Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Το δημοτικό σχολείο της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο ξεκίνησε την νέα χρονιά με δύο μαθητές

imvro-paidia
Η νέα σχολική χρονιά έχει ανοίξει με μόνο δύο μαθητές, στο δημοτικό σχολείο για την ελληνική μειονότητα στο νησί της Ίμβρου , το οποίο άνοιξε εκ νέου το περασμένο έτος μετά από 49 χρόνια, γράφει η ηλεκτρονική της τουρκικής εφημερίδας hurriyetdailynews.com .
Το δημοτικό σχολειό στον Άγιο Θεόδωρο, άνοιξε για πρώτη φορά το 1951, αλλά έκλεισε το 1964. Μετά από απόφαση του τουρκικού Υπουργείο Παιδείας που αποδέχθηκε ελληνικό αίτημα το 2013 , το σχολείο άνοιξε εκ νέου για την ελληνική μειονότητα στο νησί.
Τέσσερις μαθητές , ο έξι ετών Μουσά Αβτζί, ο επτάχρονος Δημήτρης Κάλπας , η εννιάχρονη d Σοφία Αβτζί και ο εντεκάχρονος Καάν Καλεσί , ήταν εγγεγραμμένοι στο σχολείο το προηγούμενο έτος. Ο δημήτρης Κάλπας επέστρεψε στην Ελλάδα με την οικογένειά του, ενώ ο Καάν Καλεσί εγγράφηκε σε τουρκικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κωνσταντινούπολη, και έτσι οι μαθητές μειώθηκαν σε δύο φέτος, καταλήγει το τουρκικό δημοσίευμα.
Η ιστορία του σχολείου δείχνει την τραγική μοίρα της ελληνικής κοινότητας. Στην Ίμβρο υπάρχουν τέσσερα χωριά με ελληνικής καταγωγής πληθυσμό που κάποτε έφθανε τις 6.000. Σήμερα ζουν περίπου 200 ηλικιωμένοι οι περισσότεροι καθώς για λόγους οικονομικούς αλλά και πολιτικούς μετανάστευσαν σχεδόν όλοι οι κάτω των 50 χρόνων την δεκαετία του ’50 και του ’60.
http://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: