Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Ο ΕΟΔΥ αποκάλυψε ότι καταγράφει ως θανάτους κοροναϊού όσους έχουν θετικό τεστ, ασχέτως άλλης αιτίας

 

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Μετά από 20 μήνες πανδημίας ο ΕΟΔΥ κάλεσε για πρώτη φορά τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με θέματα υγείας για ενημέρωση αλλά και προς επίλυση αποριών.

Όπως ήταν εύλογο υπήρχαν αρκετές απορίες και πάρα πολλά κενά στην ενημέρωση και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης αλλά και ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής, εκλήθησαν να επιλύσουν

Σε ένα από τα σοβαρότερα θέματα που εκλήθησαν να αποσαφηνίσουν ήταν πώς καταγράφονται οι θάνατοι. Έτσι αποκαλύφθηκε προς έκπληξη όλων ότι οι θάνατοι που καταγράφονται στην Ελλάδα είναι με βάση τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όλοι οι ασθενείς που έχουν θετική PCR, ασχέτως αν πεθάνουν από κάτι άλλο, καταγράφονται ως θάνατοι κοροναϊού. Ακόμα και αν έχουν αναρρώσει από τον ιό.

Αυτό διαφοροποιεί την καταγραφή των θανάτων όπως γίνεται σε άλλες χώρες όπως στην Μεγάλη Βρετανία, που καταγράφονται οι θάνατοι μόνο εάν συμβούν σε διάστημα 28 ημερών από την καταγραφεί θετικού PCR ή από την Ισπανία που εκεί μετρούν τους θανάτους που έχουν καταγραφεί σε διάστημα 30 ημερών.

Όπως είναι απόλυτα κατανοητό αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην σύγκριση της αντιμετώπισης της πανδημίας στην χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες.

Σε ερώτηση του medlabnews.gr πόσο θα ήταν οι θάνατοι αν καταγράφονταν όπως στην Αγγλία (28 ημέρες) ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ απάντησε ότι θα ήταν τουλάχιστον 20% λιγότεροι.

Όπως είναι κατανοητό άλλο είναι να μιλάμε για 17000 θανάτους και άλλο για 13600 και άλλο είναι να μιλάμε για 70 θανάτους την ημέρα και άλλο για 55. Αν και πιστεύουμε ότι το 20% πρέπει να είναι πολύ περισσότερο.

Έτσι γίνεται και κατανοητό ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την Σουηδία με την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της πανδημίας αφού η Σουηδία καταγράφει μόνο τα περιστατικά που είχαν ήδη θετικό τεστ πριν μπουν σε νοσοκομείο και μόνο αυτά. Μήνες είναι που το φωνάζαμε αυτό αλλά ακόμα και καθηγητές που βγαίνουν στα κανάλια αλλά και πολιτικοί συνεχίζουν να συγκρίνουν την Σουηδία ως επιτυχημένο παράδειγμα.

Τέλος είναι τεράστιο λάθος η επίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων που χρόνια ασχολούνται με την υγεία γίνεται 20 μήνες μετά. Στην ενημέρωση ετέθησαν πολύ σοβαρά ερωτήματα για πάρα πολλά θέματα και έγινε προσπάθεια να αποσαφηνιστούν παρανοήσεις που τόσους μήνες επικοινωνούνται λανθασμένα. Γι αυτό και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ υποσχέθηκε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αρκετές ενημερώσεις.

https://medlabgr.blogspot.com/2021/11/o-eody-apokalypse-oti-katagrafei-os-thanatous-koroanaiou-osous-echoun-thetiko-test-aschetos-allis-aitias.html#gsc.tab=0

σημείωση ελ.εκκ.  ο τονισμός δικός μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: