Έφυγε από κοντά μας και μετέβη από την γη στα ουράνια, ο αξιολογότατος
Διδ. Συνταγματικού Δικαίου και διαπρεπής Νομικός Γεώργιος Κρίππας
Ο Γεώργιος Κρίππας γεννήθηκε και ανατράφηκε στο Ναύπλιο, σπούδασε νομικά στην Ελλάδα, Γερμανία και Γαλλία και υπηρέτησε επί 30ετία στο Υπουργείο Προεδρίας Κυβερνήσεως, ως διευθυντής της νομικής υπηρεσίας. Ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου με βαθμό άριστα και βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, δύο φορές, για τα επιστημονικά του έργα. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Εξωτερικό σε Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια περί τις 200 φορές και δίδαξε νομικά θέματα σε διάφορες σχολές και Πανεπιστήμια.
Υπήρξε μέλος Συνοδικών Επιτροπών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία του έχει απονείμει τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου για τις υπηρεσίες του προς την Εκκλησία.
Υπήρξε επίσης άριστος ερευνητής και νομικός, συγγραφέας πολλών βιβλίων, μελετών και άρθρων, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, τα περισσότερα των οποίων αναφέρονται στη νομική προστασία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ενώ συμμετείχε σε πληθώρα διεθνών επιστημονικών συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υποστηρίζοντας τα δίκαια της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Επίσης έχει μεταφράσει και δημοσιεύσει στον ελληνικό νομικό τύπο τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίες αναφέρονται στην προστασία της Εκκλησίας.
Υπήρξε ένας βαθυστόχαστος ερευνητής, με άψογη και απόλυτα πειστική επιστημονική επιχειρηματολογία, με υπέροχη στρατηγική στην ανάπτυξη και στήριξη των θέσεών του, ένας χείμαρρος ουσιαστικού λόγου, που οδηγούσε σε βαθύ προβληματισμό. Ήταν αληθινός επιστήμονας, που γνώριζε άριστα, όσο ελάχιστοι, τον χώρο της επιστήμης του.
Υπήρξε ακόμη, όχι απλώς νομικός επιστήμονας, αλλά δάσκαλος και απίστευτος γνώστης της νομοθεσίας και νομολογίας, σε θέματα ελληνικής και ευρωπαϊκής θρησκευτικής εκπαίδευσης, με πρόσφορη πάντοτε στη μνήμη του μια κωδικοποιημένη σχετική Βιβλιοθήκη για νομικά θέματα, με ξεχωριστές νομικοσυνταγματικές ικανότητες.
Η Πανελλήνια ‘Ενωση Θεολόγων αποχαιρετά τον σπουδαίο άμισθο νομικό της σύμβουλο και μεγάλο ευεργέτη της Γεώργιο Κρίππα, με αισθήματα αγάπης και ευγνωμοσύνης, διότι σε χαλεπούς καιρούς, στήριξε νομικά και αποτελεσματικά τον ορθόδοξο θεολογικό χαρακτήρα του Μαθήματος των Θρησκευτικών στο πλαίσιο της αγιοπνευματικής παραδόσεως.
Ο Γεώργιος Κρίππας, εκτός των άλλων, υπήρξε και ένας υπέροχος άνθρωπος, που η Πανελλήνια Ένωση θα τον τιμά πάντοτε ως αληθινό, μαχητικό και ασυμβίβαστο Χριστιανό σε θέματα πνευματικής ζωής και στους αγώνες του υπέρ της Χριστιανικής πίστεως και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Υποστήριξε τη διατήρηση της θρησκευτικής ελευθερίας και της σχολικής χριστιανικής αγωγής και αγωνίστηκε, αμυντικά, σε όλες τις φάσεις της πολεμικής που ασκήθηκε σε βάρος του ορθόδοξου χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, κατά τα τελευταία χρόνια.
Το κενό που αφήνει πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο. Αποτέλεσε για όλους μας πρότυπο καρτερικότητας, ευγένειας, ήθους και προσήλωσης στην πραγμάτωση των στόχων που θέτει κάποιος. Βοηθούσε όλους τους Θεολόγους, που ζητούσαν τη νομική του στήριξη, με απόλυτη ανιδιοτέλεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γεώργιος Κρίππας, σε άρθρο του, υποστηρίζει, με ισχυρή επιστημονική επιχειρηματολογία, ότι το ορθόδοξο μάθημα των Θρησκευτικών «πέραν των γνώσεων και των στοιχείων της θρησκείας, που μεταδίδει εις τον μαθητήν, παρέχει εις αυτὸν και ηθικὴ διδασκαλία και ηθικὲς αρχές, οπότε το μάθημα αυτὸ, εκτὸς των άλλων, διαπλάθει και τον αυριανὸ υπεύθυνο, έντιμο και ηθικὸ πολίτη».
Ως προς τα νέα πολυθρησκειακά Θρησκευτικά, που από το 2011 έως και σήμερα γίνονται προσπάθειες να διδαχθούν στα σχολεία της χώρας, ο Γεώργιος Κρίππας, σε πρόσφατο άρθρο του, αναφέρει ότι «με τη νέα ύλη του μαθήματος των Θρησκευτικών επιδιώκεται «η άσκηση αξιόποινου προσηλυτισμού. Σε άλλες χώρες διδάσκεται μάθημα αντίστοιχο προς την επικρατούσα εκεί θρησκεία. Όσο για τον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών στην Ελλάδα, δεν υπάρχει τέτοιου είδους μάθημα πολυθρησκευτικό σε άλλη χώρα της Ε.Ε.».
Μετά από προσφυγή θεσμών και προσώπων, μεταξύ αυτών και της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, εναντίον των Προγραμμάτων αυτών, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τέσσερις πρόσφατες αποφάσεις του για το Μάθημα των Θρησκευτικών (κατά το 2018 και 2019), δικαίωσε πλήρως τον Γεώργιο Κρίππα και τους νομικούς που αγωνίστηκαν μαζί του υπέρ της Πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων και ακύρωσε, ως μη ορθόδοξα και αντισυνταγματικά, αυτά τα ακατάλληλα για την ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης των μαθητών/τριών Προγράμματα.
Ο Γεώργιος Κρίππας, αγωνίστηκε υπέρ της πίστεως του Χριστού και υπέρ της χριστιανικής Εκκλησίας, με ακράδαντη χριστιανική πίστη, μεγάλη σοφία, πλούσια αγάπη και ακατάβλητη ελπίδα, παραδίδοντας το Πνεύμα του –συμβολικά, στις 17 Σεπτεμβρίου, ημέρα εορτής των αντίστοιχων με τις αρετές αυτές Αγίων Γυναικών, Σοφίας, Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδος– στα χέρια Εκείνου που αγάπησε παιδιόθεν «ἐξ ὅλης τῆς καρδίας του καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς του καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας του».
Είμαστε βέβαιοι και ελπίζουμε μετ΄ ευχών και προσευχών ότι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, που κρίνει δικαίως και αποδίδει σε κάθε άνθρωπο τα πνευματικά και αιώνια αγαθά που κέρδισε, αναλόγως των έργων αυτού, θα δικαιώσει και εν τω Ουρανώ και θα κατατάξει, εν χώρα ζώντων και δικαίων, τον αείμνηστον δούλον του Θεού Γεώργιον Κρίππα.
Γεωργίου Κρίππα είη η μνήμη άληστος και αιώνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου