Σαν σήμερα 11/3/2019 απεβίωσε ο κορυφαίος ιστορικός Σπύρος Βρυώνης. Σπούδασε κλασσική ελληνική φιλολογία και αρχαιολογία στην Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών και έκανε το μεταπτυχιακό του στη Βυζαντινή Ιστορία στο Χάρβαρντ. Το διδακτορικό του (επίσης στο Χάρβαρντ) αφορούσε την εσωτερική ιστορία του Βυζαντίου κατά τα ταραγμένη έτη του 11ου αιώνος από το 1057 (άνοδος στον θρόνο του Ισαακίου Κομνηνού) έως το 1081 (άνοδος στο θρόνο του ανηψιού του Αλεξίου Κομνηνού, του ιδρυτού της Δυναστείας των Κομνηνών). Ο τίτλος της διπλωματικής του ήταν: "The internal history of Byzantium during the time of troubles, 1057-81".
Ο Σπύρος Βρυώνης, εκτός των άλλων, συνέγραψε ένα καταπληκτικό πόνημα με τίτλο: "Η παρακμή του μεσαιωνικού ελληνισμού στη Μικρά Ασία και η διαδικασία του εξισλαμισμού (11ος-15ος αιώνας)". Εκεί αναφέρει αναφέρει τους παράγοντες που οδήγησαν στην κατάρρευση του Βυζαντίου, οι οποίοι ήταν:
1.Ενοικίαση του δικαιώματος της φοροσυλλογής και επέκτασή της.
2. Η πώληση αξιωμάτων.
3. Η υποτίμηση του νομίσματος μέσω της νόθευσής του με ευτελή μέταλλα.
4. Η απονομή της εξκουσσείας και της πρόνοιας.
5. Η παραχώρηση εμπορικών προνομίων στη Βενετία.
6. Τα εκτεταμένα σύνορα και η ανομοιογένεια των πληθυσμών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν Εθνικά & Θρησκευτικά προβλήματα (π.χ Αρμενία, Ιβηρία, Σλάβοι Βορείου Βαλκανικής)
Εκτός αυτών είχαμε την παράταξη των Πολιτικών-Γραφειοκρατών η οποία:
1. Περιελάμβανε ορισμένες αριστοκρατικές οικογένειες.
2. Επίσης περιελάμβανε τους ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους της κεντρικής διοίκησης, καθηγητές και όσους είχαν εισχωρήσει στον κυβερνητικό μηχανισμό.
3. Όλοι αυτοί ήταν συγκεντρωμένοι στην Κωνσταντινούπολη, δίπλα στον αυτοκράτορα, επηρεάζοντας την κεντρική πολιτική σκηνή.
4. Ήλεγχαν τον στόλο και τα στρατεύματα κοντά στην πρωτεύουσα.
5. 'Ηλεγχαν την οικονομία.
Τα δραματικά γεγονότα του 11ου αιώνος εξάρθρωσαν τους πολιτικούς, οικονομικούς και θρησκευτικούς θεσμούς, οι οποίοι προσέφεραν ομοιογένεια στη ζωή των κατοίκων της Μικράς Ασίας, ενώ ταυτόχρονα ενσωμάτωναν αυτούς τους πληθυσμούς σε έναν οργανισμό επικεντρωμένο στην Κωνσταντινούπολη.
Οι βυζαντινοί ιστορικοί του 11ου, 12ου, 13ου και 14ου κατανόησαν ότι η πολιτική κατάκτηση των Σελτζούκων και ακολούθως των Οθωμανών εξασφάλισε τον πολιτισμικό θρίαμβο του ισλάμ και την παρακμή του βυζαντινού πολιτισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου