Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

"Πάντα μοι έξεστιν..."Κυριακή Ασώτου Απόστολος: Α' Κορ. στ' 12-20


Του Φώτιου Ν. Ντόντου, επ. Σχολάρχη Εκκλ/κής Εκπ/σης
Αυτό ήταν το φιλοσοφικό επιχείρημα των Κορινθίων για να δικαιολογήσουν τη συμπεριφορά τους στη ζωή. Όλα μου επιτρέπονται, δεν συμφέρουν όμως όλα τονίζει ο Παύλος. Όλα μου επιτρέπονται, εγώ όμως δεν θα αφήσω τίποτε να με κυριέψει συνεχίζει ο απόστολος του Χριστού. Αφού είμαστε άνθρωποι ελεύθεροι και αυτεξούσιοι, τόνιζαν οι Κορίνθιοι, ο καθένας μας μπορεί να κανονίζει όπως αυτός θέλει τη ζωή του, χωρίς ηθικούς φραγμούς, χωρίς κοινωνικούς περιορισμούς, χωρίς παρατηρήσεις ότι αυτό επιτρέπεται ή αυτό δεν συμφέρει, προς εναρμόνιση της ελευθερίας και του αυτεξουσίου μας με το συμφέρον και το καθήκον μας, ο Παύλος δίνει τους δύο αυτούς σπουδαίους κανόνες για την πορεία της ζωής μας:
"Πάντα μοι έξεστιν, αλλ' ου πάντα συμφέρει. Πάντα μοι έξεστιν, αλλ' ουκ εγώ εξουσιασθήσομαι υπό τινός". Είναι παρατηρημένο πως πολλές φορές, ότι μας αρέσει υποχωρεί στο ό,τι μας συμφέρει. Επομένως, το δόγμα των Κορινθίων "πάντα μη έξεστιν" των ανόμων, ο Παύλος αντέτασσε το ανθρώπινο αυτεξούσιο, που κανονίζεται και από το συμφέρον και το καθήκον. Πιο όμως είναι το συμφέρον, που πρέπει να υπολογίζεται από το αυτεξούσιό μας; Το Χριστιανικό μας συμφέρον είναι, κατά την διδασκαλίαν του Κυρίου μας, η σωτηρία της ψυχής μας, η κληρονομία της αιώνιας ζωής. Την απώλεια αυτών, καμία άλλη κατάκτηση δεν μπορεί να τα αντικαταστήσει. Γι' αυτό ο Κύριός μας ρωτάει με τόνο χτυπητό: Τι θα ωφεληθεί ο οποιοσδήποτε αν καταφέρει να κερδίσει ολάκερο τον κόσμο κι ύστερα απ' αυτόν, τη μεγάλη και κερδοφόρο επιχείρηση, χάσει τη μια και μοναδική ψυχή του; Τα δυο μεγέθη, κόσμος και ψυχών, είναι τόσο διαφορετικά, που δεν συγκρίνονται. Η αξία ολόκληρου του κόσμου, δεν ισοφαρίζει την αξία της μιας και μοναδικής ψυχής.
Το ανώτερο είναι η ψυχή μας και αυτή είναι το συμφέρον μας· και ο Παύλος εδώ θέτει το συμφέρον μας πάνω από το σώμα μας. Τονίζει ότι συμφέρον μας είναι να κανονίζουμε έτσι τα βιοτικά μας πράγματα, ώστε να διευκολύνουμε τη χριστιανική ζωή μας και ν' ανήκουμε στον Κύριο απερίσπαστα (Α' Κορ. ζ' 35). Και δεν πρέπει να ενδιαφερόμαστε μόνο για το άτομό μας· οφείλουμε να ενδιαφερόμαστε και για το συμφέρον των άλλων. "Μη δεις το εαυτού ζητείτω, αλλά το του ετέρου έκαστος" (Α' Κορ. ι' 24) λέγει ο Παύλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: