Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Κονίτσης Ανδρέας: Να δώσουν οι πολιτικοί μας όραμα πνευματικό. Να μιλήσουν για Χριστό και Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Κονίτσης
Τα λόγια του Αγίου Κοσμά αντηχούν στ’ αυτιά μας αν και πέρασαν περισσότερα από 200 χρόνια που πρωτοελέχθησαν και πρωτοακούστηκαν. Μιλούσε ο Άγιος για «το ποθούμενο». Κι’ αυτό πότε ; Όταν ήδη είχαν γίνει τα περιβόητα Ορλοφικά με τις φοβερές σφαγές των Ελλήνων το 1770. Κι’ όμως ο Άγιος Κοσμάς έδινε κουράγιο στον κατατρομαγμένο λαό και θέριευε την αποσταμένη ελπίδα.
Έτσι ακριβώς και σήμερα πρέπει να γίνει. Να δώσουν οι πολιτικοί μας όραμα πνευματικό. Να μιλήσουν για Χριστό και Ελλάδα. Να τονώσουν την πίστη και ιδιαίτερα στις καρδιές των νέων μας, που συνεχίζουν να φεύγουν προς το εξωτερικό για την αναζήτηση μιάς καλύτερης ζωής και μιάς επιστημονικής καταξιώσεως. Αν τα νέα ελληνόπουλα έχουν θεμελιώσει την ζωή τους στον Χριστό και στην Ελλάδα, τότε όπου κι αν πάνε θα δοξάζεται το όνομα της Ορθόδοξης Ελλάδος. Διαφορετικά θα γίνουν κοσμοπολίτες και θα ντρέπονται να λέγονται ότι είναι Έλληνες. Γιατί είναι δίδαγμα της Ιστορίας ότι ο Έλληνας αν χάσει την Ορθόδοξη πίστη του θα χάσει και τον Ελληνισμό του.
Ας έχουμε και κάτι άλλο υπ’ όψιν μας. Ο Άγιος Κοσμάς εργάστηκε εθνικά και εκκλησιαστικά ιδίως στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου και υπέστη εκεί μαρτυρικό θάνατο. Χρέος μας είναι εμείς οι νεοέλληνες να μην λησμονούμε την Βόρειο Ήπειρό μας την Ελληνική, που 100 χρόνια από τον περίφημο Αυτονομιακό Αγώνα εξακολουθεί να βρίσκεται στο Γολγοθά της δοκιμασίας της. Είναι οδυνηρή η διάσπαση της Ηγεσίας «μέσα» σε τόσους κρίσιμους καιρούς.
Καί επειδή το φέρνει ο λόγος, πρέπει να πούμε κάτι και για την ελληνικότατη Θράκη, η οποία κινδυνεύει τα έσχατα είτε από την αδιαφορία μας είτε από την κοντόφθαλμη πολιτική μας. Γιά τα δύο αυτά κορυφαία εθνικά θέματα μίλησα εκτενώς κατά την Ιερά Αγρυπνία στη Μονή Μολυβδοσκέπαστης αργά το βράδυ της 14ης Αυγούστου φέτος. Καί μίλησα με την πεποίθηση ότι ακούει ο Θεός. Όμως πρέπει να ακούσουν και να ακούνε και «οι υπό του Θεού τεταγμέναι εξουσίαι» (Ρωμ. ΙΓ΄, 1). Εν τω μεταξύ εμείς ας μένουμε ενωμένοι και μονοιασμένοι ώστε να πραγματοποιείται το σοφόν λόγιον : «Η ισχύς εν τη ενώσει». Καί η Χάρις του Θεού διά πρεσβειών του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού να σκέπει και να ευλογεί όλους. Αμήν.

http://www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: