Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Η Δικαιοσύνη ερευνά κατασκοπεία και απάτη με βιτρίνα δορυφόρους

Δικαιοσύνη ερευνά κατασκοπεία και απάτη με βιτρίνα δορυφόρουςΝέα υπόθεση κατασκοπείας αλλά και απάτης πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος της ΕΥΠ και με την εμπλοκή πρώην ισραηλινών αξιωματούχων ερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, το φθινόπωρο του 2009 οι Ισραηλινοί φέρεται να πίεσαν στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου το Ισραήλ να αναλάβει την εγκατάσταση ειδικού συστήματος «δορυφορικών» προϊόντων στις μυστικές υπηρεσίες. Το οξύμωρο ωστόσο είναι ότι για την ίδια υπόθεση έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις εναντίον πρώην στελεχών της ΕΥΠ επειδή είχαν επιχειρήσει να προμηθευθούν το ίδιο ακριβώς σύστημα από εταιρεία ρωσικών συμφερόντων.
Η σχετική έρευνα διεξάγεται από τον 3ο ανακριτή κ. Δ. Φούκα, ο οποίος ασχολείται με μια σειρά ζητήματα με πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον, όπως η υπόθεση υποκλοπών του 2004, η δραστηριότητα ενός ομογενούς από τις ΗΠΑ που ασχολείται με ερευνώμενες επενδύσεις του Ισραήλ στην Ελλάδα κτλ. Ηδη ο κ. Φούκας, όπως έχει αποκαλύψει «Το Βήμα», εντόπισε έναν ελληνοαμερικανό πράκτορα της CIA (με καταγωγή από την Κάρπαθο) που οργάνωσε το σύστημα υποκλοπών την περίοδο 2004-2005, ενώ έχει συγκεντρώσει στοιχεία για «αμφιλεγόμενες» επενδύσεις Ισραηλινών στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, στο Ελληνικό, στα Ναυπηγεία και αλλού.
Το παρασκήνιο της προμήθειας
Ενα νέο πεδίο έρευνας λοιπόν για τον δικαστικό λειτουργό φέρεται ότι είναι το παρασκήνιο μιας προμήθειας της ΕΥΠ το 2009. Πρόκειται για την προσπάθεια εγκατάστασης και λειτουργίας ενός ειδικού συστήματος ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) «Γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών διασυνοριακής ασφάλειας κατά τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών». Οι ενέργειες απόκτησης του συστήματος ξεκίνησαν το 2005 με προβλεπόμενο κόστος 1,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα χρηματοδοτείτο σε ποσοστό περίπου 75% από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Κατά την «επίσημη» πλευρά του έργου, «θα υπήρχε η δυνατότητα ανάρτησης στο Διαδίκτυο πληροφοριών που θα εξυπηρετούσαν τους πολίτες οι οποίοι ήθελαν να περάσουν τα σύνορα, όπως η ύπαρξη κίνησης στα τελωνεία, οι καιρικές συνθήκες κτλ. Ωστόσο, σύμφωνα με δήλωση τότε υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΥΠ προς «Το Βήμα»,«στόχος ήταν μέσω αυτού του δορυφορικού συστήματος να έχουμε καλύτερο έλεγχο των συνόρων αλλά και εποπτεία σε κρίσιμες ζώνες εντός και εκτός Ελλάδος»
Τον διαγωνισμό για την προμήθεια του συστήματος κέρδισε ελληνική εταιρεία που συνεργαζόταν με ρωσική φίρμα εκμετάλλευσης δορυφορικών προϊόντων. Ωστόσο το 2011 συντάχθηκε πόρισμα των ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης σύμφωνα με το οποίο εντοπίστηκε σειρά παρατυπιών στον διαγωνισμό. Ετσι, μετά τις εκλογές του φθινοπώρου του 2009, η νέα διοίκηση της ΕΥΠ ζήτησε την απένταξη του έργου από τα χρηματοδοτούμενα με κοινοτικά κονδύλια προγράμματα, ενώ προχώρησε η διαδικασία ποινικών διώξεων εναντίον των στελεχών της ΕΥΠ που προωθούσαν την αγορά του «ρωσικού συστήματος». Τότε στελέχη των μυστικών υπηρεσιών είχαν υποστηρίξει ότι «η απόρριψη του ρωσικού συστήματος έγινε ύστερα από πιέσεις αξιωματούχων της λεωφόρου Κατεχάκη και άλλων πολιτικών παραγόντων».
Η νέα διάσταση
Πλέον η έρευνα του 3ου ανακριτή δίνει μια νέα διάσταση στην υπόθεση. Πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν ότι συγκεντρώθηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία «η απόρριψη του ρωσικού συστήματος έγινε πιθανόν ύστερα από πιέσεις πρώην στελεχών της Μοσάντ που ήσαν σύμβουλοι της ισραηλινής κυβέρνησης και οι οποίοι είχαν σχετικές συναντήσεις στην Αθήνα με κυβερνητικούς παράγοντες». Οι Ισραηλινοί εμφανίζεται να μίλησαν για κίνδυνο κατασκοπείας από τους «ρωσικούς δορυφόρους» και ζήτησαν την προώθηση των ισραηλινών δορυφορικών καταγραφών.
Παράλληλα η ίδια ομάδα ισραηλινών αξιωματούχων φέρεται την ίδια περίοδο, το 2009, να είχε επαφές και για άλλα ζητήματα «επενδύσεων» στην Ελλάδα οι οποίες ήσαν αμφιλεγόμενες και πιθανόν γι’ αυτές να ασκηθούν ποινικές διώξεις. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τις συναντήσεις των Ισραηλινών ρύθμιζε και το 2009 ο προαναφερόμενος ομογενής πράκτορας από τις ΗΠΑ που οργάνωσε το σύστημα υποκλοπών την περίοδο 2004-2005. Ωστόσο ο ίδιος επεσήμανε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι «αγνοεί πλήρως τα αναφερόμενα για ενδιαφέρον των Ισραηλινών για το σύστημα της ΕΥΠ».Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 26 Μαρτίου 2014
Το Βήμα Online
http://www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: