Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

«Κεφαλικός φόρος» και διώξεις για τους Χριστιανούς που ζουν στους Αγίους Τόπους

«Κεφαλικός φόρος» και διώξεις για τους Χριστιανούς που ζουν στους Αγίους Τόπους
Στους Αγίους Τόπους, στα μέρη που πρωτοπερπάτησε ο Ιησούς Χριστός, πληθαίνουν τα κρούσματα εναντίον των Χριστιανών και ο πληθυσμός τους μειώνεται δραματικά.
Κυρίως στα παλαιστινιακά εδάφη το τελευταίο διάστημα καταγράφονται αρκετά περιστατικά βανδαλισμών σε εκκλησίες, με γκράφιτι και λεηλασίες αλλά και προπηλακισμοί πιστών.
Προσφάτως, οι Χριστιανοί κάτοικοι της πόλης Τζίφνα, στα περίχωρα της Ραμάλα, δέχθηκαν επίθεση από εξτρεμιστές της Φατάχ.
Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο Facebook, οι χριστιανοί κάτοικοι της Τζίφνα διαμαρτύρονται για καταστροφές και απειλές εναντίον τους και τονίζουν ότι δεν αισθάνονται καθόλου ασφαλείς.
Ζητούν μάλιστα, από την Παλαιστινιακή Αρχή να παρέμβει και να εξασφαλίσει την ασφάλειά τους. Υποχρεώνονται μάλιστα να πληρώνουν τον κεφαλικό φόρο «Jizyah» προκειμένου να απολαμβάνουν την προστασία των αρχών».
Το Jizyah είναι ένας ετήσιος κατά κεφαλήν φόρος επιβαλλόμενος από τον ισλαμικό νόμο για τους μη μουσουλμάνους που κατοικούν σε μουσουλμανικές εκτάσεις. Ο φόρος είναι ένα τέλος για την «προστασία» που παρέχεται από τον μουσουλμανικό κυβερνήτη σε μη μουσουλμάνους.
Το μουσουλμανικό-χριστιανικό συμβούλιο στην Ιερουσαλήμ δημοσίευσε πρόσφατα μια έρευνα που δείχνει ότι ο χριστιανικός πληθυσμός στα Π.Ε. αποτελεί μόνο το 1% του γενικού πληθυσμού. Δεκάδες χιλιάδες χριστιανοί εγκατέλειψαν την περιοχή για άλλα μέρη του κόσμου μετά από θρησκευτικές διώξεις που αντιμετώπισαν συμπεριλαμβανομένης της δήμευσης χριστιανικής γης και της επίθεσης στις νεαρές χριστιανικές γυναίκες.
Η πάλαι ποτέ μεγάλη κοινότητα, αριθμεί σήμερα μόλις 45.000 Χριστιανούς με 4.000 κατοίκους στην Ιερουσαλήμ και μόνο 1.000 που ζουν στη Γάζα.
Κατά τη εποχή της δημιουργίας του Ισραηλινού κράτους το 1948, εκτιμάται ότι οι Χριστιανοί της Παλαιστίνης αριθμούσαν περίπου 350,000, η πλειοψηφία των οποίων ανήκε στο Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων.
Εκείνο το καιρό, οι Χριστιανοί ήταν σχεδόν το 20% του συνολικού πληθυσμού.
Ο Χριστιανικός πληθυσμός της Βηθλεέμ, που ήταν 95% του συνολικού πληθυσμού, έχει σήμερα φθίνει σε περίπου το 15 τοις εκατό. Στην Ιερουσαλήμ πάνω από το 50% των Χριστιανών έχασαν τα σπίτια τους κατά την εισβολή του Ισραηλινού στρατού.
Ακόμη και σήμερα, οι Ισραηλινές αρχές αρνούνται την πρόσβαση σε Χριστιανικούς ιερούς τόπους, εμποδίζουν τις επισκευές που απαιτούνται για τη διατήρηση ιστορικών ιερών χώρων, και πραγματοποιούν σωματικές επιθέσεις εναντίον Χριστιανών θρησκευτικών ηγετών.
Σήμερα πιστεύεται ότι ο αριθμός των Χριστιανών στην κατεχόμενη Παλαιστίνη μαζί με το Ισραήλ αριθμούν περίπου 175,000, μόλις πάνω από το 2% του συνολικού πληθυσμού, και ο αριθμός τους συνεχίζει να μειώνεται ραγδαία. Αυτή η συρρίκνωση οφείλεται στη μαζική μετανάστευση. Από τους Παλαιστίνιους Χριστιανούς που έχουν παραμείνει στην περιοχή, οι περισσότεροι ζουν στο Λίβανο.
orthodoxianewsagency
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: