Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Να θυμηθούν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. -Σκάρος.


"ΣΚΑΡΟΣ " μουσικό κομμάτι (σόλο φλογέρα) - Παίζει ο Αριστείδης Βασιλάρης

Η λέξη σκάρος προέρχεται από τη λέξη σκαρίζω. Βγαίνουν τα αιγοπρόβατα από το μαντρί και σκορπίζουν στη πλαγιά για να βοσκήσουν. 
Σκάρος ήταν το νυχτερινό βόσκημα των αιγοπροβάτων την άνοιξη και το χειμώνα, τότε που χόρταιναν βοσκή την ημέρα από το πολύ το χόρτο, που φύτρωνε και μόλις βράδιαζε έπεφταν για ύπνο. Κατά τα μεσάνυχτα τα σήκωνε ο τσοπάνος και τα βγαζε στη βοσκή για λίγες ώρες.
Στη πλαγιά του βουνού ο βοσκός μέσα στη σιγαλιά της νύχτας έπαιζε τη φλογέρα του. 
Ο σκοπός του "Σκάρου" είναι λυπητερός, εκφράζει το πόνο της αγάπης, της μοναξιάς, το πόνο της δύσκολης ζωής, το πόνο της μάνας για το ξενιτεμένο της παιδί.
Σύμφωνα με το μύθο, ο Πάνας, ο τραγοπόδαρος θεός των Αρκαδικών βουνών είναι ο δημιουργός της φλογέρας (Σύριγγας). Ο Πάνας αγάπησε μια νύμφη από την Αρκαδία, την κόρη του ποταμού Λάδωνα Σύριγγα. Η νύμφη τρομαγμένη από την καταδίωξη του θεού ικέτευσε τον Δία να τη σώσει. Έτσι, τη στιγμή που ο Πάνας την έπιασε, εκείνη μεταμορφώθηκε σε καλαμιά. Tρελός από θυμό και απογοήτευση ο Πάνας έσπασε την καλαμιά σε κομμάτια. Γρήγορα, όμως, κατάλαβε πως έκοβε το σώμα της νύμφης, και μετανιωμένος άρχισε να κλαίει και να φιλά τα κομμάτια της καλαμιάς. Ακούγοντας τους ήχους που έβγαιναν, καθώς φυσούσε κλαίοντας, οδηγήθηκε στην κατασκευή της σύριγγας.
Η λέξη σύριγγα προέρχεται από τη λέξη συρίζω(συρίττω) που σημαίνει σφυρίζω.

Σκάρος μουσικό κομμάτι (σόλο φλογέρα)
Μακρυά από τις πόλεις για να σωθούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: