Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

«Πληγές του Φθινοπώρου» - 28/9/2018 | Αθήνα | CineΡήξη


63 χρόνια από τα «Σεπτεμβριανά » του 1955 της Κωνσταντινούπολης
Το cineρήξη διοργανώνει κύκλο προβολών με θέμα «Ημέρες Μνήμης«. Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στις 8.00 μμ θα προβάλλει την  ταινία «Πληγές του Φθινοπώρου« σε σκηνοθεσία Τομρίς Γκιριτλίογλου. Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση. Στον χώρο πολιτικής και πολιστισμού «Ρήγας Βελεστινλής», Ξενοφώντος 4 Σύνταγμα. 
 Είσοδος ελεύθερη
«Πληγές του Φθινοπώρου»
 σε σκηνοθεσία Τομρίς Γκιριτλίογλου
με τους: Μουράτ Γιλντιρίμ, Μπερέτ Σαάτ, Οκάν Γιαλαμπίκ
Το Σεπτέμβριο του 1955 βίαια γεγονότα ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη. Εξαγριωμένοι και, όπως αποδείχτηκε, κατευθυνόμενοι Τούρκοι εθνικιστές εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον ελληνικών σπιτιών και καταστημάτων, τα κατέστρεψαν ολοσχερώς και τα λεηλάτησαν χωρίς κανέναν οίκτο. Φυσικά, η επίσημη τουρκική Ιστορία αποσιώπησε τα γεγονότα που χαράχθηκαν, όμως ανεξίτηλα, στη μνήμη όσων τα έζησαν.
54 χρόνια αργότερα, μια τουρκική ταινία τολμά να αποκαλύψει όλες τις φρικαλεότητες εκείνου του φθινοπώρου, που αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τον ελληνικό πληθυσμό της Πόλης. Το κάνει μάλιστα με τρόπο τόσο ρεαλιστικό που συγκλονίζει ακόμη και τους θεατές της γειτονικής χώρας, οι οποίοι έκπληκτοι από όσα έκαναν πολλοί από τους πατεράδες τους και τους παππούδες τους, συνέρρεαν στις κινηματογραφικές αίθουσες μαζικά, σαν ένα είδος «συγγνώμης».
Υπόθεση: 1955, στην όμορφη περιοχή Πέρα της Κωνσταντινούπολης. Ο Μπεχτσέτ είναι ο γιος του εύπορου Τούρκου Καμίλ Εφέντι, ο οποίος έχει μεγάλη δύναμη και επιρροή στις Αρχές του κράτους. Ο Μπεχτσέτ είναι ιδεαλιστής και εθνικιστής και ενώ είναι αρραβωνιασμένος με την Νεμίκα, ερωτεύεται το κορίτσι που βλέπει στο απέναντι παράθυρο του σπιτιού του. Είναι μια Ελληνίδα, η Έλενα. Καθώς ο έρωτας των δύο νέων μεγαλώνει, ξεσπούν τα βίαια γεγονότα του Σεπτέμβρη του 1955, οπότε Τούρκοι εθνικιστές έκαναν επιθέσεις και καταστροφές σε ελληνικά σπίτια και καταστήματα. Η αγάπη τους παλεύει να υπερασπιστεί τον εαυτό της, καθώς τα συμβάντα τους τοποθετούν σε αντίπαλες πλευρές…
-- 
Περιοδικό Άρδην
Διευθ.: Ξενοφώντος 4, Αθήνα, 10557
Τηλ.: 2103826319, 2103802644
Ιστότοπος: www.ardin-rixi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: