι Έλληνες ποτέ δεν πρόκειται να αποκαλέσουν «Μακεδόνες» κάποιους μη Έλληνες. Ποτέ των ποτών.
Υστερόγραφο: Στις 15 Ιουλίου δημοσιεύθηκε η εξής είδηση σε μέσο των Σκοπίων, όπου σειρά φωτογραφιών αποδεικνύει ότι ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούν εκ νέου τον Ήλιο της Βεργίνας. Δείτε τη σειρά έξι φωτογραφιών.

Πηγή – Αντίβαρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: