Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Ο Ελληνικός Στρατός για πολλοστή φορά θα κληθεί να κλείσει τα «κενά» του κράτους

ELASΠολλές φορές στο παρελθόν,  οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις κλήθηκαν  να γεφυρώσουν « χάσματα»  του κράτους. Αυτή είναι άλλωστε η δευτερεύουσα αποστολή των ΕΔ, μετά την προάσπιση της εθνικής ακεραιότητας της πατρίδας. Το κοινωνικό έργο του στρατιωτικού προσωπικού , είναι τεράστιο όλα αυτά τα χρόνια.  Τι να πρωτοθυμηθούμε. Από την κατασκευή γεφυρών , δρόμων, ακόμη σπιτιών για τους παλιότερους,  έως την ασφάλεια των ολυμπιακών αγώνων και πολλά άλλα.
Φωτιές, πλημμύρες, υπερχείλιση ποταμών, μεταφορά του κοινού,  ακόμη και συγκομιδή σκουπιδιών αποτελούσαν πεδία στα οποία έδρασαν επιτυχώς οι ένοπλες δυνάμεις. Το Υπουργείο Άμυνας σύμφωνα με δημοσίευμα του ελληνικού τύπου, σχεδιάζει να  κάνει πράξη ,  πρόταση  να αξιοποιούνται στα ακριτικά σχολεία τα  κενά των εκπαιδευτικών, από στρατεύσιμους  που υπηρετούν στην παραμεθόριο. Αυτό συζήτησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος με τον υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά.
Παρότι δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για το θέμα της συνάντησης,  η  εφημερίδα » Καθημερινή»  έγραψε ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν την πρόταση κατα την οποία απόφοιτοι παιδαγωγικών και καθηγητικών σχολών (π.χ., μαθηματικοί, φιλόλογοι κ.ά.), οι οποίοι υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία σε ακριτικές περιοχές, να μπορούν να διδάξουν σε κοντινά σχολεία όπου υπάρχουν κενά, λαμβάνοντας τη μοριοδότηση που προβλέπεται.
Η κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών με το λιγότερο δυνατό κόστος είναι ο λόγος. Και αυτό, διότι η προσπάθεια κάλυψης των κενών θα είναι φέτος ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει κάνει συνολικά 4.000 προσλήψεις σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Όμως, εξ αυτών οι 1.500 θέσεις θα δοθούν στους διαθεσίμους καθηγητές και διοικητικούς υπαλλήλους, που θα επιστρέψουν στο πόστο τους. Έτσι, απομένουν 2.500 θέσεις, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι τα κενά θα υπερβούν τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2014.    ΄
Σύμφωνα με ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, το μέτρο αυτό ίσχυε και για τους γιατρούς , οι οποίοι μπορούσαν να υπηρετούν την θητεία τους , και ταυτόχρονα να κάνουν και το αγροτικό τους  στην  παραμεθόριο περιοχή , ειδικά στα ακριτικά νησιά. Όλα αυτά είναι πολύ καλά, και θα έπρεπε να έχουν ενεργοποιηθεί εν καιρώ κρίσης πολύ ενωρίτερα.
Η ουσία όμως είναι ότι απαιτείται μεγάλη « δεξαμενή» προσωπικού, δηλαδή στρατιωτών για τέτοιου τύπου σχέδια. Πρόταση θα ήταν εάν και εφόσον επέλθει κάποια μορφής συμφωνία με τους « πιστωτές» μας κάποια στιγμή,   να ανέλθει η θητεία στους 15 μήνες. Πρώτον και κυριοτέρον για εθνικούς λόγους. Η επάνδρωση των  παραμεθορίων μονάδων μας  είναι αρκετά χαμηλή. Δεύτερον για λόγους εργασίας και εξειδίκευσης. Οι στρατιώτες θα υποβάλλονται σε προγράμματα κατάρτισης ανάλογα με την δεξιότητα τους , ώστε εξερχόμενοι να διαθέτουν κάποια επίσημη κρατική πιστοποίηση , η οποία θα αναγνωρίζεται παντού. Άλλωστε είναι γνωστό ότι π.χ.  ταξιτζήδες,  οδηγοί φορτηγών , αλλά και άλλες κοινωνικές ομάδες που έγιναν επαγγελματίες  στον τομέα τους ,  το οφείλουν στην στρατιωτική ειδικότητα  που είχαν στον στρατό. Στα πλαίσια αυτά , η  επανίδρυση της ΜΟΜΑ είναι προς την σωστή κατεύθυνση, και στο μέλλον θα δώσει « ψωμί» σε πολύ κόσμο. Έχουν οι  ελληνικές ένοπλες δυνάμεις την δυνατότητα να βοηθήσουν ένα  μεγάλο κομμάτι της ελληνικής νεολαίας να αποκτήσει δουλειά , μόρφωση, αξιοπρέπεια, επιτελώντας ένα πραγματικό κοινωνικό έργο. Αυτό θα πρέπει να σχεδιαστεί , και να εκτελεσθεί από την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας σε συνεργασία με την στρατιωτική ηγεσία.
Με πληροφορίες από την εφ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: