Author: Kioy
Τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να βλέπουμε ολοένα και περισσότερα Ελληνικά χειροποίητα ποδήλατα. Δεν ήταν όμως συνηθισμένα ποδήλατα πόλης ή αναψυχής. Ήταν ειδικά ποδήλατα, είτε βουνού, είτε δρόμου. Σχεδιασμένα από λευκή κόλα χαρτί, «κομμένα» και «ραμμένα» κυριολεκτικά στην χώρα μας. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ποδήλατα είναι το Imionos της Dromon.
Τι είναι ο Ημίονος;
Είναι ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό ποδήλατο το οποίο έχει την δυνατότητα μεταφοράς υψηλών φορτίων σε όλα τα εδάφη. Πρόκειται για ένα ποδήλατο μιας ιδιαίτερης κατηγορίας, της «Long tail fat cargo e-bike». Ο σχεδιασμός του έχει βασιστεί σε 3 σημεία:
- Στα ανερχόμενα «cargo» ποδήλατα τα οποία δίνουν την δυνατότητα μεταφοράς υψηλών φορτίων ή συνεπιβάτη,
- Είναι fatbike -οι τροχοί του είναι αρκετά μεγαλύτεροι από ότι σε ένα κλασικό ποδήλατο- δίνονατας την δυνατότητα κίνησης ανεξαρτήτως του εδάφους,
- Είναι ηλεκτρικά υποβοηθούμενο. Με αυτόν τον τρόπο πολλαπλασιάζεται η δύναμη του αναβάτη επιτρέποντας την κάλυψη μεγαλύτερων αποστάσεων, μοναδική ευκολία στις ανηφορικές κλίσεις και την πιο ξεκούραστη μετακίνηση.
Ο Ημίονος έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορέσει να αντικαταστήσει κατά ένα μεγάλο μέρος το αυτοκίνητο ή την μηχανή -για την κάλυψη μετρίων καθημερινών αποστάσεων. Το πρωτότυπο έχει καλύψει περισσότερα από 4500 χιλιόμετρα, με καθημερινή χρήση.
Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όχημα περιπολιών από διασωστικές ομάδες, ή να χρησιμοποιηθεί ως «μουλάρι» κατά την εποχή του μαζέματος των ελιών.
Ηλεκτρική υποβοήθηση/ επιδόσεις.
Ο σχεδιασμός του Ημίονου βασίζεται στην ηλεκτρική υποβοήθηση. Το ηλεκτρικό σύστημα δίνει την δυνατότητα στον αναβάτη να επιλέξει το επίπεδο υποβοήθησης με κλίμακα ανά 100W, με την μέγιστη υποβοήθηση να φτάνει τα 1200W. Αυτό του επιτρέπει να μπορεί να κινηθεί με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 50 χιλιόμετρα σε δασικούς δρόμους. Στην πράξη όμως αυτό το επίπεδο υποβοήθησης χρειάζεται μόνο όταν το ποδήλατο έχει πλήρες φορτίο.
Το σύστημα είναι πλήρως προγραμματιζόμενο με δυνατότητα κλειδώματος και περιορισμού ισχύος στα νόμιμα επιτρεπτά όρια των 250 και 500 Watt ανά κατηγορία με βάση την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κίνηση εντός δρόμου.
Η μπαταρία είναι 52V 11,6 Ah, ζυγίζει 3,7 κιλά, μπορεί να αφαιρεθεί από το ποδήλατο και επιπλέον είναι αδιάβροχη. Η μέγιστη αυτονομία του ποδηλάτου φτάνει τα 60 χιλιόμετρα -σε συνθήκες χωρίς φορτίο- ενώ όταν υπάρχει φορτίο μπορεί αν διανύσει μέχρι 30 χιλιόμετρα. Σε αυτό βέβαια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και το είδος του εδάφους όπου κινείται το ποδήλατο. Στην πράξη ο άπλετος αποθηκευτικός χώρος του ποδηλάτου επιτρέπει την μεταφορά περισσότερων της μιας μπαταρίας προσδίδοντας πολλαπλάσια αυτονομία (πχ. 4 πακέτα μπαταριών συνολικής χωρητικότητας περίπου 2,5 kWh και βάρους 15 κιλών μπορούν να προσδώσουν αυτονομία 240 χιλιομέτρων). Η φόρτιση ενός πακέτου μπαταρίας διαρκεί 1,5-3,5 ώρες ανάλογα με το μέγεθος του φορτιστή. Το κόστος φόρτισης και χρήσης για 60 Km αντιστοιχεί σε περίπου 9 λεπτά του ΕΥΡΏ (στην Ελλάδα), ενώ η ζωή της μπαταρίας μπορεί να ανέλθει στους 1500 κύκλους φόρτισης.
Εργονομία.
Το ποδήλατο είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους ενήλικες -ανεξαρτήτως ύψους και φύλλου. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το χαμηλό του ύψος -περίπου όσο ένα γυναικείο ποδήλατο βουνού- κάνοντας τον χειρισμό του ακόμη πιο εύκολο σε τεχνικά εδάφη. Το βάρος του Ημίονου ανέρχεται στα 32 κιλά, αλλά αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να προβληματίσει ακόμη και τον πιο αδύναμο αναβάτη καθώς έχει την ηλεκτρική υποβοήθηση.
Σχεδιασμός / Κατασκευή.
Ο αρχικός σχεδιασμός του ποδηλάτου έγινε σε ηλεκτρονικά σχεδιαστικά προγράμματα τύπου CAD. Είναι κατασκευασμένο από χρωμομολυβδενιούχο ατσάλι υψηλής αντοχής (25CrMo4). Για να υπάρχει επαναληψιμότητα στην κατασκευή έχει κατασκευαστεί ένα ειδικό «τραπέζι» το οποίο δίνει την δυνατότητα στον Δημήτρη Πατούνη (σχεδιαστής και κατασκευαστής) να μπορεί να φτιάξει όμοια ποδήλατα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό λόγω της ιδιαιτερότητας του ποδηλάτου. Όλα τα πρωτότυπα εξαρτήματα κατασκευάστηκαν σε εργαλειομηχανές τύπου CNC στο νησί της Λέσβου, όπως επίσης στο νησί έγινε και η ηλεκτροστατική βαφή, αλλά και οι βάσεις στήριξης της σχάρας, οι τσάντες μεταφοράς και όλα τα μη τυποποιημένα περιφερειακά του ποδηλάτου.
Ένα σημείο όπου θα πρέπει να παραμείνουμε είναι η κατασκευή των μπαταριών, η οποία γίνεται εξολοκλήρου από τον Δημήτρη. Για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται τελευταίας τεχνολογίας κελιά μπαταριών ιόντων λιθίου (Li-On) της Panasonic και ένα πλήρως προγραμματιζόμενο σύστημα ελέγχου. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας αναμένεται να ξεπερνάει τους 1500 κύκλους φόρτισης -περίπου 6 χρόνια χρήσης- ενώ δουλεύει απροβλημάτιστα ακόμη και σε ακραίες θερμοκρασίες που παρατηρούνται στα Ελληνικά νησιά κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
Για να υλοποιηθεί το Imionos project χρειάστηκε να περάσουν περισσότεροι από 18 μήνες εργασίας.
Ο κύριος στόχος για τον Ημίονο είναι να βρεθεί στην αγορά του εξωτερικού ως κατά παραγγελία ποδήλατο ειδικής χρήσης καθώς έχει παρουσιαστεί ήδη στην Eurobike.
Ποιος είναι ο Δημήτρης Πατούνης. Σύντομο βιογραφικό.
Ο Δημήτρης Πατούνης κατάγεται από το Σκόπελο Γέρας. Σπούδασε πληροφορική στα Ιωάννινα και μηχανικός σχεδιασμού αυτοκίνητων στο Coventry της Αγγλίας. Μέτα το πέρας των σπουδών εργάστηκε για 5 χρόνια στην αυτοκινητοβιομηχανία Lotus στην Βρετανία ως μηχανικός συστημάτων για υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα. Στην συνέχεια εργάστηκε για άλλα 4 χρόνια ως μηχανικός λογισμικού για την GL-GH, μια πολυεθνική εταιρία σχεδιασμού ανεμογεννητριών. Εκεί συμμετείχε στην ομάδα που ανάπτυξε την τότε μεγαλύτερη ανεμογεννήτρια στον κόσμο, ένα πρωτότυπο των 7 MW για την βιομηχανία Samsung. Επέστρεψε στην Λέσβο το καλοκαίρι του 2014 και παρά τις αβίωτες οικονομικά συνθήκες αποφάσισε να ασχοληθεί με την κατασκευή χειροποίητων ηλεκτρικών ποδηλάτων τα οποία πιστεύει ότι αποτελούν μια από τις πλέων βιώσιμες και οικολογικές λύσεις μετακίνησης σήμερα και στο άμεσο μέλλον. Ο Δημήτρης προσπαθεί να προωθήσει το μοναδικό αυτό ποδήλατο στις αγορές του εξωτερικού και εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον να ξεκινήσει στο εγγύς μέλλων την κατά παραγγελία κατασκευή του.
Ακολουθήστε το Imionos Project της Dromon.
https://sela.gr/imionos-project-dromon/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου