Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Ρόδος: Παρέμβαση εισαγγελέα για τα νεκρά ελάφια στο Δημοτικό Ελαφοκομείο

 

 on 19/03/2024

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, μετά τις εικόνες που είδαν τον φως της δημοσιότητας με νεκρά ελάφια (Πλατώνια – Dama dama) στο Δημοτικό Ελαφοκομείο, στην περιοχή Ροδίνι.

Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου των ζώων και αν αυτά έχουν υποστεί βασανισμό. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το rodiaki.gr, θα κληθούν να καταθέσουν τόσο εθελοντές που δημοσιοποίησαν το θέμα μέσω του διαδικτύου αναρτώντας σχετικές φωτογραφίες, όσο και στελέχη της Φιλοζωικής Ρόδου, αλλά και των αρμοδίων υπηρεσιών.

Κατά το ίδιο μέσο, το πρωί της Τρίτης (19/3) η πρόεδρος της Φιλοζωικής Γιούλα Διμέλη κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, μαζί με φωτογραφίες νεκρών ελαφιών που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο από εθελοντές. Σύμφωνα με την αναφορά της Φιλοζωικής, οι φωτογραφίες «απεικονίζουν πολλά νεκρά ελάφια σε χώρο ο οποίος υποτίθεται ότι φροντίζεται». Επίσης τονίζεται ότι «η εξόντωση των ζώων λόγω ασιτίας και έλλειψης νερού είναι προφανής» και ζητείται να γίνουν οι νόμιμες ενέργειες για το θέμα.

Δήμος Ρόδου: Θα αποδοθούν ευθύνες

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής Ρόδου, έγινε γνωστό ότι αναλαμβάνονται άμεσες πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης, αμέσως μόλις ενημερώθηκε για την κατάσταση, έδωσε εντολή για την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Ανάπτυξης Θωμάς Κώστας και οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Αστικής Ανάπτυξης Γιάννης Μητσού και Μέριμνας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς Μιχάλης Θωμάτος, μετέβησαν το πρωί της Τρίτης στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Ελαφοκομείου.

ΕΔΕ για την κατάσταση στο Ελαφοκομείο

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Κώστας, παρήγγειλε ΕΔΕ και ζήτησε άμεση διερεύνηση για να αποδοθούν ευθύνες, όπου αντιστοιχούν, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Δημοτικό Ελαφοκομείο Ρόδου.

Παράλληλα, με προσωπική παρέμβαση του δημάρχου Ρόδου, ξεκινούν άμεσες εργασίες καθαρισμού και εξωραϊσμού τού περιβάλλοντος χώρου του Δημοτικού Ελαφοκομείου, με πρωταρχικό στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ελαφιών και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Όπως τονίζεται από τον δήμο Ρόδου, «έπειτα από την αυτοψία του αντιδημάρχου Θωμά Κώστα και με βάση τις εκτιμήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, προκύπτει ότι η ντροπιαστική κατάσταση που επικρατεί στο Ελαφοκομείο είναι αποτέλεσμα εγκατάλειψης πολλών μηνών, ενώ στο πλαίσιο ανάληψης των καθηκόντων του δεν έγινε καμία ενημέρωση για τις συνθήκες διαβίωσης των ελαφιών».

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ζήτησε εγγράφως πλήρη αναφορά από την υπεύθυνη κτηνίατρο του Ελαφοκομείου για τη λειτουργία του αλλά και τις προτάσεις της για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ έπειτα από την αυτοψία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών δόθηκε εντολή για τον ενταφιασμό όλων των νεκρών ζώων, προκειμένου να προστατευθούν τα ζώντα ελάφια αλλά και η δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τον δήμο Ρόδο, διαπιστώθηκε επάρκεια νερού και φαγητού, ωστόσο γίνεται διερεύνηση για να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τα ελάφια, τα οποία είναι όλα αρσενικά.

«Η κατάσταση στο Ελαφοκομείο της Ρόδου δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν, γι΄ αυτό και ως δημοτική Αρχή ενεργήσαμε άμεσα για τη διευθέτηση των προβλημάτων λειτουργίας με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ελαφιών και την αξιοποίηση του χώρου του Ελαφοκομείου. Οι διαβεβαιώσεις που λάβαμε είναι πως τα ελάφια δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης, αυτό όμως δεν απαλλάσσει κανέναν από τις ευθύνες για την ντροπιαστική κατάσταση του Ελαφοκομείου που είναι απόρροια εγκατάλειψης και αδιαφορίας πολλών μηνών, ακόμα και ετών», δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Κώστας μετά από την αυτοψία στο Δημοτικό Ελαφοκομείο.

Πηγή: rodiaki.gr, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: